Israelin päätös kieltää palestiinalaispakolaisia auttavan UNRWA-järjestön toiminta on katastrofaalinen sodan keskellä eläville gazalaisille. Näin arvioivat monet avustusjärjestöt.
Avustustoiminta Gazassa ei onnistu nykyisellään ilman YK:n alaista UNRWA:ta, sanoo Kirkon Ulkomaanavun Israelin ja palestiinalaisalueiden maajohtaja Sabina Bergholm Ylelle.
– UNRWA:n rooli on korvaamaton humanitaaristen avustusten perille saamisessa Gazassa. Se on käytännössä ainoa taho, joka pystyy koordinoimaan humanitaarisen operaation Gazan sisällä.
Samaa sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön Gaza-viestintäasiantuntija Linda Nyholm.
– UNRWA:n toiminta on palestiinalaisten elinehto. Jos UNRWA joutuu vähentämään toimintaansa tai lopettamaan sen kokonaan, kukaan ei pysty korvaamaan syntyvää vajetta, Nyholm sanoo Ylelle.
Israel on ilmoittanut, että se laittaa UNRWA:n kiellon Israelissa ja miehittämässään Itä-Jerusalemissa täytäntöön kolmen kuukauden kuluessa.
Kiellon myötä Israelin viranomaiset eivät saisi olla yhteydessä UNRWA:n työntekijöihin. Tämä vaikeuttaisi ratkaisevalla tavalla avun toimittamista Gazaan ja Länsirannalle.
Jo nykyisellään Gazaan saadaan perille tarpeeseen nähden aivan liian vähän apua. Israel on rajoittanut voimakkaasti avustuskuljetusten pääsyä Gazaan.
”Järjestön palvelut ovat korvaamattomia”
UNRWA vastaa siitä, miten vettä, ruokaa, lääkkeitä ja muita avustustarpeita saadaan kuljetettua Gazassa sodan keskellä eläville ihmisille.
Sen lisäksi järjestö hoitaa päivittäin myös esimerkiksi kroonisia sairauksia, äitien ja lasten terveyttä ja rokotuksia.
Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö eli MSF hoitaa Gazassa potilaita useassa eri sairaalassa ja antaa monenlaisia terveyspalveluita kodeistaan paenneille. Silti MSF:n työ on tarpeisiin nähden pisara meressä, Itä-Jerusalemissa työskennellyt Nyholm kuvaa.
– Me joudumme jo nyt tekemään vaikeita päätöksiä, mihin keskitymme, koska kapasiteetti ja tarvikkeet eivät riitä. UNRWA:n palvelut ovat yksinkertaisesti kriittisiä.
UNRWA järjestää Gazassa myös suojaa kodeistaan paenneille. Israelin pommitusten takia Gazan asukkaista 90 prosenttia on joutunut pakenemaan tai jäänyt kodittomaksi. Heidän tilanteensa vaikeutuu lähestyvän talven myötä.
Jos perusterveydenhuoltoa, suojaa, ruokaa ja vettä tarjoava järjestö ei pystyisi enää toimimaan, myös se vaikuttaisi suoraan ihmisten terveyteen. Tämä lisäisi Gazassa entisestään tarvetta hoitoon, Nyholm sanoo.
Hätäsuunnitelma todennäköisesti valmisteilla
Gazan lisäksi UNRWA on keskeinen toimija myös Israelin miehittämällä Länsirannan palestiinalaisalueella. Järjestö tuottaa molemmilla alueilla monia peruspalveluja kuten koulutusta ja sosiaalipalveluita.
Kirkon Ulkomaanapu on keskittynyt Gazassa koulutuksen tukemiseen, muun muassa lapsille annettavaan psykososiaaliseen tukeen. KUA:n Bergholm muistuttaa, että noin 90 prosenttia kaikista Gazan kouluista on tuhoutunut sodassa täysin tai osittain.
– Jos UNRWA:n koulut lakkautetaan, Gazassa on lähes 300 000 lasta ilman koulutusta, hän sanoo.
Bergholm arvioi, että eri YK-tahot valmistelevat hätäsuunnitelmaa UNRWA:n korvaamiseksi, jos Israel panee kiellon täytäntöön. Järjestön korvaaminen näyttää kuitenkin lähes mahdottomalta.
– Yhteiskoordinaatio heikentyy todella vakavasti, jos eri järjestöt ottaisivat vastuun erilaisten avustusten toimittamisesta.
Bergholm toteaa, että UNRWA:n kieltäminen ja sen toiminnan pysäyttäminen rikkoo siviilien humanitaarista oikeutta saada apua sodan keskellä.
– Järjestökentällä ollaan huolissaan siitä, miten Israel suhtautuu humanitaarisiin toimijoihin ja järjestöihin. On huolestuttavaa, että Israel voi kieltää isoja toimijoita, jotka noudattavat humanitaarisia periaatteita, Bergholm sanoo.
”Israelia pitäisi painostaa perumaan päätös”
Useat ulkomaiden hallitukset ja kansainväliset järjestöt ovat tuominneet Israelin päätöksen kieltää UNRWA:n toiminta.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja presidentti Alexander Stubb ovat kritisoineet Israelin päätöstä.
Kirkon Ulkomaanavun Sabina Bergholm toivoo, että kansainvälinen yhteisö, Suomi mukaan lukien, painostaisi voimakkaammin Israelia perumaan päätöksensä.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäasiantuntija Linda Nyholm sanoo toivovansa, ettei Israel pane kieltoaan toimeen.
– Kiellon seuraukset olisivat katastrofaaliset. Se ei vaikuttaisi ainoastaan nykytilanteeseen, vaan myös tuleviin sukupolviin, Nyholm sanoo.
Kiellon taustalla on se, että Israel syyttää UNRWA:ta yhteistyöstä terroristijärjestö Hamasin kanssa.
Israel väittää, että sadat Hamasin jäsenet olisivat soluttautuneet järjestöön. Israel ei ole kuitenkaan tarjonnut todisteita väitteidensä tueksi.
Israelin mukaan UNRWA:n henkilöstöä osallistui Hamasin terrori-iskuun Israeliin vuosi sitten lokakuussa. YK on erottanut yhdeksän UNRWA:n työntekijää epäiltynä osallisuudesta terrori-iskuun sisäisen tutkimuksensa perusteella.
UNRWA:n johtajan Philippe Lazzarinin mukaan Israelin päätös kieltää järjestön toiminta lisää palestiinalaisten kärsimyksiä entisestään. Kielto maksaa ihmishenkiä ja lisää levottomuuksia Gazassa ja Länsirannalla, Lazzarini sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.