Vegaanisista juustoistaan tunnetun yrityksen tuotanto perustuu kotimaiseen kauraan.
Eläinoikeusjärjestö Animalia on myöntänyt vuoden 2024 eläinoikeuspalkinnon Kokkolan Lohtajalla sijaitsevalle Mö Kaurameijerille.
Animalian mukaan Mö edistää kotimaista kestävää ruokatuotantoa innovatiivisilla, kasvipohjaisilla tuotteillaan. Sen tuotanto perustuu lähellä tuotettuun, eettiseen ja ilmastoystävälliseen raaka-aineeseen.
Yrityksen ovat perustaneet maitotilalla kasvaneet siskokset Annamari Jukkola ja Marjaana Vuorio.
Mö on tunnettu kasvipohjaisista juuston korvaajista. Se kehitti ensimmäisenä kaurajuomasta valmistetun feta-tyyppisen vuuston, Mö Kreikkalaisen.
– Juustot ovat yksi haastavimmista kasvipohjaisista tuotteista, ja alusta asti asetimme tavoitteemme korkealle, sillä jos hyvässä juustossa onnistutaan, niin sillä voi olla suuri vaikutus, kertoo Mö:n toimitusjohtaja Annamari Jukkola tiedotteessa.
Kaurameijerin uutuus Mö Chavre on palkittu vuoden elintarvikeinnovaationa, ja se on voittanut myös kansainvälisessä vegaanijuustokilpailussa äänestyksen vuohenjuusto jäljittelevässä sarjassa.
Eläinoikeuspalkinto Pro Animalia jaetaan joka vuosi vuoden eläinmyönteisimmälle teolle. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1987.