sunnuntai, 19 toukokuun

Lämpimän ja kylmän ilmamassan taistelu on keväälle tavanomaista, sanoo Ylen meteorologi Aleksi Lohtander.

Kun vappua vietettiin etelässä ja lännessä lämpimämmässä säässä yli vuosikymmeneen, on alkaneen äitienpäiväviikon yleiskuvana koleus.

Ylen meteorologi Aleksi Lohtander kertoo, että virtaus käy nyt koillisesta. Tavanomaista kylmempää on koko viikon.

– Idässä jäädään lähipäivinä ihan kolmeen tai neljään asteeseen, pohjoisessa viiteen asteeseen tai alle. Etelässä lämpötilat voivat kohota kymmeneen asteeseen, mutta eivät juuri sitä korkeammalle.

Yöpakkasia on luvassa lähes koko maahan. Lohtander vinkkaa, että jo laitettujen kesäistutusten suojaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Tiistai tuo mukanaan sateita, jotka painottuvat itään ja pohjoiseen. Ne leviävät aamun ja aamupäivän aikana ja tulevat vaihtelevissa olomuodoissa.

– Yö- ja aamupainotteisesti tulee lunta, ja päiväsaikaan ne muuttuvat enemmän rännäksi tai vedeksi, Lohtander arvioi.

Lumi ei kuitenkaan jää maahan kovin pitkäksi aikaa, sillä sademäärät ovat vain muutamaa senttiä. Hajanainen sadealue osuu Karjalan lisäksi Itä-Lappiin, Keski-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Keskiviikko on pitkälti poutainen. Idässä saattaa silloinkin tulla vähäistä lumisadetta.

Myös torstai näyttää Lohtanderin mukaan poutaiselta, mutta perjantaiksi on näillä näkymillä leviämässä sateita laajemmin koko maahan. Pohjoiseen voi tulla lunta reilumminkin, mutta Lapissa on joka tapauksessa tällä hetkellä yleisesti yli 30 sentin kinoksia.

Vaihteleva sää kuluu kevääseen

Kun katsotaan 30 vuoden keskiarvoja, jäädään päivän ylimmistä lämpötiloista vuodenaikaan nähden paikoin hyvin reippaasti. Suurin ero on idässä, jossa tavallisesti olisi lähes kymmenen astetta lämpimämpää.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuuta värittivät suuret lämpötilavaihtelut. Poikkeuksellisia eli harvemmin kuin kerran 30 vuoteen tilastollisesti esiintyviä lämpötiloja vuodenaikaan nähtiin useamman kerran.

Kaiken lisäksi poikkeuksellisia lämpötiloja oli molempiin suuntiin: poikkeuksellisen lämpimiä ja kylmiä.

Lohtanderin mukaan kevätsään ominaispiirre on juuri vaihtelevuus.

– Tämä on monesti lämpimän ja kylmän ilmamassan taistelua. Se korostuu lämpötiloissa, ja sateet voivat muuttua nopeasti lumeksi.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Jaa.
Exit mobile version