sunnuntai, 19 toukokuun

Nuoret kokevat Ylen kyselyn mukaan oman mielenterveytensä huonommaksi kuin iäkkäät. Psykoterapeutin mukaan moni nuori tuntee, että koko ajan on oltava paras versio itsestään.

Opiskeluun tai työelämään liittyvät vaatimukset ovat selkeästi yleisin aihe, josta nuoret ja nuoret aikuiset kertovat kokevansa ahdistusta. Ylen Akuutti Liven Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan myös oma toimeentulo ja taloustilanne aiheuttavat heille usein ahdistusta.

Väestöliiton terapiapalveluiden psykoterapeutin Ylva Launoksen mukaan nuorten opiskeluun, työelämään ja oman paikan löytämiseen liittyvä ahdistus näkyy myös hänen työssään.

– Kun ajattelen nuorten ahdistuneisuutta, niin kyllä siinä on sitä, että pitäisi koko ajan olla paras versio itsestään, Ylva Launos sanoo.

Usein on kyse kokemuksesta, että aina pitäisi selvitä ja pärjätä, ja jos ei pärjääkään, on epäonnistunut.

– Nuoret ovat myös valintojen viidakossa. Usein pitää hirveän pitkälle miettiä tulevaisuutta, Ylva Launos sanoo.

Ylen kyselyssä nuoret ja nuoret aikuiset mainitsevat usein kokevansa ahdistusta myös esimerkiksi maailman turvallisuustilanteesta, yksinäisyydestä ja ilmasto- ja ympäristöasioista.

Oma toimeentulo ja maailmantilanne ahdistavat kaikenikäisiä

Kaikenikäisten suomalaisten ahdistuksen aiheissa korostuvat tasavahvasti omaan toimeentuloon sekä maailmanpoliittiseen ja turvallisuustilanteeseen liittyvät huolet.

Työikäisillä työn tai opiskelun vaatimukset ovat yleisiä ahdistuksen aiheita. Mitä vanhemmista on kyse, sitä yleisemmin terveyteen liittyvät asiat aiheuttavat huolta.

Naiset mainitsevat ahdistusta aiheuttavia asioita useammin kuin miehet.

Grafiikassa näkyvät kaikkien ikäryhmien yhdistetyt vastaukset:

Nuoret kokevat mielenterveytensä iäkkäitä huonommaksi

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn vastaajat arvioivat mielenterveytensä keskimäärin melko hyväksi. Ikäryhmien välillä on kuitenkin suuria eroja.

Nuoret kokevat mielenterveytensä selvästi iäkkäitä huonommaksi. Kun kaikkein nuorimmista vastaajista jopa neljäsosa pitää kyselyhetkellä mielenterveyttään vähintään melko huonona, kaikkein vanhimmista niin ajattelee vain muutama prosentti.

Psykoterapeutti Ylva Launos arvioi, että monille iäkkäille on elämänkokemuksen myötä kertynyt resilienssiä eli psyykkistä selviytymiskykyä ja joustavuutta. Nuorilla sitä ei välttämättä vielä ole.

– Kaikkein vanhimmilla on elämässään varmasti ollut kokemuksia, joissa on joutunut kestämään epäonnistumista ja surua. Niistä selviäminen on voinut tuoda resilienssiä.

Psykoterapeutti: Yksin jäädessä ahdistusta on vaikeaa sietää

Ylen kyselyssä 15–24-vuotiaat vastaajat arvioivat nuorten mielenterveysongelmien syitä:

Osittain ehkä johtuu siitä, ettei ole uskoa positiiviseen tulevaisuuteen, ja yksinäisyydestä.

Vähäinen tuki, luonnottomat vaatimukset esimerkiksi koulun ja uran suhteen.

Sosiaalisen median käyttö ja menestyvien tai kauniiden ihmisten seuraaminen päivittäin. Siitä seuraa paineita ja odotuksia itselle.

Mielenterveyspalveluiden riittämättömyydestä on kannettu huolta jo pitkään. Myös esimerkiksi hallituksen kehysriihen päätös perusterveydenhuollon hoitotakuusta pidentää aikaa, jonka sisällä hoitoon on päästävä.

Psykoterapeutti Ylva Launoksen mielestä myös yhteisöllisyyttä pitäisi yhteiskunnassamme vahvistaa mielenterveysongelmien vähentämiseksi. Esimerkiksi yksinäisen etäopiskelun sijaan hän suosisi lähiopetusta.

– Olisi tärkeää, että on ihmisiä, joiden kanssa jakaa huolia, ajatuksia ja tunteita. Koska yksin jäädessähän ahdistus kasvaa, ja silloin sitä on vaikeaa sietää. Tunnesäätelyyn tarvitaan toista ihmistä, Ylva Launos sanoo.

Taloustutkimuksen Ylen Akuutti Livelle tekemään kyselyyn osallistui maaliskuussa 1012 vastaajaa. He edustavat Manner-Suomen yli 15-vuotiasta väestöä. Virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin. Jutussa käytetyt sitaatit ovat otteita kyselyn avoimista vastauksista.

Akuutti Liven neljännessä suorassa lähetyksessä 23.4. klo 19.45 puhutaan mielenterveydestä:

Jaa.
Exit mobile version