sunnuntai, 19 toukokuun

Oikeudenkäynti lykkääntyi syksyllä, kun käräjäoikeus kielsi asianajajaa edustamasta yhtä vastaajaa.

Lapin käräjäoikeudessa pohditaan taas Kittilän virkarikossyytteitä. Kyseessä on sivujuonne isompaan Kittilä-jupakkaan, jota pohdittiin vuosia eri oikeusprosesseissa ja eri oikeusasteissa korkeinta oikeutta myöten.

Alun perin oikeudenkäynti alkoi jo viime vuoden syyskuussa. Käräjäoikeus kuitenkin lykkäsi jutun pääkäsittelyä heti yhden istuntokerran jälkeen.

Syynä oli käräjäoikeuden mukaan eturistiriita asianajaja Jari Haltun edustamien päämiesten välillä. Halttu edusti jutussa alun perin kuutta eri vastaajaa, joista viisi oli toiminut teknisen lautakunnan jäseninä ja yksi lautakunnan puheenjohtajana.

Ongelmana käräjäoikeuden mukaan oli, että osa vastaajista oli omissa asiaesittelyissään esittänyt vastuun joidenkin asioiden osalta olleen lautakunnan puheenjohtajalla.

Käräjäoikeuden mukaan asianajaja Haltun päämiehistä teknisen lautakunnan entisellä puheenjohtajalla Yrjötapio Kivisaarella ja muilla päämiehillä oli täten ilmeinen eturistiriita, eikä oikeudenmukainen oikeudenkäynti toteutuisi kaikkien vastaajien kohdalla.

Kivisaari kertoi tuolloin Ylelle, että vastaajien itsensä mielestä mitään eturistiriitaa ei ollut.

Käräjäoikeus kielsi kuitenkin Halttua toimimasta Kivisaaren asianajajana, eikä oikeudenkäyntiä ollut mahdollista jatkaa ennen kuin Kivisaarelle löytyi uusi asiamies.

Vanha kiista yhdyskuntainsinöörin valinnasta

Nyt käsillä oleva käräjäjuttu juontaa myös juurensa useamman vuoden takaisiin tapahtumiin, jolloin kunnassa valittiin uutta yhdyskunta-insinööriä.

Paikkaa haki useamman kerran vt. yhdyskunta-insinöörinä toiminut Pentti Kangas, joka oli myös yksi Kittilän erotetun kunnanjohtajan Anna Mäkelän tukijoista. Kangas ei kuitenkaan tullut valituksi, vaikka häntä esitettiin virkaan useita kertoja.

Syyttäjän mukaan syy syrjinnälle oli, että Kangas oli valittu Kittilän kunnan kunnanvaltuustoon ja oli Oikeudenmukainen Kittilä -valtuustoryhmän (OMK) jäsen. Lisäksi Kangas oli tehnyt kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Kittilän kunnanvaltuuston päätöksistä, joilla kunta teki sovintosopimuksen laittomasti irtisanotun entisen kunnanjohtaja Anna Mäkelän kanssa.

Nyt istuttavassa jutussa on yhteensä 10 vastaajaa, jotka toimivat päätösten tekohetkellä teknisen lautakunnan jäseninä sekä Kittilän silloinen vs. tekninen johtaja. Syytettynä on poikkeuksellisesti myös koko Kittilän kunta. Oikeudenkäyntiä istutaankin Kittilän istuntopaikassa.

Jaa.
Exit mobile version