tiistai, 22 lokakuun

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä Timo Koivisto esittää kovia leikkauksia, mutta myös investointeja.

Videolla toimittaja Titta Puurunen kertoo, millainen tämän vuoden talousarvioesitys on. Kuvaus ja editointi: Jaana Polamo / Yle

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto esitteli ensi vuoden talousarvionsa tänään maanantaina.

Esityksen mukaan Kuohun ja Liinalammin koulut sekä Lohikosken ja Vesangan kirjastot suljetaan. Myös ohjattu toiminta Yrttisuon perhepuistossa lopetetaan.

Lähitalot Piippurannan klubi ja Kortteli klubi suljetaan. Niissä järjestetään toimintaa esimerkiksi eläkeläisille ja maahanmuuttajille.

Lisäksi kaupunki lopettaa 75 vuotta täyttäneiden omakotiasujien pihaliittymien auraukset.

Vaikka toiminnasta leikataan ensi vuonna noin 7,7 miljoonaa euroa, kaupunki ennustaa, että ensi vuoden talous on noin 20,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Taloutta rasittaa edelleen etenkin hyvinvointialueuudistuksesta johtuvat valtionosuusleikkaukset.

20 miljoonan vaje oli tiedossa jo pari vuotta sitten.

Suljettavaksi ehdotettu Lohikosken kirjasto sijaitsee koulun yhteydessä. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Samalla Koivisto esittää puolen miljoonan euron lisämäärärahaa autovalmistaja Toyotan ja Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) -säätiön kanssa tehtävään yhteistyöhön. Säätiön tarkoituksena on edistää puhdasta ja tehokasta liikkumista Keski-Suomessa.

Lisäksi Koivisto esittää, että lasten hyvinvointia edistävään hankkeeseen tulee 400 000 euron lisämääräraha. Myös esimerkiksi kulttuuritalo Villa Ranan toimintaa aiotaan tukea 70 000 euron lisämäärärahalla.

Jyväskylän kaupunki on perustanut Cefmof-säätiön yhdessä Toyotan rallitallin ja Toyota Mobility Foundationin kanssa. Kuvassa keskellä kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Talousarvioesityksessä investointeja tehdään noin 85 miljoonalla eurolla.

Esimerkiksi Keskustan päiväkotikouluun uppoaa noin kuusi miljoonaa euroa sekä Lohikosken ja Kivistön päiväkoteihin molempiin reilut neljä miljoonaa euroa. Teatterin peruskorjaukseen on varattu 13,5 miljoonaa euroa.

Myös esimerkiksi Harjun stadionin remontti, Huhtasuon uusi jalkapallohalli ja Tourujoen kunnostus ovat investointien listalla.

Jättiläismäinen Hippos-hanke ei näy ensi vuoden talousarviossa, sillä sen kustannukset jakautuvat kaupungin osalta vuosille 2026 ja 2027.

Jyväskylän kaupunginteatteri on valmistunut vuonna 1982. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Jyväskylän tuloveroprosentti on esityksen mukaan ensi vuonna kahdeksan, joka on sama kuin tänä vuonna. Myös kiinteistöveroprosentit pysyvät esityksen mukaan nykytasolla.

Osa valtuustoryhmistä ei hyväksy koulujen lakkautuksia

Kysyimme kaikilta valtuustoryhmien puheenjohtajilta ennen esityksen julkistamista, mistä ryhmät eivät ole valmiita leikkaamaan.

Esimerkiksi perussuomalaiset eivät hyväksy lähikoulujen ja kirjastojen lakkautuksia, ja kristillisdemokraatit eivät ole valmiita lakkauttamaan Kuohun lähikoulua.

Vasemmistoliitosta kerrotaan, että sivistyksen ja kulttuurin leikkaukset ovat rajuja. Vihreiden mukaan sivistykseen kohdistuvat leikkaukset ovat liian suuria.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto kokoontui viimeksi syyskuussa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kokoomuksesta kerrotaan, että huonon taloustilanteen vuoksi kaikkien keinojen on lähtökohtaisesti oltava käytössä.

Keskusta ja SDP eivät vastanneet Ylen kyselyyn.

Seuraavaksi kaupunginjohtajan talousarvioesitystä käsitellään kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa. Lopullisesta talousarviosta päättää kaupunginvaltuusto 25. marraskuuta.

Jaa.
Exit mobile version