maanantai, 16 syyskuun

Matkan oli arvioitu vievän vuorokauden, mutta se taittui odotettua nopeammin. Järjestelyistä vastanneen Ralf Sundin mukaan paluulaivalla on väsynyttä porukkaa.

Pekka Ruissalo,

Moa Mattfolk

Johanna Karan, Mervi Hillukkalan ja Ira Uusoksan 70 kilometrin uintireissu Merenkurkun yli päättyi Ruotsin Holmsundin pohjoispuolelle noin puoli kuudelta keskiviikkoiltana.

Matkaan oli ennakoitu kestävän ainakin 24 tuntia, mutta lopulta se taittui kaksi ja puoli tuntia nopeammin.

Naiset aloittivat uintimatkansa Iskmosta Mustasaaressa tiistai-iltana. He vuorottelivat uinnin ja levon välillä: jokainen ui tunnin osuuden, ja sen jälkeen oli aikaa levätä ja tankata kaksi tuntia. Mukana oli huoltoalus ja kaksi melojaa.

Yhteen naisista iski keskiviikon puolella kylmäshokki. Vaiva parantui kuitenkin levolla, ja myöhemmin päivällä kaikki pystyivät suoriutumaan uinnista suunniteltuun tapaan.

– Tämä tuntuu epätodelliselta, mutta mahtavalta! Voin uskomattoman hyvin juuri nyt, sanoi Mervi Hillukkala vain hetki maaliintulon jälkeen.

Satojen tuntien työ

Oululainen on käyttänyt satoja treenitunteja uiden pitkiä matkoja suhteellisen kylmässä merivedessä. Sama pätee hänen viestikumppaneihinsa. Siksi naiset olivat varmoja, että matkan selvittäminen on mahdollista.

Hillukkala yllättyi siitä, että kaikki tuntui itse asiassa helpommalta kuin hän oli kuvitellut.

– Uintimatka sujui helposti, vesi tuntui mukavalta. Kertaakaan ei ollut liian kylmä vedessä, hän sanoo.

Matkan aikana retkikunta sai nauttia monenlaisista sääolosuhteista. Ukkonenkin jyrisi ja vesisade tervehti useampaankin otteeseen.

– Avovesiuimareita vesisade ei haittaa oikeastaan millään tavalla, se kuuluu tähän juttuun jollain tavalla. Salamat voivat sitten tuoda vaaraa matkaan, sanoo reissun järjestelyistä vastannut Ralf Sund.

Väsyneitä mutta onnellisia

Sund vastaa puhelimeensa Ruotsin-saaristosta paluumatkalta. Edessä on jälleen useamman tunnin mittainen matka, jonka aikana kenenkään ei kuitenkaan tarvitse uida tai meloa.

Sund sanoo, että puisella postialuksella on syystäkin väsynyttä porukkaa. Määränpäässä Vaasan sisäsatamassa ollaan torstaina aamuyön tunteina. Sitä ennen uni varmasti maittaa kunnolla.

– Tässä ei varmasti oikein kukaan ole nukkunut viime vuorokauden aikana tuntiakaan. Vielä nauru ja juttu maittaa, ruokakin, mutta varmaan on aika selvää, että ihan lähitunteina uni tavoittaa varmasti jokainen, hän kuvailee tunnelmia paluumatkalta.

Veteraaniuinnin tapahtumissa kolmikkoon tutustunut Sund sanoo olevansa erittäin tyytyväinen matkan antiin. Pientä haastettakin tuli matkalla vastaan, mutta kaikesta selvittiin erittäin hyvin.

69-vuotias Sund on tottunut elämänsä aikana monenlaiseen juhlimiseen. Hän nauraa kysymykselle siitä, onko kuohujuoma jo poksahtanut auki onnistuneen uintireissun kunniaksi.

– Täällä ei ole minkäänlaista alkoholia, joten sillä tavalla voi ajatella, että maailma on muuttunut.

Jotain pientä erityistä kymmeniä kilometrejä uineille naisille on kuitenkin luvassa.

– He pääsevät mökille ulkosaaristoon nukkumaan, ja sitten olen luvannut tehdä aamupalaa ja lettuja kaveriksi, Sund kertoo.

Jaa.
Exit mobile version