Aiemmin tartunnat on saatu pääsääntöisesti ulkomailta, mutta nyt tauti on levinnyt myös Suomessa.
Koirien leptospiroositartunnat ovat saaneet koiranomistajat varuilleen.
Suomessa on tänä syksynä todettu aiempaa enemmän leptospiroositapauksia koirilla. Aiemmin tartunnat on saatu pääsääntöisesti ulkomailta, mutta nyt tauti on levinnyt Suomessakin.
Seitsemäs tautitapaus todettiin haminalaisella eläinlääkäriasemalla tällä viikolla. Aiempina vuosina tapauksia on ollut yhdestä kolmeen koko vuoden aikana.
Vakava leptospira-bakteeritartunta voi hoitamattomana tappaa koiran. Todettua leptospiroositartuntaa hoidetaan antibioottikuurilla.
Ylen haastattelemat koiranomistajat ovat aiempaa tarkkaavaisempia koiraa ulkoiluttaessaan.
– Minulla on veljeni koira hoidossa, ja yritän kyllä estää sitä juomasta lätäköistä, haminalainen Sari Saarinen sanoo.
Koira voi saada tartunnan esimerkiksi juotuaan lätäköstä, jossa jyrsijän, päästäisen tai siilin virtsan saastuttama vesi on seissyt lämpimällä ilmalla pitkään. Myös tartunnan saaneet koirat levittävät bakteeria virtsansa mukana.
Rokote kiinnostaa
Ruokaviraston mukaan leptospiroosin yleisiä oireita koirilla ovat esimerkiksi kuume, velttous, väsymys, ruokahaluttomuus, runsas juominen ja virtsaaminen sekä oksentelu ja ripuli. Tartunta voi olla myös oireeton.
Leptospiroosia vastaan on olemassa rokote, jota on tavallisesti suositeltu Suomessa, jos koira on lähdössä matkalle lämpimiin maihin.
Sari Saarisen omalla koiralla on rokote leptospiroosia vastaan. Saarinen rokotutti koiransa muutama viikko sitten, koska oli lähdössä matkalle Espanjaan. Reissu kuitenkin peruuntui.
– Tulipahan siinä samalla nyt suoja sitten, Sari Saarinen sanoo.
Koiran rokottaminen tautia vastaan kiinnostaa myös haminalaista Minttu Simolaa.
– Pitäisi vähän selvittää, onko sillä mitään sivuvaikutuksia. Mutta yleisesti ottaen jos taudin voi rokotuksella estää, olen sitä mieltä, että mieluummin se rokote otetaan kuin tauti, Minttu Simola sanoo.
Myös haminalaisella Antti Pakkasella oman koiran rokottaminen on harkinnassa.
– Seuraamme tilannetta ja ajankohtaista tiedottamista asiasta. Sen mukaan sitten toimenpiteisiin ryhdytään, jos näin ohjeistetaan, Pakkanen sanoo.
Rokotus suojaa rokotettua koiraa, mutta ei estä leptospirabakteerin kantamista ja levittämistä.
Rokotteen saatavuudessa on ollut viimeisen kuukauden aikana saatavuushäiriöitä. Ruokavirasto ei toistaiseksi suosittele rokottautumista tautia vastaan.