Kittilässä käänteet kunnanjohtajan oikeustuomioiden ympärillä jatkuvat. Seitsemän valtuutettua on allekirjoittanut kunnanjohtajan erottamiseen tähtäävän aloitteen.
Kittilässä seitsemän kunnanvaltuutettua haluaa perusteellisen käsittelyn kunnanjohtaja Timo Kurulan vankeustuomiosta.
Kittilän kunnanvaltuusto päätti eilen merkitä Kurulan saaman uusimman oikeuden tuomion tiedoksi. Seitsemän valtuutettua on allekirjoittanut aloitteen tilapäisen valiokunnan asettamisesta kunnanjohtajan erottamiseksi. Allekirjoittajat edustavat Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmää sekä vihreitä ja kokoomusta.
Aloitteen tehnyt Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmän Inkeri Yritys perustelee aloitteen tekemistä sillä, että kunnanhallitus joutuu käsittelemään aloitteen ja perustelemaan asiaa.
– Se on sen verran tärkeä ja iso asia, että ei sitä voi ohittaa kunnanhallituksen käsittelemättä ja perustelematta asiaa.
Kunnanjohtaja nauttii valtuuston puheenjohtajan luottamusta
Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.) olisi toivonut asialle nopeampaa käsittelyä.
– Hekin, jotka ilmoittivat, ettei kunnanjohtaja nauti enää luottamusta ilmoittivat, että tässä kokouksessa he eivät tästä asiasta halua äänestää. Se nyt minua ihmetytti, että haluttiin lähteä pidemmän prosessin tielle. Kuntavaalit ovat tulossa, että onko se syy tässä nyt sitten, Nevalainen pohtii.
Nevalainen sanoo, että Kurula nauttii yhä hänen luottamustaan.
– Jos olisi ollut äänestys, olisin itse äänestänyt kokouksessa Kurulan luottamuksen puolesta, mutta sitä äänestystä ei haluttu järjestää.
Korkein oikeus antoi syyskuussa tuomion Kittilän kuntapäättäjiä ja oikeustieteilijä Pertti Eilavaaran laskuja koskevassa oikeusjutussa. Oikeus tuomitsi vuosina 2013–2015 kunnanhallituksen puheenjohtajana toimineen Timo Kurulan petoksen yrityksestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kurula tuomittiin 80 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Kurula tuomittiin korkeimmassa oikeudessa vankeuteen myös viime vuonna. Silloin tuomioksi tuli 60 päivää ehdollista vankeutta. Tuolloin tuomio tuli virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tapausten aikaan Kurula toimi Kittilässä kuntapäättäjänä ja kunnanhallituksen puheenjohtajana. Hän edusti keskustaa.
– Meillä on kokemusta siitä jo vuodelta 2023, kun tätä kunnanjohtajan tuomioasiaa käsiteltiin, niin silloinkin seitsemän valtuutettua halusi, että sitä ei merkitä pelkästään tiedoksi, vaan käynnistetään tämä kuulemismenettely. Mutta asia äänestettiin silloin kumoon valtuustossa, Yritys toteaa.
”Kurulan olisi pitänyt vetää omat johtopäätöksensä”
Inkeri Yrityksen mukaan Kittilässä olisi pitänyt suhtautua toisin kunnanjohtajan saamiin tuomioihin, käynnistää heti kunnanjohtajan sopimukseen perustuva neuvottelu ja aloittaa sen mukaiset toimenpiteet.
– Ennen kaikkea Timo Kurulan olisi pitänyt itse vetää omat johtopäätöksensä tässä tilanteessa ja kantaa vastuu niistä teoista ja niistä tuomioista, mitä hänelle nyt on annettu korkeimmalta oikeudelta, eli ehdolliset vankeusrangaistukset.
Yritys sanoo, ettei kunnanjohtaja Timo Kurula nauti hänen luottamustaan.
– Kurula on koko ajan ollut sitä mieltä, että hän on ollut oikeutettu niihin toimiin ja niihin siihen menettelyyn, mistä hän on nyt tuomiot saanut. Tämähän osoittaa, että häneltä puuttuu sitä osaamista, mitä keskeiset kunnallisen päätöksenteon periaatteet tarkoittavat.
Kittilän oikeusvyyhti on kestänyt jo yli kymmenen vuotta, eikä sille ole vieläkään näkyvissä loppua, sillä kunnan asioita on yhä käsittelyssä tuomioistuimissa.
1.10.2024 kello 20:10 Otsikkoa muokattu