Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
”Tähän kokoomukseen en voi sosiaaliliberaalina kuulua.”
Kalle Euron 37-vuotinen jäsenyys kokoomuksessa päättyi näihin sanoihin viestipalvelu X:ssä syyskuussa. Euro oli kokoomuksen nuorisojärjestön puheenjohtaja vuosituhannen taitteessa, viime vuosina vain rivijäsen.
Kimmoke lähdölle oli kesän 2023 rasismikeskustelu, johon kokoomus ei puuttunut Euron mielestä riittävän jämäkästi. Tänä syksynä sama jatkui.
– Kokoomuksestakin esitettiin aika jyrkkiä kantoja ihmisoikeusasioissa. Se ei enää vastannut ajatustani hyvästä puolueesta.
Tämä juttu kertoo liberaalien kipuilusta kokoomuksen sisällä. Hiljattain arvoliberaali kokoomuskonkari ja puolueen ilmastolinjasta poikennut euroedustaja Sirpa Pietikäinen arvosteli Helsingin Sanomissa, että kokoomukseen on uinut ”vihapolitiikka” ja huono käytös.
Kun Kalle Euro ilmoitti erostaan, alle kertyi ”kommunisti” ja ”ei jää ikävä” -huutelua, Euron mukaan myös kokoomuksen rivijäseniltä.
Puolueen alkuajoista lähtien liberaalit, sosiaalireformistit ja arvokonservatiivit ovat vetäneet köyttä kokoomuksen linjasta.
– Koskaan se ei ole mennyt näin pitkälle. Konservatiivipopulistit hyökkäävät vanhoja kokoomuslaisia arvoja vastaan.
Euron mukaan kokoomukselle aiemmin niin tärkeiden yksilönvapauden ja ihmisoikeuksien tilalle on tullut kuri- ja järjestyskeskeisyys.
Liian kova hinta?
Julkisuuteen on tullut muutamia esimerkkejä liberaalien kokoomuslaisten lähdöistä.
Tunnetuin on Kirsi Piha, joka kertoi joutuneensa vuonna 2021 pormestariehdokkuudesta ”sisäiseen kisaan helsinkiläisten oikeistopopulistien kanssa”. Piha pettyi hallitusratkaisuun. Hänen lisäkseen hyvästit on sanonut esimerkiksi Laitilan kunnanjohtaja Lauri Kattelus.
Sitten on niitä, jotka tuskailevat mutta jäävät.
Ajatuspaja Liberan entistä toiminnanjohtajaa, Helsingin kaupungille päällikkötehtäviin siirtynyttä Heikki Pursiaista hiertää hinta, jota kokoomus nyt talouspolitiikastaan maksaa.
– Perussuomalaiset on tietysti hyvin monitahoinen puolue, mutta siellä on mukana myös aitoja rasisteja ja kuriyhteiskunnan kannattajia. Vaikka itselleen toistelee, että puhe on vain puhetta ja hallitusohjelma ratkaisee, se tuottaa tuskaa.
Pursiainen ei ole silti eroamassa kokoomuksesta. Hän haluaa mieluummin olla aktiivisesti vaikuttamassa asioihin, kuin vetäytyä ”ideologisesti puhtaaseen kuppikuntaan”.
Piha: Kokoomus avaa ovea autoritäärisyydelle
Kirsi Pihan mielestä kokoomus on avannut ovea laitaoikeistolle myös puolueen sisällä.
– Kokoomuksen sisään on uinut hyvin äärioikeistolaista retoriikkaa ja häirintää, kyse ei ole huonosta käytöksestä.
– Ja koska puolueen johto ei siihen mitään sano, se on hyväksyttyä.
Kokoomus on Pihan mukaan aivan tietoisesti ottanut ehdolle oikeistopopulistisia ihmisiä, keräämään perussuomalaisille menetettyjä ääniä.
– Se jengi kasvattaa puolueessa omaa valtaansa.
Nimiä Piha ei halua sanoa, sillä he eivät ole ongelman ydin.
– Ongelma on se linja, jota puolueen puheenjohtaja vetää. Hiljaisuuskin on puheenjohtajalta teko.
Orpo: Kokoomus ei ole myynyt arvojaan
– On varmaankin niin, että jotkut voivat tällä hetkellä kokea hallitusratkaisun ei-mieluisaksi, sanoo pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
– Samalla haluan sanoa, että ylivoimainen enemmistö kokoomuslaisista, jo ennen vaalejakin, halusi tämän hallituspohjan.
Orpo vakuuttaa, ettei kokoomus tingi kantavista arvoistaan, vaikka koalitiohallituksessa puolueiden välillä on arvoeroja.
– Länsimaisen demokratian arvot ovat edelleen kokoomuksen syvää ydintä.
Entä onko hallituskumppani perussuomalaisissa rasisteja, kuten yksi haastateltavista kritisoi?
– En halua arvioida perussuomalaisia muuta kuin sen kautta, että teen päivittäin töitä perussuomalaisten ministerien kanssa. He ovat sitoutuneet hallitusohjelman tavoitteisiin ja (rasismin vastaisen) yhdenvertaisuustiedonannon linjauksiin. Sen suhteen minulla ei ole tällä hetkellä valitettavaa, Orpo toteaa.
Ottavatko oikeistopopulistiset äänenpainot enemmän ilmatilaa kokoomuksessa?
– Meillä on puolueessa jokaisella sananvapaus. Itse koen, että meillä saa olla ja uskaltaa myös olla eri mieltä asioista, Orpo sanoo.
Orpon mukaan tällainen tunne voi tulla myös siitä, että Suomessa on nyt oikeistolaisempi hallitus ja asialistalla ovat hyvin vahvasti turvallisuus, puolustus ja talous.
Väitettä äärioikeistolaisen retoriikan sallimisesta Orpo ei kommentoi.
Alla oleva arvokartta näyttää eduskuntavaaleissa 2023 valitut ja varasijalta nousseet kokoomuslaiset. Klikkaamalla sinistä palluraa näet nimen. Harmaat ovat puolueen ehdokkaita, joita ei valittu.
Lähde: Yle, lisätietoja kartan laskutavasta.
Videolla Heikki Pursiainen kertoo olevansa huolissaan maltillisen liberalismin tilasta:
Ahdistiko konservatiiveja, kun liberaalit juhlivat?
Ajan henki vaikuttaa siihen, millaisia äänenpainoja kokoomuksesta nousee esiin, sanoo pitkän linjan kokoomusvaikuttaja, entinen puoluesihteeri ja oikeistoliberaali Taru Tujunen.
– Voi myös kysyä, kuinka paljon kokoomuksen konservatiiveja ahdisti, kun puolueen johdossa olivat sosiaalireformistit ja liberaalisiipi.
2000-luvun alkupuolella korostuivat Tujusen mukaan puolueen vasempaa laitaa edustavien sosiaalireformististien näkemykset ja istuttiin samassa hallituksessa vasemmistoliiton kanssa.
Nyt esiin nousevat konservatiiviset äänenpainot, mutta kokoomusta eivät johda tälläkään hetkellä konservatiivit, Tujunen huomauttaa.
Orpo: En voi vahtia kaikkia 24/7
Orpoa tuntuu aidosti harmittavan kritiikki siitä, ettei hän tai puolueen johto puutu huonoon käytökseen.
– Todellakin puututaan. Puutuin heti, kun kuulin Sirpan (Pietikäisen) asiattomasta kohtelusta. Olemme tehneet aivan selkeät systeemit puuttumiseen, koska en halua, että minun johtamassani puolueessa ketään kiusataan, syrjitään tai ahdistellaan.
Kalle Euron mukaan silti Pietikäisen kiusaaminen sosiaalisessa mediassa jatkui, vaikka Orpo sen tuomitsi.
Orpo lisää vielä:
– En minäkään voi olla kaiken aikaa jokaista vahtimassa. Meillä on reippaasti yli 20 000 jäseniä, tuhansia toimijoita, aktiiveja, valtuutettuja ja luottamushenkilöitä. Sosiaaliseen mediaan voi kuka tahansa kirjoittaa mielipiteitään mihin vuorokaudenaikaan tahansa.
Pienin yhteinen nimittäjä
Hallitus edistää myös arvoliberaaleille tärkeitä asioita, kuten naisten oikeuksia, sanoo kokoomuksen arvoliberaali kansanedustaja Saara-Sofia Sirén.
– Mutta julkiseen keskusteluun mahtuu vain pari aihetta kerrallaan.
Sirén sekä toinen kokoomuksen liberaali kansanedustaja, Tampereen entinen apulaispormestari Aleksi Jäntti kuvailevat ilmapiiriä kokoomuksessa hyväksi, tilaa on erilaisille ihmisille.
Kesän 2023 rasismikeskustelu oli kuitenkin vaikea. Silloin käytiin Jäntin mukaan ehkä ”repivimmät keskustelut” puolueen sisällä. Eteenpäin päästiin, kun löydettiin yhdistävät asiat: talous, turvallisuus ja työllisyys.
Pihan mielestä on aivan sama, millaisia arvoja kokoomus linjaa periaateohjelmiinsa tai puoluekokouksissaan, jos ne eivät näy tekoina. Hän nostaa esiin vuoden 2023 Helsinki Priden, johon kokoomusta ei otettu yhteistyökumppaniksi.
– Kokoomuslaiset pahoittivat mielensä. Pääministerillä ei ollut aikaa osallistua kulkueeseen. Juuri tässä ajassa, jolloin asenteet tuntuvat kovenevan, olisi erityisen tärkeää marssia arvojensa puolesta. Muutoin legitimoi helposti syrjimistä ja väheksyntää.
Videolla Kalle Euro kritisoi, ettei kokoomus puhu oikeasti arvoistaan.
Mistä vaihtoehtoinen koti?
Heikki Pursiainen näkee kokoomuksen ainoana vaihtoehtona oikeistoliberaalille, joka haluaa oikeasti vaikuttaa asioihin.
Kalle Euro pohtii:
– Vihreissä oli aikoinaan enemmän Osmo Soininvaaran kaltaista, oikeistoliberaalia väkeä. RKP:ssä olisi liberaalia perintöä, mutta kielipuolueena omat haasteensa.
Sitten on tietysti pieni liberaalipuolue, joka ottaisi avosylin vastaan arvoliberaaleja kokoomuksesta.
Euro ei ole lähdössä näistä mihinkään.
– Olen päättänyt, että ihmisen ei tarvitse kuulua puolueeseen elääkseen hyvää elämää.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella
Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.