sunnuntai, 5 tammikuun

Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan Kittilän kunnanjohtajan luottamuksesta käyty salainen neuvottelu ei perustunut johtajasopimukseen, vaikka se oli sisällöltään samanlainen.

Yle on saanut tarkennuksia Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajalta Pekka Rajalalta (kesk.) siitä, millainen oli kunnanjohtajan asemasta käyty salainen neuvottelu, jonka pöytäkirjaa ei ole kunnan hallussa.

Sähköpostiviestissään Rajala sanoo, että 10.10. kunnantalolla valtuustosalissa pidetty neuvottelutilaisuus oli valtuustoryhmien välinen epävirallinen tapaaminen, eikä se liity johtajasopimukseen.

Rajalan mukaan kokouksessa on yhdessä päätetty pitää keskustelujen sisältö ja siitä laadittu pöytäkirja salaisena. Myös yksi kokoukseen osallistunut kuntapäättäjä kertoi Ylelle samoin.

Käytännössä Kittilän kuntapäättäjät pitivät siis johtajasopimuksen mukaisen kuulemistilaisuuden, joka ei kuitenkaan ollut johtajasopimuksen mukainen kuulemistilaisuus.

Julkisuudessa on jo ehditty ihmetellä Kittilän kuntapäättäjien salaista neuvottelua, jossa puitiin Kittilän kunnanjohtajan Timo Kurulan luottamusta.

Muun muassa Kittilän kunnanvaltuustossa 21.10. Oikeudenmukainen Kittilä (OMK) -valtuustoryhmän edustajat peräsivät tietoja kokouksesta.

Rajala vastasi kokouksessa OMK:lle, että neuvottelu on pidetty ja sen pöytäkirja on salainen kunnanjohtajan johtajasopimuksen perusteella.

Myös Yle kirjoitti asiasta aiemmin joulukuussa. Kokouksen jälkeen Rajala ei vielä tarkentanut neuvottelun sisältöä tai roolia Ylelle kuin kahdella lauseella.

– En tiedä, mistä kunnanjohtajan kuulemisesta kyselet. Meillä on ollut kaikkien puolueiden ja ryhmien väliset neuvottelut, jotka eivät kuulu julkisuuslakiin, Rajala vastasi Ylelle sähköpostitse 2.12.

Yle lähetti tämän jälkeen Rajalalle kaksi uutta sähköpostiviestiä ennen kuin hän vastasi tarkennuksineen 20.12.

Kurulalla jo kaksi vankeustuomiota

Neuvottelu kuntapäättäjien ja kunnanjohtajan välillä päätettiin järjestää sen jälkeen, kun Kurula sai jo toisen vankeusrangaistuksen virkarikoksista. Korkein oikeus tuomitsi Kurulan tällä kertaa myös petoksen yrityksestä.

Ensimmäisellä kerralla Korkein oikeus tuomitsi Kurulan virkarikoksesta alkuvuodesta 2023.

Kumpikin tuomio liittyy Kurulan (kesk.) toimintaan Kittilän kunnan luottamusmiehenä 2010-luvulla ja kumpikin vankeustuomio on ehdollinen.

Pidetäänkö virallinen kuulemistilaisuus, jos edellinen ei sitä ollut?

Jos 10.10. pidetty kokous ei ollut johtajasopimuksen mukainen virallinen kuulemistilaisuus, herää kysymys, aikooko Kittilän kunta pitää johtajasopimuksen mukaisen virallisen kuulemistilaisuuden. Kurulan johtajasopimuksen on kuitenkin allekirjoittanut Kittilän kunta eikä joukko valtuustoryhmien edustajia.

Lisäksi useat valtuustoryhmät ovat vaatineet keskustelua kunnanjohtaja Kurulan luottamuksesta, ja hänen johtajasopimuksessaan on selkeästi määrätty, miten se tulee toteuttaa.

Rajala sanoo viimeisimmässä sähköpostissaan Ylelle lyhyesti, että tällaista virallista kokousta ei ole tulossa.

– Sille ei ole tarvetta, kun laajaa luottamuspulaa ei ole ilmennyt missään vaiheessa.

Tämä siitä huolimatta, että neljäsosa valtuutetuista vaati valtuuston kokouksessa, että kunta asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan Timo Kurulan irtisanomista luottamuspulan perusteella.

Käytännössä Kittilän kunnanvaltuuston enemmistö hylkäsi silloin ehdotuksen punnita kunnanjohtajan luottamus jo ennen kuin asia valmisteltiin johtajasopimuksen mukaisesti.

Kittilässä järjestetty varjokuulemisia ennenkin

Kittilän entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän kuuleminen tehtiin puutteellisesti noin 10 vuotta sitten, kun Kittilän kuntapäättäjät halusivat päästä hänestä nopeasti eroon. Mäkelän tapauksessa tilapäinen valiokunta ei kirjoittanut muiden kuntapäättäjien kuulemisista kunnollista pöytäkirjaa lainkaan.

Tarkoituksena oli ilmeisesti saada asia näyttämään lailliselta järjestämällä varjokuulemisia, joiden sisällöistä kirjoitettiin vain ympäripyöreitä luonnehdintoja. Tämä johti osaltaan hallinto-oikeuden tuomitsemaan myöhemmin Mäkelän irtisanomisen laittomaksi.

Kurulan tapauksessa syntyy kysymys, onko salaisen varjokuulemisen tarkoituksena tällä kertaa päinvastoin suojella kunnanjohtajaa, jotta Kurula saisi jatkaa kahdesta rikostuomiostaan huolimatta.

Pekka Rajala ei vastannut tähän kysymykseen Ylelle.

Sen sijaan hän sanoi kunnanvaltuuston kokouksessa 21. lokakuuta, että ”Timo oli uhri silloin tässä hommassa, kun oli kunnanhallituksen puheenjohtajana”.

Kokouksessa Rajala myös tuomitsi OMK-valtuustoryhmän eriävän mielipiteen. Sen liitteenä oli kriittisiä kysymyksiä, jotka ryhmä esitti Kurulalle salaisessa kuulemistilaisuudessa.

Rajala kuvaili OMK:n kysymyksiä ”nöyryyttäviksi” selventämättä, mitä hän sillä tarkoittaa.

OMK:n kysymyksiin voi tutustua Kittilän kunnanvaltuuston kokouksen pöytäkirjassa. Rajalan kommentit on kuultavissa alla olevasta audiosta.

Jaa.
Exit mobile version