Hyökkäyksen kohteeksi joutunut Krista Kiuru (sd.) on tänään sairauslomalla. Eduskunnan turvallisuusryhmä kokoontuu tiistaina.
Eduskunnan turvallisuusryhmä kokoontuu huomenna tiistaina, vaikka poliisi ei ole löytänyt viitteitä poliittisesta motiivista kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) pahoinpitelyssä.
Krista Kiuru on tänään maanantaina sairauslomalla. Kiurun on määrä palata eduskuntaan tiistaina, jolloin eduskunta äänestää muun muassa sairaalaverkon supistuksista.
Varapuhemies Paula Risikko (kok.) kutsui koolle eduskunnan kokonaisturvallisuustyöryhmän pian sen jälkeen, kun Kiurun kimppuun käytiin Kaisaniemen puistossa Helsingin keskustassa perjantaina iltapäivällä.
Risikon mukaan turvallisuusryhmän kokoukselle on tarve, oli pahoinpitelyn motiivi mikä tahansa.
– Kun kansanedustajan kimppuun käydään, vieläpä fyysisesti, sillä on suuri vaikutus hänen turvallisuudentunteeseensa. Pistää miettimään, miten tätä työtä voi turvallisesti tehdä.
Risikko pitää tärkeänä, että turvallisuusryhmä pääsee keskustelemaan asiasta ennen eduskunnan joulutaukoa. Turvallisuusryhmän oli määrä kokoontua alkuvuodesta, mutta Risikko aikaisti kokousta tapahtumien takia.
Tiistain kokouksessa on määrä käydä läpi, mitä perjantain välikohtauksesta tiedetään ja tarvitaanko uusia ohjeistuksia.
– Käydään läpi uudelleen turvallisuuteen liittyvät ohjeistukset ja käytännöt ja pohditaan sitten, onko jotain, mitä pitäisi vielä huomioida perjantain tapahtumista johtuen, Risikko sanoo.
Risikon johtamaan eduskunnan kokonaisturvallisuustyöryhmään kuuluu jokaisen eduskuntaryhmän edustaja sekä virkamiehiä. Sen tehtävänä on varmistaa kansanedustajien ja virkakunnan turvallisuus.
Turvamies tarvittaessa mukaan kampanjointiin
Vielä ei ole tiedossa, tuleeko Kiurulla olemaan jatkossa turvahenkilöstöä mukanaan eduskunnan ulkopuolella. Kansanedustajat voivat pyynnöstä saada turvahenkilöstöä mukaansa esimerkiksi kansalaistapaamisiin.
Kansanedustajat ja eduskunnan virkakunta saavat Risikon mukaan tehdä töitään pääosin rauhassa. Kansanedustajille on laadittu yleiset turvallisuusohjeet.
– Itsekin pitää vähän katsoa, missä liikkuu ja milloin, Risikko kommentoi yleisellä tasolla.
Risikko järkyttyi kuulleessaan Kiuruun kohdistuneesta väkivallanteosta. Hän kertoo kokeneensa yli 20 vuoden kansanedustajauransa ja yhdeksän ministerivuotensa aikana ”kaikenlaista”.
– Se, että tässä ei ole poliittista motiivia, ei vähennä teon järkyttävyyttä, koska se on ihmiseen kohdistuvaa ja silloin mennään ihmisen iholle. Siitä jää aikamoinen muistijälki.