tiistai, 15 lokakuun

Neljä Ruotsin jäätikköä on sulanut kokonaan vain neljässä vuodessa. Jäätiköt sulavat ilmaston lämpenemisen seurauksena.

Ruotsin jäätiköt ovat sulaneet hälyttävää vauhtia vain neljässä vuodessa, kertoo Ruotsin kartoittamisesta vastaavan Lantmäterietin selvitys.

Selvityksestä on uutisoinut esimerkiksi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Selvityksen mukaan vuodesta 2020 lähtien neljä jäätikköä on sulanut kokonaan olemattomiin. Yhteensä jäätiköiltä on sulanut jäätä ainakin neljän neliökilometrin verran.

Esimerkiksi Västerbottenissa sijaitsevassa Artfjälletin vuoristossa sijaitsi kuusimetrinen lumikenttä, joka oli ollut olemassa 2 500 vuoden ajan. Tänä vuonna se katosi lähes kokonaan.

Alla olevista kuvista voit vertailla, miten lumikenttä on muuttunut vuodesta 2014 vuoteen 2024.

Vuodesta 2008 lähtien jäätiköiltä on sulanut 18 neliökilometrin verran jäätä. Se vastaa noin 2 500 jalkapallokentän pinta-alaa.

Maan suurin jäätikkö Sálajiegŋa on myös pienentynyt runsaasti. Se selviää esimerkiksi Lantmäterietin satelliittikuvista.

Jäätiköt sulavat ilmaston lämpenemisen seurauksena.

– Nämä kadonneet alueet ovat valtavia. Se on käsittämätöntä. Näemme yhä useammin jäätiköiden romahtavan ja hajoavan, sanoo karttainsinööri Björn Olander Lantmäterietistä SVT:lle.

Uumajan yliopiston tutkija Ylva Sjöberg sanoo SVT:lle, että jäätiköiden sulaminen voi vaikuttaa merkittävästi siihen, paljonko vettä esimerkiksi paikallisilla kasveilla on.

Lantmäterietin mukaan Ruotsissa on noin 280 jäätikköä. Valtaosa niistä sijaitsee Pohjois-Ruotsissa Norrbottenin läänissä Ruotsin ja Norjan rajan läheisyydessä.

Jaa.
Exit mobile version