Syyrian kristityt toivovat, että pääasiassa sunnimuslimeista koostuva vallankumouksen johto kunnioittaa uskonnon harjoittamisen vapautta.
Kristityt kirkot Syyriassa avasivat ovensa sunnuntaina ensimmäisiin jumalanpalveluksiin vallankumouksen jälkeen ristiriitaisissa tunnelmissa.
Yhtäältä itsevaltaisen hallinnon kaatuminen ilahdutti, mutta epätietoisuus tulevan hallinnon suhtaumisesta muihin kansanryhmiin ja uskonnollisiin vähemmistöihin huolestutti.
Jotkut jumalanpalveluksiin osallistuneet itkivät Damaskoksessa avoimesti.
– Uusi hallitus luvataan muodostaa nopeasti. Jos Luoja suo, niin asiat muuttuvat paremmiksi tyrannin kukistuttua, sanoo Damaskoksessa kirkonmenoihin osallistunut Jihad Raffoul uutistoimisto AP:lle.
Ennen sisällissotaa Syyrian väestöstä kymmenen prosenttia oli kristittyjä. Monet heistä pakenivat sodan aikana maasta tai tukivat Bašar al-Assadin hallintoa äärimielisten islamistiryhmien pelossa.
Viikko sitten Damaskoksessa jumalanpalvelukset peruttiin, kun islamistikapinalliset ottivat lopullisesti pääkaupungin hallintaansa.
– Tapahtumat pelottivat meitä, sanoo damaskoslaisen katolisen seurakunnan työntekijä Ibrahim Shahin.
Uskonto erottaa, kotimaa yhteinen
Kristittyjä yhteisöjä on etenkin Damaskoksessa ja Välimeren rannikolla. Latakian ortodoksinen kirkko täyttyi sunnuntaina ihmisistä.
– Viime sunnuntaina yllätyimme muiden syyrialaisten tavoin tapahtumista, sanoo uutistoimisto Reutersille jumalanpalvelusta johtanut metropoliitta Athanasios.
Athanasios sanoo vierastavansa ajatusta, että kristityt leimataan erityisesti vähemmistöksi. Metropoliitan mukaan he ovat ”osa tätä maata”.
Latakia oli Assadin hallinnon vahvaa aluetta ja epävarmuus uusien vallanpitäjien aikeista askarruttaa. Seurakuntaneuvoston sihteerin Lina Akhrasin mukaan vallankumousjohdon edustajat ovat kuitenkin olleet yhteydessä jo kirkkoon ja rauhoitelleet seurakuntalaisia.
– Jos Luoja suo jatkamme elämäämme enstiseen malliin. Minulla on minun uskontoni, sinulla sinun, mutta kotimamme on kaikille yhteinen, Akhras sanoo.
AP, Reuters