sunnuntai, 19 toukokuun

Suomeen on iskenyt useampi takatalvi etelää myöten, minkä vuoksi täällä ollaan kukintojen tavallisesta tahdista hieman jäljessä.

Koivun kukinta on käynnistynyt eteläisessä Suomessa.

Projektitutkija Sanna Pätsi Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta kertoo, että koivun kukinta käynnistyi viime viikolla ja viikonlopun aikana ensimmäiset koivut myös maan keskiosissa ryhtyivät kukkimaan.

– Pahin hetki koivuallergikkojen kannalta on alkamassa, mutta he ovat varmasti saaneet oireita jo aiemmin. Ilmavirtojen mukana siitepölyä on jo kulkeutunut Suomeen Etelä-Ruotsin, Baltian ja Keski-Euroopan alueelta maalis–huhtikuun vaihteesta alkaen, Pätsi sanoo.

Etenkin Keski-Euroopassa kukinnat ovat Pätsin mukaan alkaneet etuajassa lämpimän kevään vuoksi. Suomeen taas on iskenyt useampi takatalvi etelää myöten, minkä vuoksi täällä ollaan keskiarvosta hieman jäljessä.

– Euroopasta tuli tänne koivun siitepölyä, kun meillä vasta kukki leppä maan eteläosissa. Ne ovat läheistä sukua toisilleen ja monet saavat oireita molemmista lajeista. Näin pahaa päällekkäisyyttä ei yleensä ole.

Viileä sää hidastaa kukkimista

Sää Suomessa viilenee myös tällä viikolla.

Etelä-Suomen päivälämpötilat jäävät yleisesti 10 asteen tienoille tai sen alapuolelle. Keski-Suomessa ollaan viiden asteen tienoilla päivälämpötiloissa ja pohjoisessa lähellä nollaa. Yöpakkasia voi esiintyä etelää myöten.

Tutkija Sanna Pätsin mukaan tämä hidastaa kukinnan leviämistä hieman, mutta suurta helpotusta se ei allergikoille tarjoa, sillä keväällä kukkivat lajit ovat tottuneet vaihtelevaan säähän.

Tuulen suunnalla on suurempi merkitys.

– Ilmavirtaukset ovat pohjoisesta etelään, minkä myötä Ruotsista ja Baltiasta ei kulkeudu siitepölyä tänne.

Näin ollen koivun siitepölyä ei myöskään kulkeudu Suomen eteläosista pohjoiseen. Toisaalta pohjoisessa parhaillaan kukkivan lepän siitepölyä kulkeutunee maan keskiosiin, mahdollisesti etelään asti.

Pätsi arvelee, että koivun kukinta käynnistynee maan pohjoisosissa 3–4 viikon kuluttua, mutta lopulta kaikki riippuu säästä.

– Aivan Pohjois-Lapissa ei ole tavatonta, että vasta juhannuksena kukkii koivu.

Jaa.
Exit mobile version