Korkein oikeus on myöntänyt osittaisen valitusluvan jutussa, joka sai alkunsa tapahtumista Hämeenlinnan poliisiasemalla toukokuussa 2017.
Korkein oikeus on myöntänyt osittaisen valitusluvan Turun hovioikeuden ratkaisusta niin sanotussa huivinriisuttamisjutussa. Oikeusoppineen mukaan kyse on merkittävästä ennakkotapauksesta.
Kaksi turvapaikkaa hakenutta naista olivat kieltäytyneet riisumasta pään peittävää hijab-huivia turvapaikkahakemuksen rekisteröinnin yhteydessä Hämeenlinnan poliisilaitoksella otettavaa valokuvaa varten.
Poliisilaitoksen virkamiehet olivat voimakeinoja käyttäen pakottaneet heidät riisumaan huivinsa valokuvauksen ajaksi.
Syyttäjä vaati poliiseille ja vartijoille sakkorangaistuksia virkavelvollisuuden rikkomisesta, pahoinpitelystä ja yllytyksestä pahoinpitelyyn. Syytetyt kiistivät rikokset.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi syytteet syyskuussa 2022 ja Turun hovioikeus piti maaliskuussa 2024 tuon tuomion ennallaan. Sekä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe, valtionsyyttäjä Heidi Savurinne että turvapaikkaa hakeneet naiset hakivat valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Korkein oikeus ratkaisee nyt kysymyksen siitä, oliko vastaajilla ollut lailliset perusteet hovioikeuden tuomiossa näytetyksi katsottujen voimakeinojen käyttämiseen ja olivatko he menettelyllään syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen, pahoinpitelyyn ja yllytykseen pahoinpitelyyn.
Muilta osin kysymys valitusluvan myöntämisestä siirrettiin ratkaistavaksi valituksen käsittelyn yhteydessä.
Pitääkö huivi riisua vai ei?
Korkein oikeus siis tutkii nyt, oliko poliiseilla lailliset perusteet käyttää voimakeinoja hijabin riisumiseen.
Prosessi- ja rikosoikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen tutustui tapaukseen Ylen pyynnöstä. Hän pitää tulossa olevaa ratkaisua tärkeänä.
– Mielestäni tämä on merkittävä ennakkotapaus, jossa korkein oikeus joutuu ottamaan kantaa siihen, pitääkö uskonnollinen huivi riisua valokuvausta varten. Ja jos pitää, niin millaisia voimakeinoja silloin voi käyttää.
Vastaavanlaista tapausta ei Tolvasen tietojen mukaan ole aiemmin korkeimmassa oikeudessa käsitelty.
Poliisilain mukaan poliisilla on virkatehtävää suorittaessaan oikeus muun muassa vastarinnan murtamiseksi käyttää sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina.
Puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat.
Hovioikeuden tuomiossa tapauksessa käytetyiksi voimakeinoiksi mainitaan muun muassa ranteista kiinni pitäminen ja täten taluttaminen sekä olkavarresta ja olkapäästä kiinni pitäminen.
Turvapaikanhakijan rekisteröintiin liittyvästä valokuvauksesta ei ole yksityiskohtaisemmin lailla tai asetuksella säädetty. Poliisihallituksen ohjeissa lähtökohtana on, että valokuvat otetaan ilman huivia.
Ohjeen mukaan rekisteröitävän arvoja ei saa asiaankuulumattomasti loukata. Esimerkiksi hunnun pois ottaminen saattaa vaatia, että henkilörekisterivalokuvat kuvaa samaa sukupuolta oleva virkamies.