sunnuntai, 19 toukokuun

Suomessa on totuttu takatalviin, mutta herkät kasvit kannattaa suojata. Istutusten kanssa kannattaa odottaa yöpakkasten jälkeiseen kevääseen.

Keväinen kurittaja? Toukokuun jäähdyttäjä? Takatalven pojan paluu?
Tavallista kylmemmälle toukokuun puolivälille ei välttämättä tarvitse keksiä vetävää nimeä. Takatalvi mikä takatalvi, ei sen suomalaista pitäisi yllättää.

Luvassa on kuitenkin hieman keskiarvoa viileämpi viikko. Tulevalla viikolla sää kylmenee merkittävästi koko maassa.

Päivälämpötilat jäävät etelässä +10 asteeseen ja pohjoisessa nollan tienoille. Öisin on pakkasta lähes koko maassa.

– Kylmää ilmaa virtaa Suomeen pohjoisesta ensi viikolla. Yöpakkasia voi olla ihan etelää myöten. Sateet jäävät ainakin alkuviikosta vähiin, loppuviikosta epävakaistuu, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Loppuviikolla siis sateet yleistyvät ja lunta tai räntää voi tulla ihan eteläisintä Suomea myöten.

Miten käy istutusten?

Viherpeukaloille ja kotipuutarhureilla kylmät yöt ovat pohdinnan paikka. Näin toukokuussa moni on ehtinyt jo istuttaa kasveja ja huolehtii nyt puutarhasta.

Puutarhaneuvos Seppo Närhi sanoo, että Suomessa myös kasvit ovat tottuneet takatalveen.

– Lohdullinen tieto tietysti on se, että peruskasvillisuus Suomessa on tottunut siihen, että keväällä on vaihtelevat säät. Ja suurin osa kasvilajeista on sopeutunut tähän näihin säätila-muutoksiin.

Mutta herkille istutuksille kylmät jaksot aiheuttavat vaurioita.

Innokkaimmat ovat jo kevään lämmössä istuttaneet kasvit puutarhaan ja parvekkeelle. Osa näistä ei kestä yöpakkasia.
Mitä siis tehdä?

– No ensinnäkään nyt ei kannata kylvää mitään ulos. Kannattaa odottaa ne pakkaset ohi. Ja varsinkaan, jos maa on vielä jäässä, niin ei tietenkään voi tehdä mitään, puutarhaneuvos Närhi sanoo.

Hätäapua hallaharsosta, ruukut voi viedä sisälle

Jos on istuttanut ulos hallanarkoja tai kylmääkestämättömiä lajeja, ne kannattaa suojata harsolla tai jollain muulla peitteellä.

– Ja pienemmät istutukset voi tämmöisillä kasvipeitteillä suojata.

Ruukut ja laatikot voi yrittää kantaa sisälle, kuten myös parvekekasvit, jos parvekkeelle pakkanen puree.

– Riippuu siitä millä korkeudella se parveke on, niin voi olla, että ei tarvitse tehdä mitään. Sanoisin, että eivät pienet pakkaset ole mikään katastrofi.

Vielä edes eteläisessä Suomessa kevät ei ole kovin pitkällä.

– Eli ne riskit, mitä mahdollisesti nyt lähipäivinä tai lähivyönä tulee, eivät vielä ole luonnolle ainakaan kovin suuria.

Pakkanen puree perunoihin ja voi vähentää hedelmiä

Takatalvi pysäyttää hetkeksi kasvun. Kevättä ei kuitenkaan peruta kokonaan, vaikka silmut pysyisivät supussa.

– Semmoisilla aroilla kasveilla, jotka ovat ehtineet kukintavaiheeseen asti, kylmä saattaa aiheuttaa sitten vaurioita kukille.

Esimerkiksi jossain lämpimässä ja suojaisassa sopukassa kukkaan ehtinyt hedelmäpuu saattaa kärsiä ja satoa tulee tavallista vähemmän.

– Jos on istuttanut peruna ja se on ehtinyt tulla pintaan se kasvu, niin se kyllä kuolee. Eli ne kannattaa suojata, semmoiset kasvit.

Närhi muistuttaa, että Suomessa sään vaihtelu ja takatalvet ovat tavallisia. Mutta ilmastonmuutoksen myötä vaikuttaa siltä, että muutoksista ja vaihteluista on tullut rajumpia.

– Nyt näyttäisi siltä, että tämäkin kevät on aika lailla ollut tällainen rajumuutoksinen. Eli kaikki muistaa sen, että miten tuli vielä lunta tuossa viikko, kaksi sitten. Vaihtelut ovat aika rajuja.

Jaa.
Exit mobile version