sunnuntai, 27 lokakuun

Haukkumista, kiljumista, tärinää, vapinaa, seiniä päin juoksemista, kouristelua, nykimistä. Muuan muassa tällaisia oireita omistajat kertovat koirien saaneen niiden syötyä Hau-Hau Champion -pururullia.

Usea eläinklinikka on julkaissut viime aikoina somessa tiedotteita, joissa ne kehottavat välttämään purutuotteita, jotka sisältävät ulkomaista lihaa.

Koirien omistajat ovat kertoneet sairastumisista suljetussa Facebook-ryhmässä, jonka mikkeliläinen Mari Pekkarinen perusti oman koiransa sairastuttua. Yle on nähnyt kuvakaappauksia ryhmästä.

Tähän mennessä Pekkarisen tiedossa on kaksi elokuussa, kolme syyskuussa ja kymmenen lokakuussa samankaltaisia oireita saanutta koiraa eri puolilla Suomea.

Lääkitys on tasoittanut koirien vointia, mutta entisellään ne eivät Pekkarisen mukaan ole.

– Ne on tosi uneliaita, syö ihan hirveästi ja kävelee kuin humalaiset. Ei tiedetä, johtuuko se sairaudesta vai lääkityksestä.

Useimmat oireita saaneista koirista ovat syöneet Hau-Hau Championin ankkapururullia, Pekkarinen sanoo.

Myös eläinlääkäriasema Aisti on kertonut sosiaalisessa mediassa myrkytysepäilyistä ja kehottanut omistajia välttämään ulkomaisesta lihasta valmistettujen koiranherkkujen antamista.

Yle ei tavoittanut Aistin edustajaa kommentoimaan tietoja.

Eläinlääkäreillä havaintoja ympäri Suomea

Eläinlääkäri Stella Attia Hankasalmelta kertoo, että koirien sairastumisista ja pururullista on kirjoitettu paljon eläinlääkärien omalla keskustelupalstalla Facebookissa.

– Samoille klinikoille on tuotu useita koiria, jotka ovat saaneet paniikkikohtaus- tai epileptistyyppisiä kohtauksia, hän sanoo.

Tapauksia tulee Attian mukaan ilmi edelleen, ja niitä on eri puolilla Suomea.

Attia ei ole neurologi, mutta hänellä on lähes 20 vuoden kokemus eläinlääkärinä. Hän on työskennellyt muun muassa pieneläinklinikoilla, suurtuotantoeläinten kanssa, teurastamoilla sekä pitkään kunnaneläinlääkärinä Hankasalmella.

Koirilla epileptistyyppisiä, akuutteja kohtauksia hoidetaan Attian mukaan epilepsialääkkeillä ja kohtausten estolääkkeillä.

– En yhtään ihmettelisi, jos niistä aiheutuu sivuoireita. Ne ovat voimakkaita lääkkeitä, Attia sanoo.

Tavallisesti lääkityksen voi purkaa noin kuukauden jälkeen, mutta se täytyy tehdä suunnitelmallisesti.

– Lääkitystä vähennetään asteittain, ja siitä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. Voimakasta lääkitystä ei voi lopettaa kerralla, Attia sanoo.

Hän muistuttaa, että rajujen oireiden aiheuttajaa ei tiedetä.

– Tiedoilla, joita olemme saaneet kahden kuukauden aikana, näyttäisi siltä, että koira voisi palautua ennalleen, Attia sanoo.

Maahantuoja lopetti yhteistyön kiinalaisen valmistajan kanssa

Merkin maahantuoja Prima Pet Premium ilmoitti kaksi viikkoa sitten vetävänsä myynnistä ankkapururullia ja kaksi muuta purutuottetta.

Niihin ei yhtiön mukaan liity epäilyä tuotevirheestä, vaan Prima Pet Premium päätti vetää ne kaupoista omaehtoisena varotoimenpiteenä.

Takaisinvetolistalla olevia tuotteita jäi kuitenkin myyntiin osaan S-ryhmän kaupoista.

Kyse oli Prima Pet Premiumissa tapahtuneesta inhimillisestä erehdyksestä, sanoo SOK:n ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi.

– Siinä oli käynyt niin, että se oli puutteellinen lista, jonka saimme takaisinvetoa varten. Siitä puuttui pieni erä yhtä tuotetta.

Kun virhe selvisi, tuotteet otettiin pois myynnistä, Ristaniemi sanoo.

Lokakuussa pois vedetyt tuotteet ovat saman kiinalaisen valmistajan tuotteita kuin yhtiön elokuussa pois myynnistä vetämät Hau-Hau Champion -kevytrullat.

Kymmenet koiranomistajat kertoivat lemmikkiensä saaneen vakavia oireita syötyään niitä.

Ruokavirasto tutki kevytrullia, mutta ei löytänyt niistä mitään koirien oireita selittävää.

Prima Pet Premium kertoi lopettavansa yhteistyön kiinalaisen valmistajan kanssa.

Meillä ei ole mitään muita vaihtoehtoja, sanoo Prima Pet Premiumin viestintäpäällikkö Heidi Hirvonen.

Yhtiö aikoo siirtää puruluiden valmistusta Eurooppaan.

– Osa Hau-Hau-puruluista valmistetaan jo nyt Euroopassa, mutta tulemme irtautumaan Kiinasta pidemmällä aikavälillä.

Eläinlääkärikuluja korvataan yli sadalle

Prima Pet Premium on luvannut korvata myynnistä vedetyistä pururullista vakavia neurologisia oireita saaneiden lemmikkien eläinlääkärikuluja.

– Tällä hetkellä on tiedossa reilut sata tapausta, joista lääkärikulut tullaan korvaamaan, vaikka laboratoriotutkimuksissa ei selvinnyt syytä lemmikkien oireille, Heidi Hirvonen sanoo.

Korvausten käsittely alkoi viime viikolla ja siihen kuluu Hirvosen mukaan useita viikkoja.

Kevytrullien lisäksi yhtiö ei ole ainakaan vielä tutkituttanut muita tuotteita.

Yhtiö tekee lisää tutkimuksia siinä tapauksessa, jos selviää jotain uutta, mitä laboratoriossa voisi testata.

– Nyt on tehty poikkeuksellisen laajat laboratoriotutkimukset kevytrullasta. Tuotteet, jotka on vedetty pois myynnistä, ovat saman valmistajan ja samana ajankohtana valmistamia, Heidi Hirvonen sanoo.

Osa koiranomistajista on suhtautunut epäuskoisesti siihen, ettei pururullista ole löytynyt selvää aiheuttajaa rajuille oireille.

Eläinlääkärin mukaan myrkkyseulan tekeminen voi olla hyvin vaikeaa silloin, kun ei tiedetä, mitä etsitään. Oireiden aiheuttaja voi olla mikä tahansa ympäristömyrkystä raskasmetalleihin.

– Mahdollisia aiheuttajia voi olla satoja tai jopa tuhansia, minkä vuoksi oireiden syyn tutkiminen voi olla kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, Stella Attia sanoo.

Videolla näkyy Mari Pekkarisen kolmevuotias Likka-koira, joka alkoi saada neurologisia oireita, kun se oli syönyt Hau-Hau-brändin ankkapururullan.

Jaa.
Exit mobile version