tiistai, 8 lokakuun

Kuluttaja-asiamiehen selvityksen mukaan kalustetalon alehintoja markkinoitiin harhaanjohtavasti.

Korkein hallinto-oikeus on tänään päättänyt pitää voimassa Maskun Kalustetalolle määrätyn 300 000 euron seuraamusmaksun. KHO hylkäsi päätöksellään Maskun Kalustetalon ja kuluttaja-asiamiehen tekemät valitukset.

Markkinaoikeus määräsi vuonna 2023 Maskun Kalustetalon maksamaan valtiolle 300 000 euron seuraamusmaksun harhaanjohtavasta markkinoinnista. Määrätty seuraamusmaksu oli tuntuvasti pienempi kuin kuluttaja-asiamiehen vaatimus, joka oli jopa miljoona euroa.

Sekä huonekaluliike että kuluttaja-asiamies valittivat päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Alehintoja liioiteltiin

Seuraamusmaksu koskee kymmenen sattumanvaraisesti valikoidun sohvan mainontaa Maskun verkkosivuilla heinäkuun 2020 ja lokakuun 2021 välillä.

Kuluttaja-asiamiehen selvityksen mukaan alehinnat, jotka kalustekauppa ilmoitti, oli laskettu sellaisista hinnoista, joita yritys ei todellisuudessa ollut perinyt.

Myös markkinaoikeuden päätöksen mukaan sohvien alennushintoja liioiteltiin. Ratkaisun mukaan sohvia myytiin ajallisesti huomattavasti enemmän alennuksella kuin normaalihinnalla.

KHO katsoo, että markkinaoikeuden Maskun Kalustetalolle määräämän seuraamusmaksun muuttamiseen ei ole perusteita.

Aiemmat sanktiot eivät tehonneet

Maskun Kalustetalon markkinointia on kuluttaja-asiamiehen hakemuksesta käsitelty markkinaoikeudessa useaan otteeseen.

Vuonna 2009 Markkinaoikeus kielsi uhkasakon voimalla Maskua jatkamasta harhaanjohtavaa markkinointia. Vuonna 2011 määrättiin uusi uhkasakko ja Masku tuomittiin maksamaan sakkoa 50 000 euroa.

Vuonna 2016 kalusteliikkeen alehinnoittelua käsiteltiin jälleen markkinaoikeudessa. Masku määrättiin silloin maksamaan 100 000 euron uhkasakko. Harjaanjohtavan markkinoinnin kieltoa ryyditettiin 200 000 euron uhkasakolla.

Kuluttaja-asiamiehen viimeisimmässä hakemuksessa miljoonan euron sakkoa vaadittiin, sillä aiemmilla sakoilla ei ole ollut toivottua vaikutusta markkinointiin.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan Maskun huonekaluja on myyty tarjoushinnoilla valtaosa niiden kokonaismyyntiajasta.

Jaa.
Exit mobile version