perjantai, 20 syyskuun

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan nykyinen toimeentulotukijärjestelmä on perheille armoton.

Milla Asikainen,

Anne Orjala

Yle uutisoi keskiviikkona, että suhteellisen pienetkin lapsen tilillä olevat summat voivat vähentää koko perheen toimeentulotukea.

Kelan omien esimerkkien perusteella 100–200 euron summat voivat vaikuttaa tukeen.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen toteaa järjestelmän olevan armoton.

– Koko toimeentulotuki pitäisi poistaa. Sen tilalle tulisi harkita joustavampaa, inhimillisempää ja vähemmän nöyryyttävää sosiaaliturvaa.

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki. Sitä voi saada, mikäli tulot tai muut etuudet eivät riitä kattamaan välttämättömiä elinkustannuksia. Sen määrä ei perustu harkinnanvaraisuuteen, vaan tuki leikkaantuu tietyn laskelman mukaan.

Ei kannusta työntekoon

Pekkarisen mukaan nykyinen tuki ei kannusta työntekoon. Lapsen kesätyöstä saaman palkan tai isovanhempien antaman rippilahjan voi joutua käyttämään perheen ruokaostoksiin. Lapset oppivat jo pieninä, että tienatut rahat viedään pois.

– Jokainen voi kuvitella, minkälaisen mallin se antaa järjestelmästä, Pekkarinen sanoo.

Tukipäätöksissä alaikäisten tuloina ei huomioida lyhytaikaisia ja vähäisiä tuloja. Tällaisina on pidetty alle kolme kuukautta kestäviä kesätöitä.

Jos kuitenkin rahat jäävät tilille, ne huomioidaan lapsen varoina myöhemmin.

Pekkarisen mukaan nykymalli pitää huolen, että toimeentulotukea saavat, köyhät perheet eivät voi säästää. Pekkarinen toivoo, että lapsella olisi jotain, mihin turvautua, kun hän itsenäistyy.

– Myös köyhillä perheillä tulisi olla mahdollisuus säästää lapsen parempaan tulevaisuuteen, hän toteaa.

Yhä useampi perhe toimeentulotuen parissa

Pekkarisen mukaan toimeentulotuen varassa olevia perheitä kohdellaan kovalla kädellä. Ajatellaan, että heidät pitäisi kannustaa pois tuen piiristä.

– Olen kritisoinut voimakkaasti hallituksen päätöksiä, jotka ajavat yhä suuremmat joukot toimeentulotuen piiriin. Meidän tulisi työskennellä yhteiskunnassa aivan päinvastaiseen suuntaan. Tulisi huolehtia siitä, että mahdollisimman harva joutuisi tukeutumaan toimeentulotukeen, Pekkarinen sanoo.

Lisäys 19.9.2024 klo 13.22: Juttuun lisätty tietoa siitä, miten Kela suhtautuu nuoren kesätöissä tienaamiin rahoihin.

Jaa.
Exit mobile version