sunnuntai, 13 lokakuun

Maiden hallitusten tekemät päätökset muun muassa norsujen, seeprojen ja virtahepojen teurastamisesta ruuaksi herättävät maailmalla voimakkaita reaktioita puolesta ja vastaan.

Afrikan mantereen eteläosissa kuivuus on nyt paikoin niin paha, että muutaman sikäläisen valtion hallitus on ilmoittanut joutuvansa surmaamaan satoja villieläimiä saadakseen ruokaa nälästä kärsiville asukkailleen, kertoo uutiskanava CNN.

Namibia ilmoitti elokuussa aloittaneensa 723 eläimen teurastuksen. Niiden joukossa oli 83 norsua, 30 virtahepoa ja 300 seepraa. Syyskuussa Zimbabwe antoi luvan 200 norsun lopettamiseen. Kummankin maan hallitus perusteli päätöstään sillä, että villieläinten metsästys auttaa lievittämään alueen sataan vuoteen pahimman kuivuuden vaikutuksia. Ongelmia on syntynyt esimerkiksi siitä, kun janoiset ja nälkäiset eläimet ovat uskaltautuneet yhä lähemmäs ihmisasutusta etsiessään vettä ja ruokaa.

Luonnonsuojelijat ovat arvostelleet villieläinten teurastuksia julmiksi ja lyhytnäköisiksi. Niiden on myös sanottu olevan vaarallinen ennakkotapaus.

Kritiikkiä ja kysymyksiä hallituksen motiiveista on myös herättänyt Namibian päätös tarjota osaa maan norsuista trofeemetsästäjille. Enimmäkseen Yhdysvalloista ja Euroopasta saapuvat metsästysturistit ovat valmiita maksamaan tuhansia dollareita ampuakseen villieläimiä vain saadakseen niiden ruumiinosia metsästysmuistoiksi.

Teurastusten kannattajien mielestä kriitikot ovat vähintäänkin ymmärtäneet luonnonsuojelun väärin ja ovat pahimmillaan ”rasisteja”, jotka arvottavat villieläimet ihmisten edelle ja haluavat sanella Afrikan maille kuinka niiden tulisi toimia.

”Kärsimys on suunnatonta”

Tilanne eteläisessä Afrikassa on monin paikoin erittäin vakava. Sadot ovat epäonnistuneet, karjaa on kuollut ja lähes 70 miljoonaa ihmistä tarvitsee kipeästi ruokaa. Zimbabwe julisti kansallisen hätätilan huhtikuussa. Namibia teki saman toukokuussa, koska noin puolet maan väestöstä kärsi akuutista elintarvikepulasta kuivuuden vuoksi.

Kuivuuden pääsyyllinen on sääilmiö El Niño. Merivirran ajoittainen muuttuminen Tyynellämerellä on johtanut sademäärän jyrkkään vähenemiseen eteläisessä Afrikassa. Tilannetta pahentaa ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos.

– Kuivuuden ennennäkemätön lisääntyminen on tosiasia, YK:n ympäristöohjelman apulaisjohtaja Elizabeth Mrema sanoi CNN:lle.

– Kärsimys on suunnatonta.

Mreman muistuttaa, että villiriistan laillinen metsästäminen ja syöminen on yleinen käytäntö ympäri maailmaa.

–Kunhan eläimet lopetetaan tieteellisesti todistetuilla, kestävillä menetelmillä, syytä huoleen ei pitäisi olla.

Lähde: CNN

Jaa.
Exit mobile version