sunnuntai, 7 heinäkuun

Vahingonkorvausoikeuden kannalta tämä on mutkikas tapaus, sanoo Finanssiala ry:n johtaja.

Kaisa Rautakanteleen luomukanalaa kohtasi tragedia, kun laboratoriossa tehty virhe johti kammottaviin seurauksiin. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kuorttisen luomukanala Lappeenrannassa joutui karmivaan tilanteeseen, kun se sai toukokuussa väärän positiivisen salmonelladiagnoosin.

Nyt kukaan ei tiedä, mistä yrittäjät saavat korvauksia. He menettivät lähes kaksi miljoonaa euroa. Yli 4 000 kanaa piti lopettaa, ja kuluja tuli myös poikkeusjärjestelyistä sekä siitä, ettei uusia kanoja voinut ottaa vastaan.

Kanalan rutiinitarkastuksessa otetun näytteen salmonellabakteeri olikin peräisin laboratorion välineistä tai tiloista.

Yrittäjät olivat jo saaneet salmonellatapauksen korvaukset sovittua vakuutusyhtiön kanssa, kun selvisi, ettei salmonellaa ollutkaan tilalla. Kaikki meni uusiksi.

Kuorttisen luomukanalassa kanat ulkoilevat ja syövät luomuviljaa. Kuva: Kuorttisen luomukanala

Saattaa olla sopimuskysymys

Finanssi ry:n infran ja turvallisuuden vastaava johtaja Taina Ahvenjärvi kommentoi Kuorttisen kanalan tapausta erittäin valitettavaksi ja siitä maatilayrittäjille koituneita seurauksia valtaviksi.

Finanssiala ry edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä sekä rahasto- ja rahoitusyhtiöitä ja arvopaperivälittäjiä.

Ahvenjärven mukaan kyseessä on suuri vahinko, joka on vahingonkorvausoikeuden näkökulmasta mutkikas. Hän kommentoi asiaa juristin näkökulmasta yleisellä tasolla.

7000 tilan kanaa säästyi tuhoamiselta. Kuva: Kuorttisen luomukanala

Ahvenjärven mukaan tapaus sai hänetkin pohtimaan, kuka on oikeudellisessa vastuussa tapahtuneesta, kun osapuolia on monta.

– Valtio ostaa näytteiden tutkimuksen tältä laboratoriolta. Korvausvastuu määräytyy mitä luultavimmin sen mukaan, millaiset sopimukset valtion ja laboratorion välillä on.

Ministeriö: Tilanne yrittäjälle jäätävä

Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston ylijohtaja Minna-Mari Kaila sanoo, että korvaustilanne on Kuorttisen tilan maatilayrittäjälle jäätävä.

– Meillä ei ole valmista toimintamallia tai lainsäädäntöä tällaisen tapauksen varalta, Kaila toteaa.

Maa- ja metsätalousministeriö selvittää asiaa Ruokaviraston kanssa.

Näin maatilayrittäjä Kaisa Rautakannel kertoi tiistaina turhautumisestaan, kun hän kuuli, että tilalle langetettu salmonellatuomio olikin väärä. Video: Kare Lehtonen/ Yle.

Ruokavirasto kertoo, että virheen tehneeltä helsinkiläiseltä Eurofins-laboratoriolta on pyydetty asiasta selvitys, jonka tulee valmistua huomiseen torstaihin mennessä.

Selvityspyynnössä ei pyydetä selvitystä vastuullisuudesta asiassa.

Ministeriön Minna-Mari Kailan mukaan valtiolla tai Ruokavirastolla ei ole laboratorion kanssa erillistä sopimusta, jossa sovittaisiin, kuka korvaa mahdollisista virheistä koituneet haitat.

– Meidän on selvitettävä, mikä virheen on aiheuttanut, ennen kuin voimme ottaa kantaa korvauskysymykseen, Kaila sanoo.

Maatilalliset odottavat

Janne ja Kaisa Rautakanteleella oli kaikki tarvittavat vakuutukset, jotka olisivat korvanneet salmonellatapauksesta aiheutuneita menetyksiä. Vakuutusyhtiö otti aikalisän, kun selvisi että vahingon aiheutti joku muu.

Kuorttisen luomukanalalla on sadan vuoden kokemus kanojenpidosta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

– Lähetimme laboratoriolle reklamaation, johon he palasivat 300 euron korvaustarjouksella. Kiistimme sen kirjallisesti ja kokosimme reklamaation, jossa on luettelo menetyksistä ja kuluista.

Sen jälkeen laboratorio ei ole palannut asiaan.

– Ei voi olla niin, että tilalliselle on riski lähettää valtion vaatimia näytteitä tutkittavaksi, Rautakanteleet sanovat.

Jaa.
Exit mobile version