perjantai, 18 lokakuun

Eläkkeet nousevat selvästi vähemmän kuin edellisinä vuosina. Verotuksen muutokset syövät osalla satoja euroja ensi vuoden indeksikorotuksen hyödystä.

Petteri Lindholm,

Joel Kanerva,

Stina Tuominen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eläkeläiset saivat kahtena perättäisenä vuotena huomattavat korotukset eläkkeisiinsä. Se johtui siitä, että eläkkeet on sidottu inflaatiokehitykseen ja viime vuosina inflaatio on laukannut korkeissa lukemissa.

Nyt suurkorotusten aika on ohi, kun inflaatio on rauhoittunut. Vuodenvaiheessa työeläkkeisiin on luvassa enää 1,3 prosentin indeksikorotus, laskee Veronmaksajain keskusliitto.

Samalla kun indeksikorotukset kasvattavat eläkkeitä, hallituksen päättämät verotuksen muutokset leikkaavat korotusta monilla eläkeläisillä. Ilman verotuksen kiristymistä eläkkeet siis kohoaisivat enemmän.

Muutamissa tuloryhmissä verojen kiristyminen syö indeksikorotusten vaikutusta ensi vuoden eläkkeistä useita satoja euroja. Osalla eläkeläisistä verotus myös kevenee.

Ylen eläkekoneella voit kokeilla, miten oma eläkkeesi muuttuu ensi vuonna. Alle 1 600 euron eläkkeiden muutokset ovat suuntaa-antavia, koska näissä tuloluokissa voi olla oikeutettu työeläkkeen lisäksi myös kansaneläkkeeseen. Kone pohjaa laskelmaan, jonka Veronmaksajain keskusliitto teki Ylen pyynnöstä.

Tulosi voit syöttää koneen tekstikenttään tai hakea ne liukukytkimellä. Kone esittää muutokset kymmenen euron tarkkuudella pyöristettynä.

Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.

Verotus kiristyy osalla ja kevenee toisilla

Alla oleva taulukko näyttää, kenellä verotus kiristyy ja kenellä kevenee. Eläkekoneen lukemissa veromuutokset on jo laskettuna mukaan arvioihin ensi vuoden eläkkeistä.

Suurin kiristys eläkkeiden verotukseen tulee eläketulovähennyksen pienennyksestä, josta hallitus päätti jo kevään kehysriihessä. Eläketulovähennys pienentää verotettavaa tuloa, joten samalla pienenee maksettavaksi tuleva veron määrää. Nyt suunta on päinvastainen, kun hallitus pienensi vähennystä.

Noin 4 000 euron bruttoeläkettä saavilla veron kiristyminen syö indeksikorotuksen kokonaan eli heillä lopullinen eläke ei nouse lainkaan. Kaikilla muilla indeksikorotus on suurempi kuin verotuksen kiristymisen vaikutus – eli käteen kuukausittain tuleva eläkesumma kasvaa.

Valtion kirstuun eläketulovähennyksen pienentäminen tuo verotuloja noin 150 miljoonaa euroa aiempaa enemmän, hallitus arvioi.

Kevennystä verotukseen tuovat puolestaan verotuksen indeksitarkistukset, joilla korotetaan veroasteikkoja vastaamaan ansiotason nousua. Indeksitarkistukset suosivat useimpia tuloryhmiä. Ensi vuonna verotuksen tulorajat nousevat enemmän kuin itse eläkkeet kohoavat. Tällöin entistä suurempi osa tuloista verotetaan alemmilla tulorajoilla.

Kokonaisvaikutus on selvästi useimmilla silti verotuksen kiristyminen. Se johtuu siitä, että, muutos eläketulovähennykseen on suurempi kuin indeksitarkistuksista tuleva verotuksen keveneminen.

Lisäksi ylimmissä tuloryhmissä verotus kiristyy sekä palkansaajilla että eläkeläisillä. Verotukseen jätetään tekemättä indeksitarkistus tuloveroasteikon ylimmillä tulorajoilla.

Eläkeläisiin osuvat myös muut muutokset

Veromuutosten lisäksi eläkeläisiin osuvat myös useat muut hallituksen päätökset.

Esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea pienentää indeksijäädytys. Eläkkeensaajan omistukset myös rajaavat jatkossa asumistuen enimmäismäärää aiempaa jyrkemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön laatiman arvion mukaan terveysmenot taas kasvavat suhteessa eniten eläkeläisillä. Runsaasti terveyspalveluita tarvitsevana ryhmänä eläkeläisiin vaikuttavat muita enemmän terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset ja lääkekorvausten omavastuuosuuden nosto.

Eläkkeet ovat myös leikkausuhan alla. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on nostanut useasti eläkkeet esiin yhtenä mahdollisena säästökohteena, kun hallitus etsii lisäsopeutuksia. Uutispodcast käsitteli mahdollisia eläkeleikkauksia keväällä:

Jaa.
Exit mobile version