sunnuntai, 22 syyskuun

Mietitkö, mikä ihmeen therian? Koostimme sinulle napakan tietopaketin, mitä sinun tulee tietää paljon puhuttavasta ilmiöstä.

Joensuulaisessa koulussa kiellettiin naamarien kanssa kouluun tuleminen elokuussa. Sama päätös tehtiin myös Oulussa.

Taustalla on therian-ilmiö, joka on puhuttanut varsinkin viime päivinä. Jos mietit, millainen ilmiö on kyseessä, koostimme sinulle ilmiön keskeisimmät asiat.

Keskiössä eläin

Therianiksi kutsutaan ihmistä, joka tuntee olevansa eläin. Toisille se on iso osa persoonaa.

Sosiaalinen media on pullollaan videoita, joissa esimerkiksi nuoret esiintyvät eläiminä. Sitä, onko ilmiö lasten keskuudessa enemmän leikkiä, on vaikea arvioida.

Yle Mixin haastattelussa 6.-luokkalainen Siiri luonnehti, että therian on ihminen, joka kokee olevansa osa luontoa tai jolla on eläimen sielu. Osana ilmiötä ihmiset käyttävät esimerkiksi eläinaiheisia naamioita tai harrastavat quadrobicsiä eli neljällä raajalla liikkumista. Therianissa on myös omia sanoja erilaisille asioille.

Siinä, että ihminen kokee olevansa eläin, ei ole mitään uutta, sanoi kansanperinteen tutkija Liisa Kaski aiemmin kesällä Ylen haastattelussa. Näin on ollut myös historian saatossa.

Hän sanoi Yle Mixin haastattelussa, että suurin osa lapsista on luontaisesti kiinnostunut muista eläimistä. Nähdään kiinnostava samankaltaisuus, mutta myös erilaisuus, hän toteaa haastattelussa.

Koulu kielsi naamarit

Viime päivinä keskustelua on aiheuttanut koulujen päätös kieltää naamarien käyttö koulussa.

Esimerkiksi joensuulainen koulu perusteli päätöstä sillä, että sen pitää olla psykologisesti, emotionaalisesti ja fyysisesti turvallinen tila ja ympäristö. Koulun mukaan etenkin pienet oppilaat voivat kokea erilaiset asiat pelottaviksi.

Mannerheimin lastensuojeluliiton digitaalisen nuorisotyön asiantuntija Kaisa Önlen painotti MTV uutisten haastattelussa toukokuussa, että therianina on monenlaisia ihmisiä. Önlenin mukaan MLL:n keskusteluiden perusteella, therianina oleminen lievittää nuoren stressiä ja saa positiivisia tuntemuksia aikaan, kun nuori toteuttaa itseään luovasti leikitellen. Kääntöpuolena on esiintynyt kiusaaminen.

Jaa.
Exit mobile version