lauantai, 18 toukokuun

Vuosi sitten kiinanharjakoira Nellin omistajat rapsuttivat koiraansa viimeisen kerran.

Takana oli lähes kuukauden mittainen kamppailu elämästä. Hoidolle useilla eri klinikoilla ja tehohoidossa tuli hintaa yhteensä 16 000 euroa.

Nelli-koiran nimi on muutettu, eivätkä sen omistajat esiinny tässä jutussa nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Maaliskuussa 2023 koiran omistajaperheen isän etätyöpäivä sai yllättävän käänteen, kun Nelli alkoi yhtäkkiä käyttäytyä oudosti.

– Kun koira heräsi sohvalta, katsoin, että hän ei käyttäydy normaalisti. Nelli piti päätään pystyssä ja hengitti nopeasti. Mietin, että nyt ei ole kaikki kunnossa, pitää lähteä eläinlääkäriin, hän kertoo.

Eläinlääkärissä epäiltiin, että edellisenä iltana annetusta koiran herkkupalasta olisi joutunut muru Nellin keuhkoon ja aiheuttanut tulehduksen. Lopulta tätä ei pystytty tutkimuksissa todentamaan.

– Keuhkot kuvattiin. Tutkimuksissa selvisi, että Nellillä oli tulehdus ja kolme neljäsosaa keuhkoista oli täyttynyt nesteellä.

Lääkärit ehdottivat tehohoidon aloittamista, että neste saataisiin poistettua keuhkoista.

Ihmiset lähettivät tsemppejä pikku-Nellille

Koira kotiutui viiden vuorokauden tehohoitojakson jälkeen, mutta jo seuraavan päivänä Nelli vietiin tilan huonontumisen takia takaisin tehohoitoon.

Hoidon kustannukset kasvoivat päivä päivältä.

– Kokonaisuudessaan Nellin hoidot maksoivat reilut 16 000 euroa. Meidän oli otettava lainaa. Se oli raskasta tietysti pienelle koiralle, mutta myös perheellemme, kun mietimme, mistä löydämme rahat hoitoa varten, isä kertoo.

Koiran vakuutus kattoi pienehkön osan hoitokuluista. Yle on nähnyt tositteet eläinlääkärimaksuista. Perhe sai Nellin hoitokassaan myös parituhatta euroa keräyksen avulla.

– Ymmärrän, että tutut lahjoittivat, mutta yllättävää olivat täysin ventovieraiden lahjoitukset. Yhdessä lahjoituksen viestissä luki ’tsemppiä pikku-Nellille’. On sitä hyvyyttäkin maailmassa, isä sanoo.

Nellin hoidot jatkuivat, mutta oireet eivät ottaneet helpottaakseen. Lopulta perhe onnistui saamaan koiran hoitoon Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan.

– Siinä vaiheessa tehohoidon vuorokausikulut puolittuivat aikaisemmasta noin 700 eurosta vuorokaudessa.

Kolme ja puoli viikkoa Nellin joutumisesta tehohoitoon Nellin leikkauspäivä koitti. Leikkauksen suorittanut kirurgi puhutti perhettä leikkauksen jälkeen raskain mielin.

– Kirurgi kertoi, että oli käynyt keuhkot läpi kolmeen kertaan, eikä löytänyt mitään syytä, mistä oireet johtuvat. Jäljelle jäänyt vaihtoehto olisi ollut toisen keuhkon poistaminen.

Pohdittuaan asiaa perhe päätyi siihen, ettei koiran elämä yhdellä keuhkolla ole laadukasta.

Nelliä ei enää herätetty leikkauksesta.

Omistajan taloudellinen tilanne vaikuttaa hoitopäätökseen

Nelliä hoitaneen eläinlääkäriketju Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Sanna Silvonmäki ei vaitiolovelvollisuuden vuoksi voi kommentoida yksittäisiä potilastapauksia.

Hän kuitenkin vastaa aiheeseen yleisellä tasolla. Hänen mukaansa hoitovaihtoehdoista keskusteltaessa eläinlääkärin lähtökohta on, että lemmikillä katsotaan olevan mielekäs ennuste toipua elämänlaadullisesti hyvään elämään.

– Hoidon ei tule aiheuttaa eläimelle kohtuuttomia kärsimyksiä. Mikäli tällaisia näkymiä ei ole, informoidaan siitä aina lemmikin omistajaa eikä hoitoa ole toki tällöin mielekästä jatkaa, Silvomäki kertoo.

Hänen mukaansa vakavasti sairailla potilailla toipumisennuste ei ole koskaan varma ja hoitoon liittyy aina mahdollisuus, että lemmikki ei toivukaan odotetusti.

Nellin omistajaperheelle ei hoitojen lopettamista ehdotettu.

– Missään vaiheessa ei sanottu, että nyt olisi hyvä nostaa kädet pystyyn, perheen isä kertoo.

Sanna Silvonmäki painottaa, että tarkan ennusteen antaminen hoidon alkuvaiheessa on mahdotonta ja tilanteen arviointi on jälkikäteen helpompaa.

– Ennusteen lisäksi yksittäisen potilaan hoitopäätökseen vaikuttavat aina myös omistajalähtöiset tekijät, kuten omistajan taloudellinen tilanne ja mahdollisuus esimerkiksi kuntouttaa potilasta sairaalahoidon jälkeen, hän toteaa.

Nellin omistajaperheessä on aina ollut koiria. Sairaalajakson alkaessa Nelli oli vasta puolivuotias.

– Olemme kyllä osanneet luopua koirista, jos se niiden hyvinvoinnin kannalta on ollut parasta, mutta kyseessä oli nuori koira ja lääkärit antoivat toivoa, että Nelli voisi vielä selviä, isä muistelee.

Perheen mukaan Nelli oli hoitojen välissä yllättävän pirteä.

– Hän leikki lauman toiseksi nuorimman koiran kanssa kuten aina.

Perheen isän kertoo monien kysyneen heiltä, miksi he jatkoivat Nellin hoitoja.

– Voiko perheenjäsenelle määritellä hintaa? Kun olin laittanut hoitoon jo kymmenentuhatta euroa, ja nyt lopetan, niin entä jos hoidot olisivatkin auttaneet, isä sanoo.

Hänen mukaansa lainaa maksetaan vielä pitkän aikaa. Kokemus oli kaikkiaan raskas, etenkin kun kuukauden ajan elossa pidettiin pientä toivoa, että Nelli selviää.

– Olisi ollut yksinkertaisempaa, jos olisi tiennyt, ettei voi auttaa.

Jaa.
Exit mobile version