tiistai, 1 huhtikuun

Yle kysyi elokuvaohjaajalta, ulkomaantoimittajalta ja yritysjohtajalta, miten arvaamattomaksi kääntynyt kansainvälinen tilanne vaikuttaa Viron turvallisuuspoliittiseen asemaan.

TALLINNA Virolaiset ovat huolissaan, tunnettu virolainen ulkomaantoimittaja Evelyn Kaldoja kuvailee mielialoja maassaan.

Donald Trumpin presidenttiys ja lähentyminen Venäjän johtajan Vladimir Putinin kanssa ovat lisänneet epätietoisuutta Virossa ja muualla Baltiassa.

– Moni reagoi rakentavasti esimerkiksi liittymällä suojeluskuntaaan. Kukaan ei kysele, mistä rahat puolustusmenojen lisäämiseen. Se vain nähdään tarpeellisena, Kaldoja kertoo.

Virolaiset seuraavat hermostuneina Trumpin neuvotteluja Putinin kanssa ja muuta ulkopoliittista pyöritystä.

– Kyse on myös siitä, mitä he puhuvat meistä. Emme tiedä sitä. Trumpin ja Putinin 90 minuutin puhelinkeskusteluista ei ole tihkunut kovin paljon tietoa, Evelyn Kaldoja toteaa.

Kriisi on myös mahdollisuus

Yritysjohtaja, Viron työnantajien keskusliiton varapuheenjohtaja Kai Realo on huomannut lisääntynyttä huolta elinkeinoelämässä.

Pitkän tähtäimen investointeja suunniteltaessa ollaan varovaisempia.

– Yritykset eivät pelkää, että sota syttyy heti huomenna, mutta miettivät kuitenkin, mitä on vielä tulossa ja mille alueille Virossa juuri nyt ei kannata investoida, Realo toteaa.

Osalle yrityksistä kriisi on kuitenkin myös mahdollisuus.

– Puolustusteollisuudelle varmasti aukeaa mahdollisuuksia. Mutta laajemmin koko Viron pitäisi tavallaan keksiä itsensä uudelleen. Tällä hetkellä suunta on vähän hukassa. Pieneksi valtioksi yritämme liikaa kaikkea, Realo arvioi.

Yksi miettimisen paikka olisi raaka-aineiden saanti, johon Ukrainan sota vaikuttaa.

– Ukraina, Venäjä ja Valko-Venäjä olivat aiemmin erittäin hyviä raaka-ainekumppaneitamme. Nyt pitää löytää yhä enemmän raaka-aineita Virosta. Se vie väistämättä kiertotalouden kehittämiseen, Realo kuvailee.

Pyrrhoksen voitto Venäjälle

– Olen niiden joukossa, jotka tarvittaessa ottavat vastaan ensimmäisen iskun.

Elokuvaohjaaja ja pitkän linjan suojeluskuntaupseeri Ilmar Raag sanoo sen hienoinen hymy huulillaan. Rauhallisuuteen on syynsä.

– Olen ajatellut ajatuksen ihan loppuun asti. Eikä se pelota enää, Raag toteaa.

Viro oli jo tottumassa kriisitilaan, kunnes Donald Trumpin ulkopoliittiset linjaukset toivat uuden arvaamattomuuden ajan. Ilmassa on muun muassa mahdollisuus, että Yhdysvallat vähentää joukkojaan Euroopassa tai jopa lähtee Natosta.

– Yhdysvaltojen poistuminen yhtälöstä ei tarkoita, että Venäjä voittaisi loput Natosta. Siitä tulisi kuitenkin varteenotettava vastustaja Euroopan maille, Raag arvioi.

Jatkuvat arviot siitä, kuinka lyhyen ajan kuluessa Venäjä kykenisi haastamaan jonkin Nato-maan aseellisesti, ovat Ilmar Raagin mukaan alkaneet turruttaa virolaisia. Arviot eivät myöskään kerro koko totuutta.

– Ne kertovat vain Venäjän teknisestä valmiudesta, muistuttaa Raag. Arviot eivät kerro siitä, minkälainen on Kremlin tahtotila kuuden kuukauden tai viiden vuoden kuluttua.

– Venäjäkin on kärsinyt sodasta paljon, joten on mahdollista, että Kremlissä nähdään Ukrainan sota Pyrrhoksen voittona. Vaikka he eivät sitä koskaan myönnä, Raag arvioi.

Pyrrhoksen voitto on vertauskuva sille, että sodassa voittoisan osapuolen tappiot ovat niin valtavat, että ne voi rinnastaa häviöön.

Putinille kunniamerkki

Sodan todellisuus on tullut Raagille tutuksi Ukrainassa, jossa hän käy harva se viikko. Raag toimittaa ukrainalaissotilaille Virosta varusteita ja muuta apua.

– Suojeluskunnan ja Viron puolustusvoimien antama koulutus on erittäin hyvä. Keskimääräinen virolainen suojeluskuntalainen on paremmin koulutettu kuin keskimääräinen ukrainalaissotilas, Raag arvioi Ukrainassa näkemänsä perusteella.

Myös maanpuolustustahto on Virossa korkealla. Se on jopa noussut Venäjän hyökkäyssodan alettua.

– Ollaan suojeluskunnassa vitsailtu, että Putinille pitäisi antaa kunniamerkki. Venäjän hyökkäyssodan aikana meidän jäsenmäärämme on kasvanut valtavasti, Raag nauraa.

Jaa.
Exit mobile version