sunnuntai, 6 lokakuun

Tall Ships Races -kilpailu toi kymmeniä purjelaivoja eri puolilta maailmaa Helsinkiin viikonlopuksi. Sunnuntaina puoliltapäivin laivat lähtivät Helsingistä kohti Tallinnaa.

Ecuadorista, päiväntasaajalta Itämerelle Tall Ships Races -purjehduskilpailuun seilannut Guayas on todennäköisesti koko tapahtuman eksoottisin alus.

Monta kymmentä metriä pitkästä jonosta päätellen se on myös monen suosikkikohde.

Guayasin kannelta voi ostaa kaakaopapuja matkamuistoksi käymättä itse Etelä-Amerikassa. Univormupukuinen miehistö asettuu mielellään kuvattavaksi. Käytävien pyhimysveistokset suojelevat merimatkaa.

– Jokaisella laivalla on oma tuoksunsa. Sitä on makeaa käydä nuuhkimassa täällä kannella, helsinkiläinen Juuso Holstein sanoo.

Miltä 65-metrinen ja vuonna 1977 rakennettu Guayas tuoksuu?

– Puhtaalta. Tuolla toisessa päässä tuoksuu ruoka, joka sekoittuu meren ja puun tuoksuun. Sellainen rustiikkinen, Holstein vastaa.

Edellisen kerran suuria purjelaivoja ihasteltiin ja haisteltiin Helsingissä vuonna 2013.

– Oli korkea aika saada nämä laivat takaisin Helsinkiin. Isäntäkaupungit hakevat kattojärjestöltä oikeutta tapahtumaan, projektipäällikkö Marianne Saukkonen Helsingin tapahtumasäätiöstä kertoo.

Torstaista sunnuntaihin kestävään tapahtumaan odotetaan puolta miljoonaa kävijää. Tall Ships Races on koko Euroopan suurin maksuton koko perheelle suunnattu tapahtuma.

– Merellinen tunnelma, kansainvälinen kuhina ja pöhinä houkuttelevat ihmisiä paikalle. Varsinaisia artisteja ovat nämä alukset, joita tullaan katsomaan. Kun pääsee kannelle käymään, niin onhan se elämys jo itsessään.

Purjeiden paraati säväyttää sunnuntaina

Ensimmäinen Tall Ships Races -purjehduskilpailu järjestettiin vuonna 1956. Kilpailun sääntöihin kuuluu, että vähintään puolet aluksien miehistöistä on oltava 15-25 -vuotiaita. Kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi Itämerellä.

Helsinkiin alukset saapuivat Liettuan Klaipedasta. Helsingistä matka jatkuu sunnuntaina Tallinnaan. Suomen Turkuun ja Maarianhaminaan Tall Ships Race lipuu myöhemmin heinäkuussa. Kilpailun päätepiste on Puolan Szczecin.

Espoolaiset kaksoset Ada ja Emil Forsen ovat käyneet Tall Ship Racessa aiemminkin, mutta sylivauvoina. Äiti Johanna Forsen kertoo, että isompien sisarusten kanssa on muisteltu ilolla tapahtumaa. Nyt kun uusi mahdollisuus vuosikymmenen jälkeen tuli, perhe tutustui aluksiin netissä etukäteen ja päätti tehdä täsmävisiitin Guayasin kannelle.

– On isoa! Ja sitten kun miettii, että kuinka paljon jengiä tänne mahtuu ja miten isot aallot tästä lähtee, Emil Forsen sanoo.

Forsenien perhe miettii, että josko sunnuntaina tekisi vielä iltapäivällä retken Suomenlinnaan.

Sen rannoilta nimittäin näkee kun alukset nostavat puolen päivän aikaan purjeensa ja virittävät kompanssit kohti kisan seuraavaa isäntäkaupunkia, Tallinnaa.

Päivitetty jutun otsikkoa ja ingressiä 7.7. kello 14.30: Muutettu otsikko imperfektiin ja täydennetty ingressiin, että laivat lähtivät puoliltapäivin sunnuntaina kohti Tallinnaa.

Jaa.
Exit mobile version