Rajaamalla nuorten maksutonta ehkäisyä hyvinvointialue voi säästää satoja tuhansia euroja.
Vanessa Valkama,
Petra Ketonen,
Antti Palomaa
Tamperelainen lukiolainen Mysi Mäkelä, 19, on tyrmistynyt.
– Ollaanko nyt oikeasti sellaisessa pisteessä, että pitää nuorilta ottaa vielä lisää – siis jopa ehkäisystä? Ärsyttää tosi paljon.
Yhä harvempi nuori saa ehkäisyn ilmaiseksi ensi vuonna.
Ylen selvityksen mukaan kolme hyvinvointialuetta on joko laskemassa maksuttomuuden yläikärajaa tai rajaamassa sitä, miten kauan ehkäisyä saa.
Satakunnassa maksuttoman ehkäisyn yläikärajaa lasketaan 25 vuodesta 20 vuoteen.
Samanlaisesta ikärajan laskusta päätettiin jo aiemmin Varsinais-Suomessa. Aluevaltuusto kuitenkin päätti, että 20-24-vuotiaille tarjottaisiin yksi maksuton pitkäkestoinen ehkäisyväline.
Pirkanmaalla maksutonta ehkäisyä ovat saaneet tänä vuonna kaikki alle 21-vuotiaat. Ensi vuonna ehkäisyn saa ilmaiseksi vain sen aloituksen yhteydessä, joko kuudeksi ensimmäiseksi kuukaudeksi tai yhden pitkäkestoisemman ehkäisymenetelmän. Tämän jälkeen ehkäisy pitää maksaa itse.
Päätösten syynä on raha. Hyvinvointialueet ovat laskeneet, että muutoksilla voi säästää satoja tuhansia euroja.
Ylen Tampereella haastattelemat lukio-opiskelijat tyrmäävät ratkaisun.
– Ilmainen ehkäisy on tosi tärkeää nuorille. Näin opiskelijana siihen ei välttämättä ole rahaa, Senja Hannila, 19, pohtii.
Näin paljon säästöä tulee
Hyvinvointialueilla on lain mukaan velvollisuus turvata riittävät sote-palvelut alueen asukkaille.
Maksuton ehkäisy ei ole lakisääteinen palvelu. Hyvinvointialueita ei siis ole velvollisuutta tarjota maksutonta ehkäisyä eikä siihen saa valtion rahaa.
Pirkanmaalla rajauksen on arvioitu tuovan 364 000 euron säästöt ja Varsinais-Suomessa vastaava säästösumma on 250 000 euroa.
Satakunnassa ikärajan laskeminen säästänee noin 140 000 euroa. Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhilan mukaan maksuttomasta ehkäisystä saatetaan säästöjen saamiseksi luopua tulevaisuudessa jopa kokonaan.
Valtaosalla alueista ei muutoksia
Yle kysyi nuorten maksuttoman ehkäisyn tulevaisuudesta kaikilta 21 hyvinvointialueelta. Niistä 18 aikoo pitää maksuttoman ehkäisyn ennallaan ainakin toistaiseksi, mutta ikärajat vaihtelevat eri alueilla.
Tilanne voi kuitenkin muuttua. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla nyt tehtävässä säästösuunnitelmassa tarkastellaan myös ei-lakisääteisiä palveluita.
– Varmasti yhtä lailla katsotaan maksutonta ehkäisyä, mutta korkeintaan mietitään ikärajan laskemista, kertoo palveluyksikköjohtaja Erja Kivineva.
Etelä-Karjalassa kuljetaan toiseen suuntaan, sillä maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille palaa alueelle ensi vuoden alussa.
Miten vaikuttaa aborttien määrään?
Maksuttoman ehkäisyn tärkeyttä on perusteltu esimerkiksi sillä, että se vähentäisi nuorten aborttien määrää.
Pirkanmaan hyvinvointialueen ylilääkärin Tuire Sanniston mukaan maksuttoman ehkäisyn supistusten takia aborttien määrän kasvu on mahdollista, mutta ei todennäköistä.
Pirkanmaalla maksuton ehkäisy ei ole laskenut raskaudenkeskeytysten määriä ainakaan lyhyellä aikavälillä. Sanniston mukaan syynä voi olla ainakin se, että moni kunta tarjosi maksutonta ehkäisyä jo ennen Pirhaa.
– Nyt nuorten osalta tilanne muuttuu, ja on tietysti mahdollista, että tilanne ei näin suotuisana pysy. Tilannetta seurataan.
Tamperelaiset lukiolaiset arvioivat, että ratkaisulla voi olla ikäviä seurauksia.
– Luulen, että yhä harvempi nuori sitten käyttää ehkäisyä. Voi tulla enemmän raskaudenkeskeytyksiä, Pikka Savo, 19, sanoo.
Mysi Mäkelä uskoo, että ilmaisen ehkäisyn rajaukset voivat johtaa myös seksitautien leviämiseen.
Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?
Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta. Tietoja käsitellään vain journalistisessa tarkoituksessa.