lauantai, 21 syyskuun

PARIISI Ranskassa kaikki tuntevat Gisèle Pelicot’n. Hänestä on viime viikkoina tullut henkilö, joka on antanut kasvot raiskauksen uhreille.

71-vuotias Pelicot on asianomistajana Ranskaa kuohuttavassa oikeudenkäynnissä, jossa hänen entistä aviomiestään, Dominique Pelicot’ta syytetään vaimonsa raiskaamisesta yhdessä kymmenien muiden miesten kanssa.

Syyttäjän mukaan 71-vuotias Dominique Pelicot huumasi vaimonsa ja värväsi internetin kautta kymmeniä miehiä raiskaamaan ja hyväksikäyttämään tätä liki vuosikymmenen ajan.

Rikokset ajoittuvat vuosiin 2011–2020 ja sijoittuvat Etelä-Ranskan Mazaniin. Tapahtumien alkaessa pariskunta oli ollut naimisissa 40 vuotta.

Tapaus nousi esiin, kun Dominique Pelicot jäi vuonna 2020 poliisin haaviin yrittäessään salakuvata ruokakaupassa naisia hameen alta.

Tutkinnan yhteydessä poliisi löysi miehen tietokoneelta satoja videoita ja kuvia, joissa eri henkilöt käyttävät seksuaalisesti hyväkseen tajutonta Gisèle Pelicot’ta pariskunnan makuuhuoneessa.

Gisèle Pelicot’lla ei omien sanojensa mukaan ole mitään muistikuvaa rikoksista. Hänelle ne paljastuivat vasta poliisitutkinnan yhteydessä.

Entinen mies myöntää raiskaukset, valtaosa epäillyistä ei

Tapauksen oikeudenkäynti alkoi syyskuun alussa ja jatkuu joulukuuhun asti. Syytettynä on Dominique Pelicot’n lisäksi 50 miestä. Syytettyjä uhkaa 20 vuoden vankeustuomio.

Poliisi uskoo tapaukseen liittyvän kymmeniä muitakin epäiltyjä, joita ei vielä ole tunnistettu.

Oikeudenkäynti on Gisèle Pelicot’n toiveesta julkinen. Hän on sanonut haluavansa vähentää raiskaukseen liittyvää häpeää, joka usein lankeaa uhrin kannettavaksi.

Pelicot on kertonut luottaneensa mieheensä täysin.

– Pidin meitä vahvana pariskuntana. Meillä oli kaikki ollaksemme onnellisia, Pelicot kuvaili avioliittoaan.

Pelicot sanoo kärsineensä vuosien ajan epämääräisistä väsymysoireista ja gynekologisista vaivoista, hiustenlähdöstä, laihtumisesta ja muistikatkoksista. Hän ei kyennyt löytämään selitystä oireilleen.

Myös pariskunnan tytär Caroline Darian on ollut tiiviisti mukana oikeusprosessissa. Darian kirjoitti vuonna 2022 tapauksesta kirjan, jossa hän kuvasi rikosten vaikutuksia perheensä elämään.

Dominique Pelicot’n hallusta on löytynyt myös vähäpukeisia kuvia nukkuvasta teini-ikäisestä tyttärestään. Se on herättänyt kysymyksen, onko myös Darian joutunut isänsä uhriksi. Pelicot on kieltänyt jyrkästi koskeneensa lapsiinsa. Pariskunnalla on Darianin lisäksi kaksi aikuista poikaa.

Tällä viikolla oikeussalissa on viimein päästy kuulemaan myös Dominique Pelicot’ta, joka oli aiemmin estynyt osallistumasta terveyssyiden takia.

Pelicot on myöntänyt olevansa syyllinen vaimonsa raiskauksiin ja huumaamiseen. Hän on sanonut katuvansa tekojaan.

– Olen raiskaaja kuten muutkin täällä salissa olevat, Pelicot sanoi oikeudessa viitaten epäiltyihin tekijöihin.

Oikeudessa on alkanut tällä viikolla myös 50 muun syytetyn kuuleminen. Useat heistä kiistävät raiskaussyytteet ja väittävät Gisèle Pelicot’n esittäneen nukkuvaa. Moni väittää luulleensa, että kyse oli pariskunnan yhteisestä seksuaalisesta leikistä, jossa kaikki osapuolet olivat vapaaehtoisesti mukana.

Gisèle Pelicot on kiistänyt jyrkästi olleensa millään tapaa tietoinen häneen kohdistuneista teoista tai suostuneensa niihin.

Ranskassa keskustellaan nyt suostumuksesta

Tapauksessa on poikkeuksellista sen kesto ja epäiltyjen laaja joukko. Epäillyt ovat iältään 26–74-vuotiaita.

Ranskassa tapaus on herättänyt valtavaa mediahuomiota ja nostanut pintaan keskustelun naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja suostumuksesta.

Ranskan lainsäädännössä raiskausta ei määritellä suostumuksen vaan väkivallan uhan kautta. Ranskan lain mukaan raiskaus tarkoittaa uhrin pakottamista seksuaaliseen kanssakäymiseen esimerkiksi väkivaltaa käyttäen tai sillä uhaten.

Presidentti Emmanuel Macron on ehdottanut suostumuksen lisäämistä lakiin, mutta toistaiseksi sitä ei ole tehty. Ranska on vastustanut EU-hanketta, jossa uhrin suostumus lisättäisiin raiskauksen määritelmään kaikissa EU-maissa.

Eilen torstaina yksi syytetyistä myönsi, ettei koskaan saanut Gisèle Pelicot’n suostumusta tekoonsa ja myöntää näin ollen syyllistyneensä raiskaukseen.

Ranskassa moni on järkyttynyt siitä, miten ”tavallisia” raiskauksista syytetyt miehet ovat: heidän joukossaan on perheenisiä, autokuskeja, leipureita, sähkömiehiä ja johtajia. Tapaus on laajentanut monien käsitystä siitä, että seksuaalirikoksiin voivat syyllistyä hyvin monenlaiset ihmiset.

Lähipiirin mukaan Dominique Pelicot onnistui vuosikymmenien ajan pitämään yllä mielikuvaa kunnollisesta perheenisästä, isoisästä ja aviomiehestä, ennen kuin hänen rikoksensa paljastuivat. Oikeudessa on nostettu esiin Pelicot’n lapsuuden traumaattisia kokemuksia, joiden hän sanoo olevan yksi selitys teoille.

Väkivaltarikosten uhri Gisèle Pelicot on noussut viime viikkoina yhdeksi Ranskan puhutuimmista henkilöistä, ja hän on kerännyt taakseen laajan tukijoukon.

Moni on ihmetellyt, miksi naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan Ranskassa näin laajasti vasta nyt.

Viime viikolla tuhannet ihmiset kerääntyivät yhteen eri puolilla Ranskaa osoittaakseen tukensa Pelicot’lle ja vastustaakseen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

”Me olemme Gisèle Pelicot”, kylteissä luki.

Jaa.
Exit mobile version