lauantai, 16 marraskuun

Naisvihaa levittävät somevaikuttajat käyttävät merkittävää valtaa ja muokkaavat nuorten miesten ajatusmaailmaa väkivaltaa sallivaan suuntaan.

Näin sanoo somevaikuttajien valtaan perehtynyt politiikan tutkimuksen dosentti Niina Meriläinen.

– Sosiaalisessa mediassa on luotu nuorille miehille turvallinen tila, jossa jakaa vihamielisiä ajatuksia, Meriläinen sanoo.

Joka neljäs alle 35-vuotias mies ajattelee, että nainen voi ansaita häneen kohdistuvan väkivallan. Tämä selviää tiistaina julkaistusta kyselytutkimuksesta.

Tässä jutussa tutkija Niina Meriläinen avaa, miten väkivallan sallivia asenteita omaksutaan somesta. Ajattelutavan kehitystä voi kuvata kolmen vaiheen kautta.

Väkivaltaa ja naisvihaa huokuvat sutkautukset saavat valtavan suosion

Vaihe 1: Nuori mies kohtaa somessa lähes väistämättä naisvihamielistä sisältöä.

Tutkija Niina Meriläinen nimeää esimerkit naisvihaa sisältävistä lyhytvideoista Suomesta ja maailmalta. Videot ovat saavuttaneet suuren suosion, ja niihin törmää todennäköisesti, jos kuuluu kohderyhmään ja käyttää esimerkiksi Tiktokia.

Yhdysvalloissa tubettaja Nick Fuentes hehkutti hiljattain Donald Trumpin vaalivoittoa videollaan. Kommentissaan hän käänsi aborttioikeusliikkeen iskulauseen ylösalaisin.

– Sinun kehosi, minun päätökseni, Fuentes julistaa videollaan ja nauraa.

Fuentes sanoo, että Trumpin voitettua miehet määräävät naisen kehosta. Valtaa haluavat naiset törmäävät hänen mukaansa jatkossa lasikaton sijasta tiilimuuriin.

– Fuentes haluaa huomiota, ja saa sitä tykkäysten ja seuraajien muodossa, Meriläinen sanoo.

Fuentesin viraalivideosta ovat uutisoineet muiden muassa The Guardian, CNN ja Washington Post.

Suomessa huomiota on herättänyt Tiktok-persoona Joni ”Stagala” Takalan syyskuussa julkaisema videokommentti. Takala sanoo, että nainen voi omalla käytöksellään ansaita häneen kohdistuvan raiskauksen.

– Jos puhutaan raiskaamisesta suoraan, niin te naisethan olette sen itsellenne aiheuttaneet. Et voi uhriutua, jos omat tyhmät valintasi ovat ajaneet sinut siihen tilanteeseen. Mitä oikein oletit? Takala toteaa kameralle.

Viraalivideon myötä huomiota on riittänyt. Iltalehti kirjoitti Takalasta henkilökuvan, ja hän vieraili myös Ivan Puopolon ja Roni ”True” Kultalehmuksen podcasteissa.

Yle ei tavoittanut Joni Takalaa kommentoimaan Tiktok-videotaan.

Tutkijan mukaan Takalan viestiä on levitetty eri muodoissaan jo aikana ennen internetiä.

– Klassinen ”you were asking for it” -argumentti. Jos nainen on yhtään juonut tai tanssinut tai suudellut miesten kanssa, hän ei tämän logiikan mukaan voi enää kieltäytyä seksistä. Jos mies tässä tilanteessa raiskaa naisen, nainen on ainakin osasyyllinen.

Niina Meriläinen sanoo, että naisvihaa levittävät vaikuttajat tietävät, että yhteiskunnassa on kaikupohjaa heidän sanomalleen. He tarttuvat mahdollisuuteen hankkia sovinistisilla sutkautuksilla lisää valtaa, tuloja ja painoarvoa yhteiskunnassa.

Vitseistä tuleekin totta

Vaihe 2: Nuoret miehet eivät suhtaudu sovinistisiin videoihin kriittisesti, koska ne tarjoillaan humoristisesti. Tutkijan mukaan sisällöt istuttavat mieleen naisvihan siemenen.

Politiikan tutkijan Niina Meriläisen mukaan sekä Fuentesin että Takalan kommentit ovat kierrätystavaraa. Esitystapa on videoiden menestyksen salaisuus.

– Suosio perustuu siihen, että he puhuvat tavalla, jonka yleisö kokee aitona ja rehellisenä. He sanovat asiansa viihdyttävästi ja raflaavasti, Meriläinen kuvailee.

Meriläinen arvelee, että pojat näkevät somevaikuttajien naisvihaa uhkuvat videot huumorina tai läppänä. Silloin ei pysähdytä miettimään, onko sisältö fiksua, vastuullista tai edes totta.

Kun sama viesti toistuu riittävän monta kertaa, siitä jää Meriläisen mukaan mieleen ainakin epäilyksen siemen.

Kun asiaa riittävästi toistetaan, aletaan ajatella, että ehkä nainen halusikin tulla raiskatuksi. Mitäs meni sinne baariin? Mitäs joi ne shotit ja kaljat? Mitäs tanssi siellä niiden miesten kanssa? Olisi jäänyt kotiin.

politiikan tutkija Niina Meriläinen

Nuorille miehille some tarjoaa herkästi Fuentesin, Takalan ja podcastjuontaja Joe Roganin tai ex-potkunyrkkeilijä Andrew Taten sisältöjä.

Tutkijan mukaan sovinististen somevaikuttajien valta on todellinen uhka tasa-arvolle ja demokratialle. He ovat antaneet pojille luvan puhua asioita, joiden sanomisesta olisi ennen seurannut häpeää ja sosiaalisia rangaistuksia.

– Nyt nuoria miehiä ei välttämättä edes hävetä ajatella niin, että nainen on ansainnut kokemansa väkivallan. Joku kaveriporukassa tai ainakin netissä on samaa mieltä. Netistä voi löytää vahvistuksen mille tahansa ajatukselle.

Naisviha palkitaan julkisuudessa

Vaihe 3: Nuori mies löytää somevaikuttajien ympäriltä yhteisön, josta saa hyväksyntää.

Naisvihaa levittävät vaikuttajat näyttävät menestyvän.

Esimerkiksi Andrew Tate esiintyy varakkaana liikemiehenä ja naistenmiehenä. Myös Joni Takala on kertonut haastatteluissa, että hänellä on kolme tyttöystävää.

Näissä yhteisöissä nuoria poikia ja miehiä ei tuomita. Jos he voivat huonosti, eivät menesty ja löydä parisuhdetta tai seksiä, se ei ole heidän vikansa.

politiikan tutkija Niina Meriläinen

Syytä etsitään jostain muualta. Tutkijan mukaan usein naisista.

– Nuoret naiset ovat helppo kohde. Naisilla ja vähemmistöillä on enemmän mahdollisuuksia edetä. Tämä voi vaikuttaa jollekulle siltä, että miehiltä ja pojilta viedään jotakin pois.

Osansa vihasta saavat myös aiemmin julkista keskustelua hallinneet tahot, kuten toimittajat, tutkijat, perinteiset poliitikot ja viranomaiset.

Meriläisen mukaan fanit ovat valmiita tekemään paljon suojellakseen esikuviaan. Mokailut annetaan yleensä auliisti anteeksi.

Andrew Taten suosiota syytteet ihmiskaupasta eivät hidastaneet. Vastaavasti Trumpin naisia alentavat puheet tai edes tuomio seksuaalisesta hyväksikäytöstä eivät estäneet häntä nousemasta uudelleen presidentiksi.

Ajatteletko sinä näin tai oletko joskus ajatellut, että väkivalta on joskus ansaittua? Kerro kokemuksistasi. Etsimme haasteltavia juttuun.

Jaa.
Exit mobile version