Verkkotilausten maailmassa kuluttaja saattaa törmätä yllättäviin maksuihin, jotka ilmestyvät tilauksen loppuvaiheessa kuin varkain.
Kun kuluttaja tilaa ruokaa kotiinsa, hän odottaa maksavansa sen hinnan, joka alun perin näkyi verkkosivulla.
Kuitenkin, jos tilauksen loppusummaa tarkastellessa veloitukseen on lisätty ylimääräisiä kuluja, voi vähintään ruokailuhetken tunnelma olla pilalla. Tai kyse voi olla jopa kuluttajansuojalain vastaisesta toiminnasta.
Nyt kuluttaja-asiamies on puuttunut Foodora-alustan lainvastaisiin menettelyihin, jotka koskivat hintatietojen antamista ja sopimusehtoja. Ruoka-annoksen hinnan lisäksi kuluttajan maksettavaksi saattoi tulla esimerkiksi palvelumaksu, joka ei aina ollut selkeästi ilmoitettu.
– Huomattiin, että kuluttajan tilauksen summa ei koostu pelkästään tietyn aterian hinnasta, vaan siihen tulee lisäksi muitakin maksuja. Niistä annettiin tietoa huomaamattomammin kuin aterian hinnasta, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Fowaa Kyei.
Tämä ei kuluttajansuojalain mukaan ole sallittua.
– Se jää kuluttajalta helposti silloin huomaamatta ja kuluttajalle voi syntyä sellainen kuva, että ne eivät hänelle tulisi maksettavaksi, Kyei korostaa.
Myös sopimusehdoissa oli korjattavaa.
Sopimukset on pidettävä
Foodoralla oli ehto, että jos tuote on loppu tai jos Foodora tai sen lähettikumppani on muuten estynyt toimittamasta sitä, niin Foodoralla on oikeus perua tilaus.
– Tässä tuotiin Foodoralle esiin, että kun sitova sopimus kuluttajan ja Foodoran välillä on syntynyt, niin silloin tilaus täytyy myös toteuttaa, eli sitä ei voi yksipuolisesti enää perua, Kyei kertoo.
Ojennettavaa löytyi myös hyvityskäytännöistä.
– Saimme kuluttajilta ilmoituksia, että jos oli ollut virhe- tai viivästystilanne, ja kuluttaja olisi halunnut rahansa takaisin, niin niitä ei välttämättä tarjottu rahana, vaan tarjottiin esimerkiksi jotain etukoodia, hän sanoo.
Koska kyse on lakisääteisistä hyvityksistä, yrityksen täytyy tarjota ne rahana oma-aloitteisesti ja ilman erillistä pyyntöä.
– Jos halutaan tarjota jotain etukoodia, niin sen täytyy olla aidosti vaihtoehto.
Seuraavaksi kuluttaja-asiamies käy läpi Woltin
Foodora kertoo tehneensä yhteistyötä kuluttajaviranomaisten kanssa ja myös päivittäneensä käytäntöjään varmistaakseen, että asiakkaat ymmärtävät selkeästi kaikki mahdolliset maksut.
– Meille on tärkeää näyttää esimerkkiä hinnoittelun läpinäkyvyyden edistämisessä, toteaa Foodoran Suomen toimitusjohtaja Einar Toivonen tiedotteessa.
Myös Kilpailu ja kuluttajavirasto vahvistaa, että Foodorasta vastaava yritys Delivery Hero Finland sitoutui muuttamaan menettelyjään ja sopimusehtojaan.
– Asia on Foodoran osalta loppuun käsitelty, Kyei sanoo.
Alustayhtiöitä koskeva tarkastelu kuitenkin jatkuu.
– Olemme lähettäneet selvityspyynnön Woltille. Kun saamme selvityksen, arvioimme, onko menettely ollut lainmukaista, Kyei kertoo.
Kuuntele audio: Näihin asioihin kannattaa alustayhtiöiltä tilatessa kiinnittää huomiota, Kilpailu- ja kuluttaviraston erityisasiantuntija Fowaa Kyei neuvoo