tiistai, 21 toukokuun

Ukrainan edustajat ovat kritisoineet päätöstä. Vuodetut asiakirjat paljastivat, kuinka avustusjärjestö on osallistunut myös lasten sotilaallisen koulutukseen Venäjällä.

Venäjän Punaista Ristiä ei eroteta kansainvälisen järjestön toiminnasta. Eroa on vaadittu sen jälkeen, kun useat mediat paljastivat maaliskuussa Venäjän Punaisen Ristin edistäneen Kremlin propagandaa.

Venäjän Punainen Risti on myös osallistunut lapsille suunnattujen sotilaallisten harjoitusleirien järjestämiseen. Leireillä alakouluikäisille lapsille on opetettu esimerkiksi lähitaistelutaitoja ja aseiden, kuten Kalašnikov-rynnäkkökiväärien, käyttöä.

Maanantaina Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) teki Sveitsin Genevessä päätöksen olla hyllyttämättä Venäjän Punaista Ristiä. Brittilehti The Guardianin mukaan päätös tehtiin neljä päivää kestäneiden kokousten jälkeen.

Avustusjärjestön kansainvälinen kattojärjestö on väistellyt aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja tyytynyt lähinnä viittamaan siihen, että mediassa esitettyjä väitteitä tutkitaan.

Järjestö kuitenkin kertoi vaativansa Venäjän Punaista Ristiä antamaan selvityksen ”haasteista” ja ”väitetyistä väärinkäytöksistä”.

Valko-Venäjä hyllytettiin, Venäjää ei

Kremlin ja Venäjän Punaisen Ristin tiiviitä välejä on ylläpitänyt avustusjärjestön 29-vuotias johtaja Pavel Savtšuk. Hän on ollut aktiivinen myös Putinia tukevassa Yleisvenäläisessä kansanrintamassa (ONF), joka on EU:n pakotelistalla.

ONF-järjestön tavaramerkki on hyökkäyssodan symboli Z, ja se varustaa venäläissotilaita Ukrainassa.

Punaisen Ristin kansainvälisen kattojärjestön toiminta ei näytä olevan täysin johdonmukaista. Vuoden 2023 lopulla Valko-Venäjän Punaisen Ristin toiminta osana kansainvälistä järjestöä hyllytettiin.

Syynä oli se, että Valko-Venäjän Punaisen Ristin johtaja Dzmitri Šautsou oli kertonut järjestön osallistuneen ukrainalaislasten kuljettamiseen Venäjän Ukrainassa valtaamilta alueilta Valko-Venäjälle. Valko-Venäjä tukee Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Ukrainassa päätöstä olla hyllyttämättä Venäjän Punaista Ristiä arvosteltiin.

– IFRC:stä on tullut Venäjän Punaisen Ristin puolustaja, mikä taas tukee Venäjän toimia Ukrainassa, sanoi maan ihmisoikeusvaltuutettu Dmitro Lubinets The Guadianin mukaan.

Jaa.
Exit mobile version