lauantai, 18 toukokuun

Kokoomus puolustaa kesäkuun europarlamenttivaaleissa suurimman puolueen asemaansa.

Kokoomus on julkistanut eurovaaliohjelmansa.

Kokoomuksen mielestä Suomi voi EU:n kautta vaikuttaa asioihin tavalla, joka ei pienelle maalle muuten olisi mahdollista.

Kokoomuksen vaaliohjelman mukaan EU on vahvojen ja yhteistyöhön sitoutuneiden jäsenvaltioiden unioni, jonka kautta Eurooppa voi ajaa yhteisiä asioita myös maailmanlaajuisesti.

– Me halutaan vahvempaa ja kilpailukykyisempä Euroopan unionia. Jos Euroopan unioni on vahva, niin se pärjää paremmin keskusteluissa globaaleista isoista kysymyksistä ja haasteista. Jos Europan unioni on kilpailukykyinen, niin meillä on talous kunnossa ja silloin me pystymme huolehtimaan paremmin meidän kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo linjaa.

Orpon mielestä seuraavan viiden vuoden suurin haaste Euroopan unionille on kilpailukyvyn aikaansaaminen.

– Jos Euroopan kilpailukyky ei ole kunnossa, me emme pysty pitämään huolta meidän turvallisuudesta, puolustuksesta ja ihmisten hyvinvoinnista, Orpo muistuttaa.

Orpo on tyytyväinen siihen, että Euroopan unioni on viime vuosina tiivistynyt.

– On ollut hieno nähdä, miten sekä pandemian aikana että nyt Ukrainassa käytävän sodan aikana, niin Euroopan unioni on tiivistynyt. Olen nähnyt huippukokouksissa yhtenäisemmän Euroopan unionin kuin pitkään, pitkään aikaan. Meidän pitää pystyä yhdessä ratkomaan niitä suuria ongelmia, jotka kohtaavat Eurooppaa, Orpo sanoo.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioissa tarvitaan kuitenkin tehokkaampaa päätöksentekokykyä

– Mutta yhtenä esimerkkinä päätöksentekoon, niin nostaisin esiin sen, että erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa meidän pitäisi pystyä tekemään määräenemmistöpäätöksiä. Yksimielisyys on osoittautunut hyvin haastavaksi varsinkin ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä, joissa vaadittaisiin nopeaa reagointia, Orpo huomauttaa.

Kokoomus oli kevään 2019 eurovaaleissa suurin puolue 20,8 prosentin ääniosuudellaan, joka toi puolueelle kolme paikkaa Euroopan parlamenttiin.

Kokoomuksen europarlamentaarikoista Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen ovat ehdolla kesäkuun EU-vaaleissa, mutta Petri Sarvamaa siirtyy kesäkuussa Luxemburgiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi.

Suomesta valittiin viime vaaleissa Euroopan parlamenttiin 13 edustajaa. Suomi sai yhden lisäedustajan helmikuussa 2020, kun Britannian EU-ero tuli voimaan.

Euroopan parlamentti hyväksyi syyskuussa 2023 Eurooppa-neuvoston päätöksen lisätä Euroopan parlamentin paikkojen määrää seuraavalla vaalikaudella 705:stä 720:een.

Tulevissa kesäkuun EU-vaaleissa Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin 15 edustajaa, ja myös kokoomus tavoittelee ainakin yhtä lisäpaikkaa.

Jaa.
Exit mobile version