lauantai, 2 marraskuun

Viime viikon loppupuolella sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tapahtui jotain poikkeuksellista.

Pia Sillanpää (ps.) kehaisi valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) toimintaa.

– Osoitin puheenjohtaja Kiurulle positiivista palautetta loppuviikosta siitä, että hän toimi puheenjohtajana hyvin ja napakasti, Sillanpää kertoo.

Kiurun mukaan Sillanpään antama palaute oli ensimmäinen laatuaan hallituksen suunnasta sotevaliokunnan puolentoista vuoden taipaleen aikana.

– Sain tosiaan ensimmäisen puhtaasta sydämestä tulleen kommentin, että viikko on mennyt hienosti. Se tuntui kyllä kivalta näiden viikkojen tai sanotaanko tämän puolentoista vuoden jälkeen, Kiuru sanoo.

Useimmissa työyhteisöissä kiittävä palaute tuskin ylittää uutiskynnystä, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunnan tilanteessa sitä voi pitää erityisenä.

Ylen haastattelemat sotevaliokunnan jäsenet kertovat, että valiokunnan ilmapiiri on kohentunut ja päätöksiä on saatu aikaiseksi. Asiasta on aiemmin kertonut myös Helsingin Sanomat.

Yle puhui kahdeksan jäsenen kanssa sen jälkeen, kun valiokunnan tulehtunutta ilmapiiriä puitiin julkisesti ja jäsenistö joutui käymään läpi asiallisen kokoustamisen pelisääntöjä.

Valiokunnan ilmapiiri nousi toden teolla keskusteluun, kun kansanedustaja Ville Merinen (sd.) jäi sairauslomalle torstaina pari viikkoa sitten. Hänen mukaansa sotevaliokunta on sairain työyhteisö, jossa hän on työskennellyt.

Lisäkokouksia ja kiihkeää keskustelua

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on raskasta työskennellä. Tämän allekirjoittavat kaikki Ylen haastattelemat valiokunnan jäsenet. Päivi Räsänen (kd.) kuvailee sosiaali- ja terveysvaliokunnassa työskentelemistä 30-vuotisen eduskuntauransa raskaimmaksi kokemukseksi.

Valiokunnan tahti on häkellyttävä: sen pitäisi saada 21 budjettilakia käsiteltyä joulukuun alkuun mennessä. Runsaan kuuden viikon aikataululla tämä tarkoittaisi keskimäärin yli kolmea lakia viikossa.

– Sotevaliokunta on varmasti koko eduskunnan työläin valiokunta. Hallinnoimme suurta osaa valtion budjetista, ja asiat ovat ihmisille kaikkein tärkeimpiä. Kokouksia on paljon ja ne ovat pitkiä, Räsänen kertoo.

Jos sotevaliokunta haastaa konkarikansanedustajaakin, se kuormittaa myös tuoreita kansanedustajia. Miltei puolet sotevaliokunnan jäsenistä on ensimmäisen kauden kansanedustajia.

Valiokunta kokoustaa työruuhkan vuoksi maanantaista perjantaihin. Tämä on poikkeuksellista, sillä yleensä valiokunnat eivät kokoonnu maanantaisin. Jäsenet kertovat, että aikataulu on tiukka ylimääräisistä kokouksista huolimatta.

– Hallitus kohdistaa paljon säästöjä ja leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Sitä kautta tulee tavallaan jatkuva paine ja tasapainoilu sen suhteen, että kuullaan asiantuntijat ja tehdään työ huolellisesti, mutta saadaan kuitenkin asiat etenemään, sanoo kansanedustaja Markku Siponen (kesk.).

Tunnelmaa kuumentavat hallituksen ja opposition väliset arvoristiriidat. Niitä riittää, kun on puhe sosiaali- ja terveyspalveluista. Keskustelut ovat äityneet toisinaan kiivaiksi, kertoo kansanedustaja Ville Väyrynen (kok).

– Ääni voi kohota tilanteissa, joissa olemme eri mieltä, hän kertoo.

Kiuru ja Laiho: Välimme ovat asialliset

Tämä ei ole ensimmäinen kerta ja tuskin jää viimeiseksi kerraksi, kun sotevaliokunnan työtaakasta puhutaan julkisesti. Tällä kertaa julkisuudessa on puitu myös sitä, että työilmapiiriä olisivat myrkyttäneet puheenjohtajiston vaikeat välit.

Puheenjohtaja Krista Kiurua on syytetty käsittelyn tahallisesta viivästyttämisestä, Mia Laihoa taas kiroilusta ja huutamisesta. Kumpikin on kiistänyt väitteet.

Ylen haastattelemat sotevaliokunnan jäsenet eivät halua velloa menneissä. Kukaan Ylelle nimellään puhuvista ei halua kommentoida puheenjohtajien välejä. Kiuru ja Laiho korostavat, että heidän välinsä ovat asialliset.

– Hän tuntee hyvin hyvin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakentän. Hän on taitava poliitikko ylipäätänsä, Laiho kuvailee Kiurua.

– Arvostan sitä – ja olen sen hänelle sanonutkin – että varapuheenjohtaja osaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät asiat hyvin, Kiuru kuvailee Laihoa.

Laiho pohtii, että ehkä Kiurun johtamistyyliä selittää se, että Kiuru on tottunut saamaan tahtonsa läpi. Edellisellä hallituskaudella Kiuru oli ministeri.

Laiho kertoo muistavansa itsekin, miltä tuntui olla oppositiossa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa varapuheenjohtajana.

– Harmitti, kun valiokunnasta meni eteenpäin lakeja, mistä oli itse eri mieltä. Oppositiossa olo on toisenlaista kuin hallituspuolueessa olo, koska silloin ei pysty saamaan lakiesityksiin sellaisia muutoksia kuin haluaisi. Se voi tuntua turhauttavalta, Laiho kertoo.

Kiuru taas pohtii, että hallitukseen kohdistuu juuri nyt paljon paineita. Varsinkin, kun niin monien hallituksen säästötoimien pitää kulkea sosiaali- ja terveysvaliokunnan läpi.

Jännitteitä pinnan alla

Yle kysyi Krista Kiurulta ja Mia Laiholta, mitä he ovat muuttaneet omassa toiminnassaan, koska valiokunnan ilmapiiri vaikuttaa haastatteluiden perusteella muuttuneen paremmaksi.

Kiuru ja Laiho eivät myönnä muuttaneensa käytännössä mitään omassa toiminnassaan pelisääntökeskustelun jälkeen.

Taustapuheluissa selvisi, että todellisuudessa sopu on hauras. Pinnan alla on jännitteitä.

Haastatteluista välittyy kuitenkin usko siihen, että budjettilait saadaan paketoitua jouluksi.

– Uskon, että olemme jouluna aikataulussa. Missä tahansa työssä on välillä vähän enemmän kiirettä ja siihen sopeudutaan, sanoo Ville Väyrynen (kok.).

Valiokunnassa muistetaan myös sairauslomalle jäänyttä Ville Meristä ja toivotaan hänen toipumistaan ja paluutaan eduskuntaan. Markku Siponen (kesk.) sanoo, että viestitteli Merisen kanssa pian tämän sairauslomalle jäämisen jälkeen.

– Ville on ystäväni ja hyvä tyyppi. Kävin juuri jalkaleikkauksessa ja olen keppien kanssa könkkäillyt. Sovittiin vain, että kunhan on kumpikin kunnossa, niin lähdetään sitten porukalla urheilemaan, Siponen sanoo.

Kokenut keskustapoliitikko Matti Vanhanen puhui Uutispodcastissa eduskunnan ilmapiiristä.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version