perjantai, 3 tammikuun

Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeinen viikko käynnistyi eilen tiistaina.

Trump johtaa niukasti viidessä seitsemästä vaa’ankieliosavaltiosta, joissa kilpailu demokraattien ja republikaanien välillä on perinteisesti tiukka.

Yle kysyi kolmelta Yhdysvaltain politiikan asiantuntijalta, mitkä asiat ratkaisevat, nouseeko valtaan demokraattien Kamala Harris vai republikaanien Donald Trump.

Mitä tahansa voi vielä tapahtua. Peli voi ratketa esimerkiksi siihen, että Trump suututtaa rasistisilla kommenteilla rodullistetut miehet. Toisaalta esimerkiksi käänteet Ukrainan tai Lähi-idän kriiseissä voivat rapauttaa Harrisin suosiota. Myös levottomuuksien puhkeaminen on mahdollista.

Haastattelun antoivat yliopistotutkija Niko Pyrhönen, tutkijatohtori Oscar Winberg ja vanhempi yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson.

Vaalien yllä väijyy väkivallan uhka

Ylen haastattelemat tutkijat pelkäävät, että äänestämistä häiritään tai tuloksen selvittyä puhkeaa mellakoita.

Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa vaaliuurnia on sytytetty tuleen, ja sen seurauksena satoja ääniä on palanut.

Suomalaistutkijat pelkäävät, että tämä voi olla vasta alkusoittoa.

– Muitakin hyökkäyksiä äänestysprosessia vastaan saatetaan nähdä. Minua huolestuttaa, miltä poliittinen väkivalta voi näyttää viikon päästä, Oscar Winberg sanoo.

Niko Pyrhönen huomauttaa, että Trumpiin on kohdistunut kampanjan aikana jo kaksi salamurhayritystä. Hän ei siksi sulje väkivaltaisen purkauksen mahdollisuutta pois viimeisellä vaaliviikolla.

Rani-Henrik Andersson arvelee, että väkivallan uhka on suurimmillaan vaalituloksen jo selvittyä.

– Kun voittaja on selvillä, vastapuolen turhautuminen voi purkautua väkivaltana. Jos Trump häviää, se voi suuntautua esimerkiksi etnisiin vähemmistöihin, Andersson sanoo.

Kun Trump hävisi vaalit edellisen kerran, hänen kannattajansa yrittivät vallankaappausta Capitol Hillillä.

Näin Harris puhui äänestäjille tiistaina Valkoisen talon edessä.

Kamppailu rodullistetuista miehistä

Molemmat kandidaatit kamppailevat mustien ja latinomiesten äänistä.

– Vähemmistömiehet ovat mittauksissa näyttäneet valuvan republikaanien piiriin. Media on myös paukuttanut ilmiötä. Mutta emme vielä tiedä, onko siirtymä todellinen, sanoo Rani-Henrik Andersson.

Varmaa on, että molemmat kandidaatit käyttävät paljon aikaansa latinoiden ja mustien kannatuksen voittamiseksi.

Anderssonin mukaan Harris on hakenut entiseltä presidentiltä Barack Obamalta tukea vahvistaakseen suhdetta näihin väestönosiin.

Trump sen sijaan esittää Anderssonin mukaan hankalaa kaksoisroolia. Hänen kampanjansa inflaation kukistamiseksi ja verojen alentamiseksi puhuttelevat ainakin köyhiä vähemmistöjä. Toisaalta rasistiset ulostulot saattavat karkottaa heitä.

Provosointi on Anderssonin mukaan harkittu taktiikka, jolla Trump yrittää herätellä nukkuvia äänestäjiä.

– Trump vetää radikaalia linjaa, jotta hänen viestinsä nousisivat niidenkin somefiideissä, jotka eivät politiikkaa seuraa, Andersson sanoo.

Trumpin rasistinen tilaisuus New Yorkissa saattoi maksaa vaalivoiton

Trumpilla ei ole varaa suututtaa naisia tai vähemmistöjä.

Trump järjesti vaalitilaisuuden sunnuntaina New Yorkin Madison Square Garden -areenassa. Tilaisuudessa pilkattiin latinoita, mustia, palestiinalaisia, juutalaisia ja Kamala Harrisia.

Esiintyjien joukossa oli niin koomikoita, mediapersoonia kuin entisiä show-painijoitakin. Trumpin kampanjaväen ennalta läpikäymä vitsilista sisälsi avoimen rasistista materiaalia.

Donald Trumpin kampanjaan osallistuvat laukoivat törkeyksiä Madison Square Gardenissa.

Dondald Trump tukijoukkoineen arvosteli kampanjatilaisuudessaan New Yorkissa Kamala Harrisia kovin sanoin.

Trumpin kampanjatiimi on toistaiseksi irtisanoutunut vain yhdestä rasistisesta lausunnosta. Koomikko Tony Hinchcliffe nimitti suuren vastareaktion synnyttäneessä vitsissään Puerto Ricoa kelluvaksi roskasaareksi.

Ylen haastattelemat tutkijat arvioivat, että tilaisuus saattoi olla kampanjan viimeinen virhe.

Suututtamalla puertoricolaisen vähemmistön Trump voi hävitä useammassa tärkeässä osavaltiossa. Pennsylvaniassa on noin noin 400 000 ja Pohjois-Carolinassa sekä Georgiassa noin 100 000 puertoricolaistaustaista. Kaikki nämä ovat vaa’ankieliosavaltioita.

– Jos suututtaa strategisesti tärkeän ryhmän, se voi olla kohtalokasta, Niko Pyrhönen arvioi.

Myös Oscar Winberg luonnehtii Madison Square Gardenin tilaisuutta Trumpin kampanjatiimin “omaksi maaliksi”.

– Trumpin tilaisuuden avoimen rasistiset ja seksistiset puheet tekivät mahdottomaksi olla puuttumatta niihin puheisiin. Harris aikoo kampanjoida viimeisen viikon Trumpin sopimattomuudella etenkin, kun Trumpin kampanjatiimi syöttää suoraan lapaan.

Maailmanpolitiikan kuohut satavat Trumpin laariin

Harris liitetään puoluetaustansa ja varapresidenttiytensä vuoksi nykyhallintoon niin hyvässä kuin pahassa.

– Jos seuraavan viikon aikana esimerkiksi Lähi-idässä tai Ukrainassa kuohuu, tapahtumat heijastuvat Harrisin suosioon. Hänet linkitetään Bidenin kautta nykyhallintoon, Oscar Winberg sanoo.

Trump voi sitä vastoin käyttää mahdollisia maailmanpolitiikan kriisejä nykyhallintoa ja siten myös Kamala Harrisia vastaan.

Kamppailu jatkuu vaa’ankieliosavaltioissa

Gallupien mukaan Trump johtaa hyvin niukasti seitsemässä ratkaisevassa osavaltiossa.

Molemmat ehdokkaat kiertävät vielä niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa, joissa kilpailu demokraattien ja republikaanien välillä on perinteisesti tiukka.

– Trump tulee takuulla jatkamaan samaa synkkää hyökkäystyyliään ja pyrkii esimerkiksi väkivaltaisilla kommenteilla motivoimaan peruskannattajapohjaansa äänestämään, Andersson ennakoi.

Niko Pyrhönen seuraa mielenkiinnolla, saako Harrisin kampanja käännettyä vaa’ankieliosavaltioita puolelleen.

– Voisi olla heidän edun mukaista repäistä, Pyrhönen sanoo.

Harris puhui tiistai-iltana samalla paikalla, jossa Trump vajaat neljä vuotta sitten yllytti kannattajiaan valloittamaan Capitol Hillin.

Näin Harrisin puhetta analysoi tuoreeltaan Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Harris kehotti äänestäjiä torjumaan Trumpin pyrkimykset kylvää vastakkainasettelua ja pelkoa.

Jaa.
Exit mobile version