torstai, 7 marraskuun

Seinäjoen suurimmalla yläkoululla Nurmossa on toistuvasti jouduttu puuttumaan oppilaiden nujakointiin ja jopa väkivaltaisuuksiin viimeisen vuoden aikana.

Tällä viikolla koululla aloitti jälleen vartija, joka valvoo sisätiloja päivän aikana. Koululla turvauduttiin vartijaan myös viime talvena muutaman viikon ajaksi.

Viime talvena puhuttiin tappeluista ja väkivallasta, joka tapahtui pääasiassa koulun ulkoalueilla. Tänä syksynä on selvitelty ainakin yhtä tyttöjen välistä kiusaamis- ja väkivaltatapausta.

Kustakin tilanteesta on tehty rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus. Niitä on myös käsitelty yhdessä kotien kanssa. Yhteistyötä on tehty laajasti hyvinvointialueen, kaupungin, seurakunnan ja poliisin kanssa.

Asioita ei ole lakaistu maton alle, koulusta vakuutetaan. Kaikki keinot on otettu käyttöön ja asioihin puututtu.

Meno parempaan suuntaan

Julkisuudessa koulun tilannetta ovat kommentoineet useimmiten aikuiset, nyt on nuorten vuoro.

He ovat sitä mieltä, että ongelmat näkyvät heille melko vähän, ovat yksittäistapauksia ja tilanne on jo rauhoittumaan päin.

– Yhtään vähättelemättä näitä väkivaltatapauksia, tilanne on kuitenkin rauhoittunut viime aikoina, uskoo oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Leevi Niemi.

Niemi arvioi, että Nurmon yläaste on ihan samanlainen oppilaitos kuin muutkin vastaavat yläkoulut.

– Perusongelmat on kaikilla yläkouluilla, jos niistä kysyttäisiin. Peruspilarit ovat kuitenkin täällä kunnossa, sanoo Niemi.

Samoin vakuuttelee oppilaskunnan varapuheenjohtaja Veikka Mukkala. Hän ihmettelee, että jostain syystä Nurmon yläasteen tapahtumat ovat nousseet tänä vuonna esiin mediassa, vaikka asiat ovat menneet parempaan suuntaan.

– On paljon rahoittunut siitä, kun tulin seiskalle. Silloin oli ilkivaltaa ja päihteitä, täällä huudeltiin ja kiusattiin pienempiä oppilaita. Nyt en ole sellaista kiusaamista nähnyt enää, sanoo nyt ysiluokkalainen Mukkala.

Suurin osa on järkevää porukkaa

Oppilaat ovat pääosin tyytyväisiä siihen, miten koululla on tartuttu ongelmiin.

Veikka Mukkala uskoo, että myös rangaistusten koventaminen on auttanut.

– Aiemmin esimerkiksi kaupassa käymisestä sai rangaistukseksi kirjoitustehtävän, joka ei pelottanut ketään. Nyt kun saa jälki-istuntoa, niin kaupassa käyminen on vähentynyt. Muutenkin rangaistukset ovat kiristyneet ja se on vähentänyt näitä ongelmia, kertoo Mukkala.

Tukioppilaina toimivat Kaisla Suhonen ja Eveliina Ranta kertovat, että eivät ole olleet mukana setvimässä kiusaamistilanteita, eikä heidän korviinsa ole sellaisia kantautunut.

Hekin puhuvat yksittäistapauksista ja siitä, että vapaa-ajan ongelmat näkyvät koulussa.

– Suurin osa täällä on järkevää porukkaa ja he nyt vähän kärsivät tästä, että rangaistuksia on kovennettu, harmittelee tukioppilaiden puheenjohtaja Eveliina Ranta.

Suhonen on sitä mieltä, että koulu toki voisi tehdä enemmänkin ja tieto kulkea paremmin myös oppilaille.

– Tunnelma on ollut vähän painostava ja nyt voisi ilmapiiriä ruveta nostamaan. Kun koululle tulee viranomaiset, joudutaan miettimään, että mitähän nyt tällä kertaa tapahtuu. Voitaisiin ruveta enemmänkin puhumaan asioista, toivoo Suhonen.

Vaikea tilaongelma

Yksi keskeinen asia, joka nuorten puheista nousee esiin, ovat olosuhteet. Nurmon yläkoulu on yksi Seinäjoen kaupungin kuudesta yläkoulusta. Oppilasmäärältään se on kasvanut viime vuosina suurimmaksi.

1970-luvulla valmistunutta rakennusta on laajennettu muutamaan otteeseen ja nyt kaivattaisiin kipeästi lisää tilaa.

Tällä hetkellä oppilasmäärä on 624. Koulun käytävillä ja luokissa on todella ahdasta.

– Käytävällä tulee tönimistä ja siellä on myös kova meteli, kertoo Eveliina Ranta.

Oppilasennusteen mukaan kasvu jatkuu ainakin vuoteen 2031 saakka.

Seinäjoen kaupungin kouluverkkoselvityksen yhteydessä on keskusteltu myös Nurmon yläkoulun laajentamisesta, mutta investointisuunnitelmiin asti se ei ole vielä päässyt.

– On myös puhuttu, että vanhan kirjaston tiloihin voitaisiin viedä opetusta, kuten viime keväänä. Laajennuksestakin on puhuttu. Toki ymmärretään, että budjetti on sen luokkainen, että mietitään kaikenlaisia ratkaisuja, ymmärtää Leevi Niemi.

Juttuun haastateltu myös koulun vs. rehtori Päivi Katajisto, apulaisrehtori Mari Kangas ja avustava apulaisrehtori Marianna Tarkka.

Jaa.
Exit mobile version