tiistai, 8 lokakuun

Tornado Logistics haluaa myydä tontin yhtiölle, jolla on vain yksi työntekijä.

Kotkan kaupunki haluaa estää entisen venäläisen poliitikon Oleg Fokinin tekemät tonttikaupat Kotkan Karhulassa.

Fokinin johtama Tornado Logistics myi heinäkuussa omistamansa tontin Prime It oy:lle, jonka toimitusjohtajana on yritysrekisterin mukaan henkilö nimeltä Irina Prohorova. Yle ei tavoittanut ostajaa kommentoimaan kauppaa.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö esittää kaupunginhallitukselle tänään maanantaina, että Kotka käyttäisi etuosto-oikeutta kauppaan. Kaupunki maksaisi Fokinin yhtiölle tontista 152 880 euroa.

Kaupungin on käytettävä etuosto-oikeutta kolmen kuukauden sisällä kaupasta. Aika päättää etuoston tekemisestä umpeutuu tämän viikon lopulla.

Fokin on toiminut aiemmin Petroskoin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, mutta hänet on tuomittu talousrikoksista Venäjällä. Mies muutti Suomeen viime vuosikymmenen lopulla.

Vuoden 2023 kesällä Fokin nousi otsikoihin ostettuaan Itä-Suomen Ilomantsista teollisuuskiinteistön, johon liikemies suunnitteli suurta teknologiayristä. Puolustusministeriö kuitenkin esti alkuvuonna kaupan toteutumisen.

Harvinainen toimenpide

Etuosto on harvinainen toimenpide, jossa kunta tulee kaupassa ostajan tilalle. Tällöin kunta ostaa kohteen kauppakirjan mukaisin ehdoin.

Kaupungin mukaan kriteerit etuoston käyttämiselle täyttyvät. Kotkan kaupunki perustelee etuostoa sillä, ettei uuden yhtiön aikeista sitoutua alueen kehittämiseen ole varmuutta.

– Päätoimiala, liikevaihto ja henkilöstömäärä huomioiden on syytä epäillä, onko ostajalla todellista aietta ja mahdollisuutta jatkaa asemakaavan muutoksen eteenpäin vientiä, kaupunginjohtaja esittää.

Fokinin yhtiö on viime vuosina edistänyt tontin kaavan muuttamista valtaosin pientaloalueeksi. Kaupungin mukaan kauppakirjassa ei ole mitään mainintaa vireillä olevasta kaavamuutoksesta, eikä ostaja ole ilmaissut aikeitaan alueen kehittämisestä kaupungille.

Ostajalla vain yksi työntekijä

Vuonna 2007 perustetun Prime Itin päätoimiala on liikkeenjohdon konsultointi. Yhtiön päätoimipaikka on Helsingissä. Sen palveluksessa on vain yksi työntekijä.

Vuonna 2023 yhtiön liikevaihto oli 140 000 euroa ja tilikauden tulos noin 8 000 euroa miinuksella.

Kotka on käyttämässä harvinaista etuosto-oikeuttaan jo toista kertaa tänä vuonna. Aiemmin keväällä kaupunki puuttui etuostolla maakauppaan kuolinpesän ja metsänhoitoyhtiön välillä. Etuosto-oikeuden käytöstä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Kaupan kohteena olevalla tontilla Karhulassa ei ole rakennuksia eikä kauppaan sisälly irtainta omaisuutta. Etuoston kohteena oleva alue on noin 24 000 neliömetriä.

Jaa.
Exit mobile version