perjantai, 25 lokakuun

Hämeenlinnalainen pitkäaikainen taidekauppias jätti syytteen mukaan veroja ja jälleenmyyntikorvauksia maksamatta vuosien ajan.

Vuosikymmeniä alalla toiminut taidekauppias vastaa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa syytteisiin useista talousrikoksista.

Ammattimaisesta taidemyynnistä hänen olisi pitänyt tilittää taiteilijoille kuuluvia jälleenmyyntikorvauksia Kuvasto ry:lle yhteensä yli 12 000 euroa vuosina 2012–2022.

Haastehakemuksen mukaan myös verottaja jäi vaille yhteensä yli 53 000 euron tulo- ja arvonlisäveroja. Kirjanpitokin jäi tekemättä vuosina 2013–2021.

Kauppiasta syytetään kavalluksesta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Syyttäjä vaatii teoista vähintään vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Kirjallisessa vastauksessa taidekauppias kiistää kavalluksen vedoten tietämättömyyteen ja siten tahallisuuden puuttumiseen. Hän myöntää syyllistyneensä veropetokseen ja kirjanpitorikokseen, muttei niiden törkeisiin tekomuotoihin.

Vastauksen mukaan kirjanpidot on nyttemmin tehty ja taidemyynnin tulot ovat olleet vähäiset.

Kuvaston taideosto

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tarkastaja on vieraillut kesällä 2018 syytetyn järjestämässä myyntinäyttelyssä. Myöhemmin marraskuussa Kuvasto osti syytetyltä taideteoksen 450 eurolla, mutta ei saanut syytetyltä kaupasta ilmoitusta eikä jälleenmyyntikorvausta.

Syytetyn vastauksessa kritisoidaan valeostoa ja ihmetellään, miksi Kuvasto ei ollut asiasta yhteydessä häneen myyntien selvittämiseksi.

Hän väittää, ettei ole koskaan aiemmin edes kuullut nimitystä Kuvasto. Vastauksen mukaan hänellä ei ole tietokonetta, sähköpostia, älypuhelinta nettisivuja tai IT-taitoja tietojen saamiseksi jälleenmyyntikorvauksesta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa asiassa kansliatuomion 14. marraskuuta.

Jaa.
Exit mobile version