sunnuntai, 15 joulukuun

Uskonto koulun tilaisuuksissa on ollut esillä tänä syksynä, kun oppilaalle päätettiin maksaa hyvitystä uskonnollisten laulujen kuulemisesta. Myöhemmin päätös peruttiin.

Henna Korkala,

Eetu Ruonakoski

Oulussa Teuvo Pakkalan koulu on lähettänyt vanhemmille etukäteen tiedon, että koulun joulujuhlassa lauletaan uskonnollisia elementtejä sisältävä En etsi valtaa loistoa -kappale.

Koulun rehtori Jari Kestilä kertoo, että aiempina vuosina vastaavia viestejä ei ole lähetetty.

– Oppilas voidaan huoltajan toiveesta hienotunteisesti ohjata tämän yhteislaulun ajaksi pois salista, viestissä kerrotaan.

Kestilän mukaan viesti päätettiin lähettää Opetushallituksen järjestämän koulutustilaisuuden jälkeen.

– Meillä oli viime viikolla Opetushallituksen järjestämä koulutustilaisuus, jossa ohjeistettiin tiedottamaan huoltajia, jos juhlassa on uskonnollista sisältöä.

Opetushallitukselta kerrotaan Ylelle, että ohjeistus perustuu vuonna 2022 julkaistuihin ohjeisiin.

Ohjeistuksen mukaan koulun tulee muun muassa tiedottaa huoltajia tapahtumista ja niiden sisällöstä. Tarvittaessa huoltajan kanssa voidaan sopia yksilöllisistä järjestelyistä, jos huoltaja ei halua oppilaan osallistuvan kaikkeen juhlaan kuuluvaan ohjelmaan.

Opetushallituksen asiantuntija Outi Raunio-Hannula kertoo, että koulut tekevät itse oman harkintansa käytännön järjestelyistä.

Hänen mielestään Teuvo Pakkalan koulun toiminta kuulostaa ohjeistuksen mukaiselta.

Uskonnottomalle lapselle määrättiin korvauksia

Uskonnolliset kappaleet koulun tilaisuuksissa ovat olleet esillä tänä syksynä, kun Yle uutisoi tapauksesta, jossa uskonnottomalle oppilaalle päätettiin maksaa 1 500 euroa hyvitystä uskonnollisten laulujen kuulemisesta Hämeenlinnassa.

Myöhemmin Hämeenlinnan kaupunginhallitus pyörsi päätöksen, eikä korvausta makseta.

Hämeenlinnan tapaus on herättänyt keskustelua myös muissa kouluissa.

Oulun Kaukovainion koulun rehtori Timo Kettunen kokee, että Hämeenlinnan tapaus on antanut syytä olla tarkkana juhlien uskonnolliseen sisältöön liittyvistä ohjeistuksista.

– Ensin tehtiin tällainen sakkoratkaisu, joka sitten peruttiin. Tilanne on siis hieman epäselvä. Silloin on viisautta olla varovainen.

Kaukovainiolla ei ole lähetetty oppilaiden vanhemmille erillisiä viestejä tulevan joulujuhlan sisällöstä. Kettusen mukaan joulujuhlan uskontoon viittaavat osiot ovat kuitenkin hyvin pieniä.

– Nyt varmaankin seuraamme keskustelua, että miten tämä asia etenee, hän sanoo.

Toisaalla viestien lähettämistä ei ole tarvinnut edes pohtia. Esimerkiksi Oulun Merikosken koululla on luovuttu kaikille yhteisen joulujuhlan uskonnollisista osista kokonaan.

– Meillä tehtiin jo aikaa sitten päätös, että joulujuhla on täysin maallinen, kertoo rehtori Mervi Karjalainen.

Karjalainen kuitenkin korostaa, että nykyisten ohjeiden nojalla myös joulujuhlassa voidaan laulaa esimerkiksi yksittäinen virsi ilman, että kyse olisi uskonnon harjoittamisesta.

– Ei lapsen sielunelämä siitä turmellu, jos yhden laulun kuulee, hän sanoo.

Karjalaisen mukaan Merikosken koulu tekee silti yhteistyötä seurakunnan kanssa. Seurakunta järjestää esimerkiksi vapaaehtoisia kirkkotilaisuuksia halukkaille.

”Arvokasta kulttuuriperintöä”

Opetushallituksessa Hämeenlinnan tapaus on näkynyt lähinnä lisääntyneinä kansalaisten ja median yhteydenottoina.

Koulutuksia järjestetään säännöllisesti, eikä niiden määrä ole lisääntynyt.

– Hiukan enemmän on nyt tullut mediasta ja ja asiakkailta yhteydenottoja, että sillä tavalla se on näkynyt, mutta eipä oikeastaan sen ihmeemmin, Rautio-Hannula sanoo.

Teuvo Pakkalan rehtori Jari Kestilä kertoo, että vanhemmille lähetetyn viestin jälkeen on tullut kaksi palautetta: toisessa kiitellään kappalevalintaa ja toisessa toivotaan, että juhlan sisältö suunniteltaisiin kaikille sopivaksi.

Kestilän mukaan kappale haluttiin mukaan joulujuhlaan, sillä En etsi valtaa loistoa on yksi kuudesta suomalaisesta kappaleesta, jotka on valittu vasta julkaistuun EU:n laulukirjaan.

– Tämä on arvokasta suomalaista kulttuuriperintöä, kun se on Sibeliuksen säveltämä ja Topeliuksen sanoittama kappale. Haluttiin tämä kappale nyt nostaa ja viedä kulttuuriperintöä eteenpäin.

Juttua muokattu 13.12. kello 10:57: Aiemmin jutusta sai käsityksen, että Hämeenlinnassa korvauksia olisi maksettu oppilaalle yhden kappaleen kuulemisesta. Juttuun korjattu tieto, että kyseessä oli useampi kappale.

Juttua muokattu 13.12. kello 13:19: Ingressiin lisätty tieto, että päätös korvauksen maksamisesta kumottiin myöhemmin.

Juttua muokattu 13.12. kello 14:34: Aiemmin jutussa puhuttiin korvauksen maksamisesta. Tämä muutettu hyvitykseksi.

Jaa.
Exit mobile version