lauantai, 21 syyskuun

Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki sanoo, että Kittilän kunnan oikeustapausten ketju on poikkeuksellinen.

Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki arvioi, että Kittilän kunnanjohtajan saama tuomio ei suoraan vaikuta virassa työskentelyyn, mutta kunnanvaltuusto voi arvioida tämän asemaa kunnanjohtajana.

– Jos kunnanvaltuusto katsoo, että kunnanjohtaja nauttii edelleen valtuuston luottamusta ja hänellä on mahdollisuus hoitaa sitä virkaa, niin silloin se asia on loppuunkäsitelty, Myllymäki sanoo.

KKO tuomitsi vuosina 2013–2015 Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajana toimineen Timo Kurulan petoksen yrityksestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä virka-aseman väärinkäyttämisestä 80 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Juha Myllymäki sanoo, että vastaavanlaisia tapauksia ei ole tullut hänen urallaan vastaan.

– Kittilän tapausten ketju on muutenkin hyvin poikkeuksellinen, että vertailukohtia on vaikea löytää.

Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) ei osaa vielä sanoa, millaisia vaikutuksia tuomiolla voi olla kunnanjohtajana työskentelyyn.

– Sellainenkin vaihtoehto on tietysti olemassa, että kunnanjohtaja ei voi jatkaa työssään.

Kunta toimittaa Nevalaisen mukaan korkeimman oikeuden asiakirjat kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille, valtuustoryhmien puheenjohtajille ja kunnanvaltuuston puheenjohtajistolle.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 23. syyskuuta. Valtuuston kokous on viikkoa myöhemmin 30. syyskuuta.

Epäluottamusprosessi kestäisi 2–3 kuukautta

Epäluottamusprosessi käynnistyy, jos päättäjät ovat sitä mieltä, että korkeimman oikeuden tuomio vaikeuttaa kunnanjohtajan tehtävän hoitoa tai heikentää yleistä luottamusta kunnanjohtajaan niin, että hän ei pysty hoitamaan tehtäväänsä.

– Kunnanhallitus tai neljäsosa valtuutetuista voi käynnistää epäluottamusprosessin. Se tarkoittaa tilapäisen valiokunnan perustamista. Valiokunta valmistelee asian ja tekee oman ehdotuksensa valtuustolle. Prosessi kestää 2–3 kuukautta, Myllymäki sanoo.

Hänen mielestään on myös kunnanjohtajan kannalta hyvä, että asia kuitataan jotenkin, muuten se jää vellomaan.

– Vaikka tapahtumista on jo aikaa, niin kyse on kuitenkin ehdollisesta vankeusrangaistuksesta. Se on noteeraamisen arvoinen asia.

Kurulalle jo toinen ehdollinen vankeustuomio

Korkeimman oikeuden tuore tuomio liittyy Kittilän kuntapäättäjiä ja oikeustieteilijä Pertti Eilavaaran laskuja koskevaan oikeusjuttuun. Kurula ja kunnanhallituksen silloinen varapuheenjohtaja Aki Maunula tilasivat kunnan laskuun oikeudellisia neuvoja, vaikka kunnanhallitus ei ollut tehnyt hankinnasta kunnan hankintasäännön edellyttämää hankintapäätöstä.

Timo Kurula kommentoi lyhyesti, ettei ole perehtynyt korkeimman oikeuden päätökseen.

– Tämä on kymmenen vuotta vanha asia, olin silloin luottamushenkilönä. Prosessi on kestänyt pitkään, ja kunnan luottamushenkilöt saavat tämän myöhemmin tiedoksi, hän sanoo.

Kurula tuomittiin korkeimmassa oikeudessa vankeuteen myös viime vuonna, kun hän sai 60 päivää ehdollista vankeutta. Hän toimii edelleen Kittilän kunnanjohtajana.

Juttua korjattu 10.9. klo 23:17. Kurula tuomittiin viime vuonna korkeimmassa oikeudessa, ei korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Jaa.
Exit mobile version