keskiviikko, 30 lokakuun

Kaikille avoimet ryhmät ovat olleet niin suosittuja, että Whatsappin maksimimäärät täyttyvät.

Päivi Meritähti,

Tapio Termonen

Susi tappoi metsästäjä Ari Alisen koiran runsas kuukausi sitten. Omistaja oli kuuloetäisyydellä, ja alueella liikkui samaan aikaan lenkkeilijöitä. Kukaan ei osannut aavistaa, miten lähelle sudet olivat tulleet.

Jotta vastaava ei toistuisi, päätti Alinen perustaa Lounais-Suomeen Whatsapp-ryhmän, jossa metsässä liikkuvat voivat ilmoittaa susihavainnoistaan reaaliajassa. Sen suosio yllätti.

– Ryhmä täyttyi vajaassa viikossa. Jaoin ensimmäisen ryhmän kahteen osaan ja perustin sen jälkeen jokaiseen Suomen maakuntaan oman ryhmän. Niihinkin on liittynyt jo tuhansia ihmisiä.

Alinen harmittelee, että Whatsappissa yhteen ryhmään voi liittyä korkeintaan 2 000 henkilöä. Hän on ottanut sovelluksen taustalla oleviin toimijoihin yhteyttä selvittääkseen, voiko määrää kasvattaa.

Susihavainnoista kertovat ryhmät ovat kaikille avoimia. Toistaiseksi suurin osa jäsenistä on koiranomistajia. Linkki kulkee vauhdilla erityisesti metsästäjäporukoissa.

Jahtikaudella runsaasti kohtaamisia

Susien tappamista koirista on uutisoitu tänä syksynä tiuhaan. Metsästäjäliton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola kertoo, että suurin osa tapauksista osuu jahtikaudelle, jolloin ilmoituksia koiravahingoista tulee keskimäärin joka toinen päivä.

Vahinkojen määrä vaihtelee vuosittain, mutta merkittävää nousua ei tilastoissa näy. Viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun metsästyskoirajärjestöt kirjasivat Silpolan mukaan 66 koiravahinkoa.

Pelko koirien turvallisuudesta on saanut osan metsästäjistä lykkäämään hirvenmetsästyksen aloittamista lumentuloon asti. Silloin jälkien perusteella on helpompi arvioida, missä alueen sudet ovat.

Tämän vaikutukset on Sipolan mukaan syytä huomioida, kun arvioidaan vahinkoilmoitusten määrää.

– On tärkeää huomata, että koiravahinkojen määrä ei ole vuosittain suoraan verrannollinen. Koirien käyttöä rajoitetaan vuosi vuodelta yhä enemmän, mutta siitä huolimatta vahinkojen määrä pysyy suurin piirtein samana. Tilanne vaikuttaa jo koiraharrastukseen, vaikeuttaa metsästystä ja lyhentää kautta.

Havaintojen määrissä eroja

Susien liikkeitä on pyritty seuraamaan Suomessa eri tavoin. Esimerkiksi koiratutkan käyttäjät ovat voineet merkitä havaintoja susista karttaan.

Virallisesti susihavaintoja kerää Luonnonvarakeskus. Sen havaintomäärät ovat ainakin pienellä otannalla poikenneet merkittävästi metsässä liikkuvien Whatsappiin ilmoittamista havainnoista.

– Meille tuli yhteen ryhmään viikossa noin 79 havaintoa ja samaan aikaan Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään kirjattiin 7 havaintoa. Siitä voi suhteuttaa ja miettiä, mikä susien todellinen määrä on, kertoo metsästäjä ja Whatsapp-ryhmien perustaja Ari Alinen.

Hän ei tosin ole huolissaan niinkään susien määrästä vaan niiden liikkeistä.

– Kyllä Suomeen susia mahtuu, mutta on hankalaa, kun ne keskittyvät sinne, missä on ihmisiä ja asutusta.

Ajantasainen tieto susien liikkeistä voi auttaa välttämään ikäviä kohtaamisia. Siitä Alisella on jo tuore esimerkki.

– Itä-Suomessa oli juuri tilanne, jossa metsäautonkuljettaja ilmoitti susihavainnosta. Alueella liikkui samaan aikaan metsästäjä koirien kanssa. Ilman tätä viestiä riski koirien ja susien kohtaamisesta olisi ollut suuri.

Jaa.
Exit mobile version