tiistai, 21 toukokuun

Euroopan parlamenttia on ravistellut tällä kaudella historiallinen skandaali. Jalkapallon MM-kisajärjestäjän Qatarin epäiltiin voidelleen EU-päättäjiä.

Skandaalin iskiessä Euroopan parlamentin tuulettimeen, jälkipyykki lankesi suomalaiselle virkamiehelle.

– Minähän en skandaaleihin sotkeudu, mutta skandaalien selvityksessä olen ollut kovasti osallisena, sanoo Politiikkaradion haastattelussa parlamentin jäsenten hallinnollisten asioiden yksikön päällikkö Pekka Nurminen.

Joulukuussa 2022 aukeamaan alkanut vyyhti oli Nurmisen mukaan merkittävä tietoisuutta lisäävä tapaus. Se aiheutti mittavan uudistusprosessin, jossa europarlamentaarikkojen etiikkaa ja toiminnan läpinäkyvyyttä koskevat säännöt laitettiin aikalailla uuteen uskoon.

Qatar-gate yllätti

Nurmisen johtama yksikkö seuraa läheltä meppien elämää ja parlamentin sisäistä toimintaa. Yksikön alaisuuteen kuuluvat myös europarlamentaarikkojen eettiset- ja läpinäkyvyyssäännöt sekä niiden noudattaminen.

Nurmisen mukaan EU:n ulkopuolelta tulevaa vaikuttamista – kuten Ukrainan sodan myötä paljon puhuttanutta Venäjän vaikuttamista – on ollut aikaisemminkin. Silti Qatar-gate yllätti poikkeuksellisuudellaan.

Rikosvyyhti ulottui parlamentin ylimpään johtoon: neljän pidätetyn parlamentaarikon joukossa oli parlamentin varapuheenjohtaja, sosialistiryhmästä myöhemmin erotettu kreikkalainen Eva Kaili, kuten Politico-lehti uutisoi. Henkilöiden epäiltiin ottaneen vastaan korruptiorahaa Qatarilta. Tutkinnassa tuli ilmi myös epäily siitä, että Kaili olisi käyttänyt väärin julkisia varoja syyttäjän arvion mukaan 120000–150000 euron edestä.

– Qatar-gate oli melkoinen yllätys. Parlamentin varapuhemies pidätetään ja viedään neljäksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen, niin eihän sellaista kukaan voinut odottaa. Mutta se sitten sysäsi vastaavasti hyvin voimakkaan uudistusprosessin liikkeelle, sanoo Nurminen istuvan parlamentin viimeisellä täysistuntoviikolla Strasbourgissa.

Qatar-gaten johdosta eettisiin sääntöihin tehtiin viime vuonna mittava uudistus. Eettisissä säännöissä määritellään mitä mepit eivät saa tehdä, mitä meppien pitäisi välttää toiminnassaan ja minkälaiset sivutehtävät ovat sallittuja, mutta jotka pitää ilmoittaa.

– Rohkenen sanoa, että uusi valittava parlamentti tulee olemaan transparentimpi (läpinäkyvämpi) kuin nykyinen istuva tai kohta poistuva parlamentti.

Parlamentilla pienet mahdollisuudet selvittää korruptiota

Nurminen on pitkän linjan EU-virkamies, joka on vuoden 1996 eurovaaleista lähtien seurannut läheltä meppejä ja EU:n sisäistä kehitystä. Moni asia EU:ssa on vuosien mittaan muuttunut. Silti Euroopan parlamentin omat mahdollisuudet selvittää korruptiota, ovat edelleen Nurmisen mukaan hyvin pienet.

– Varsinkin kun on joutunut itse katsomaan aika läheltä tätä touhua, niin täytyy sanoa, että Euroopan parlamentin omat mahdollisuudet selvittää korruptiota, taikka epäsopivaa, ulkoa käsin tapahtuvaa vaikuttamista, ovat hyvin pienet. Meillä ei ole pääsyä pankkitileihin, eikä verotustietoihin, eikä omaisuusrekistereihin, eikä mihinkään semmoiseen mihin poliisilla ja syyttäjillä on tutkinnassaan mahdollisuus mennä.

Kyse on lainsäädännöllisesti monimutkaisesta asiasta, johon liittyy suuri määrä keskenään erilaista kansallista läinsäädäntöä.

– Luulen että tulevaisuudessa yhteistyö tulee tiivistymään entisestään, koska myös jäsenvaltioiden tasolla ymmärretään koko ajan paremmin, että myös Euroopan unionin tasolla tapahtuu tätä vaikuttamista ja siihen täytyy pyrkiä vastaamaan.

Jaa.
Exit mobile version