sunnuntai, 19 toukokuun

Digionesta on toivottu isojen kaupunkien yhteistä oppimateriaali-, lukujärjestys- ja opetusjärjestelmää. Sen pitäisi myös korvata muun muassa viestipalvelu Wilma.

Jouni Tanninen,

Lotta Sillanmäki

Koulujen uudeksi valtakunnalliseksi oppimis- ja viestijärjestelmäksi suunniteltu Digione on veitsen terällä.

Espoon ja Tampereen tilaaman selvityksen mukaan järjestelmässä on edelleen suuria puutteita, kuten tiedonkulku ja yhteensopivuus eri järjestelmien kanssa. Hankkeen budjetti on paisunut yli kaksinkertaiseksi eikä valmistumisajasta ole takeita.

Digione on Vantaan, Espoon, Jyväskylän, Lahden, Oulun, Tampereen ja Turun kaupunkien yhteinen hanke. Siitä on toivottu paitsi nykyisen Wilma-viestipalvelun seuraajaa, myös yhtenäistä opetuksen ja lukujärjestysten suunnittelutyökalua lukioiden ja peruskoulujen käyttöön.

Laajaan käyttöön tulevan järjestelmän on kestettävä merkittävää kuormitusta.

Tampereen kaupunki harkitsee nyt hankkeesta luopumista, ellei esiin tulleita puutteita saada korjattua. Alun perin Digionea oli tarkoitus kokeilla Tampereen Ahvenisjärven koulussa syksystä 2025 alkaen.

Hankkeessa mukana olevien kuntien on sitouduttava Digionen käyttöön vuoden 2029 loppuun.

Budjetti paisuu

Vuonna 2020 Digionen kokonaisbudjetti oli 12 miljoonaa euroa. Alun perin hankkeen piti valmistua vuoden 2023 lopussa.

Vuonna 2022 budjetti nousi 14,5 miljoonaan euroon ja valmistumisaikataulua pidennettiin vuodella. Kaupunkien lisäksi hanketta ovat rahoittaneet Kuntaliitto ja Business Finland.

Viime vuoden lopussa hankkeeseen esitettiin uutta enintään 11,8 miljoonan euron lisäbudjettia ja järjestelmän valmistumisen kerrottiin viivästyvän entisestään vuodelle 2025.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi sopimusmuutoksen ja lisärahoituksen määräaikaisena, jotta puutteet saataisiin korjattua eikä uusia lisäbudjettipyyntöjä tulisi. Hankkeessa jatkamista edellytettiin myös kaikilta muilta mukana olevilta kaupungeilta.

Tarkasteluaikaa oli huhtikuun loppuun, jolloin kaupunginhallitus käsitteli asiaa uudelleen.

– Korjausliikkeet ovat olleet oikean suuntaisia, mutta toivoisimme vielä jämäkämpiä korjausliikkeitä tiettyihin asioihin, kertoo digitalisaatiosta ja tietohallinnosta vastaava johtaja Maria Nikkilä Tampereen kaupungilta.

Tampereen kaupunginhallitus päätti huhtikuun lopussa, että määräaikaisena tehty päätös lisärahoituksesta ja sopimusmuutoksesta raukeavat, jos Digione-järjestelmän ongelmia ei saada ratkaistua toukokuun 31. päivään mennessä.

Ennen toukokuun loppua pitäisi varmistaa järjestelmän tekninen toimivuus.

Myös Espoon kaupunginhallituksen oli tarkoitus käsitellä asiaa huhtikuun lopussa. Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho veti asian kuitenkin pois esityslistalta. Asiaa aiotaan käsitellä myöhemmin.

Tampereen kaupungin tietohallintojohtaja Maria Nikkilän mukaan tällä hetkellä keskitytään ratkaisemaan haasteita.

Jos haasteita ei onnistuta ratkaisemaan, aiotaanko järjestelmä hylätä kokonaan?

– Jos asiaa täytyy harkita uudestaan, varmaan sitten palataan siinä kohdassa [toukokuun lopussa]. Kyllä meillä se ajatus on, että nämä asiat ovat sellaisia, mitkä pystyttäisiin laittamaan kuntoon, Nikkilä vastaa.

Jaa.
Exit mobile version