perjantai, 5 heinäkuun

Yrttipuutarhasta häviää joka vuosi sekä koristekasveja että mausteyrttejä. Kasveja saatetaan myös vain repiä maasta ja jättää niille sijoilleen.

Olli-Pekka Toivanen,

Maija Tuunila

Kotkassa sijaitseva Redutti-Kotkan yrttipuutarha on kärsinyt ilkivallasta ja varkauksista.

Tarhalla on revitty koristekasveja ja mausteyrttejä maasta ja saatettu jättää niitä kuivumaan. Osa kasveista on myös varastettu.

Viime viikonloppuna yhteensä kymmenet kasvit olivat kärsineet vahinkoa, kertoo Kotkan puistotoimen työntekijä Janita Harjula.

– Kasveja oli revitty juuriltaan ja niitä oli hävinnyt. Paikalle oli jätetty niin siistejä kimppuja, että tämä ei ole tainnut olla eläinten tekoja, vaan kaksijalkaisten, Harjula kuvailee.

Ilkivalta on jatkunut jo useita vuosia.

”Tullaan kuin ruokakauppaan”

Redutti-Kotkan yrttitarha on perustettu Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluneeseen linnakkeeseen. Ranskan kielestä johdettu redutti tarkoittaa pientä linnaketta.

Nykyinen yrttitarha avattiin vuonna 2002. Tarhaan on istutettu yli sata erilaista kasvia ja yrttiä.

Yrttitarhasta katkottujen tai vietyjen kasvien korvaaminen on maksanut arviolta muutamia satoja euroja vuosittain, kertoo tarhan työnjohtaja Satu Ylämäki.

Suurin osa tarhassa viljeltävistä kasveista on yksivuotisia, jotka ovat suhteellisen edullisia.

– Yksivuotisia on kuitenkin hyvin vaikea saada mistään juhannuksen jälkeen. Jos esimerkiksi kaikki laventelit revitään pois, niin niitä ei ole loppukesästä käytännössä enää ollenkaan, Ylämäki sanoo.

Ylämäen kuulemien kertomusten mukaan tarhalla on ollut epämääräistä toimintaa myös keskellä päivää. Työntekijöiden kesken paikka on ristitty kauppaketjumaisesti ”Redutin Valinnaksi”.

– Päiväsaikaankin tarhalta poistutaan kuulemma yrtit kassista vilkkuen. Tullaan kuin ruokakauppaan, mutta ilmaiseksi, Ylämäki tiivistää.

Maistelu on sallittua, kotiinvieminen ei

Tarhasta häviää esimerkiksi salkoruusuja vuosittain, Janita Harjula kertoo. Myös ruohosipulin tapaiset maustekasvit vaikuttavat olleen suosittuja.

– Ihmiset saattavat viedä kasveja ajattelemattomuuttaan. Joku ajattelee saavansa nätin kukan maljakkoon tai että säästää hakemalla sen täältä.

Harjulan mukaan maustekasveja tarhalla voi maistella yhden korren verran, mutta muuten ne on jätettävä rauhaan.

– Eniten harmittaa, että joitain kasveja on revitty maasta ja jätetty kuivumaan. Jos ne ovat paahteessa koko viikonlopun, niitä ei voi istuttaa uudelleen, Harjula sanoo.

– Yritämme tehdä paikasta kaikille viihtyisän ja miettiä, miten kasvit saisi parhaiten kukoistamaan. Ei se ole niin rehevän näköistä, jos jotain puuttuu.

Tarhan valvonta voisi tulla kalliiksi

Yrttitarhalle on vapaa pääsy ja sitä reunustaa muuri. Tämä antaa näkösuojaa varkaille ja ilkivallantekijöille, työnjohtaja Satu Ylämäki sanoo.

Ympärivuotinen kameravalvonta alueella tulisi Ylämäen mukaan kalliiksi, kun ottaa huomioon, että tarhan sesonkiaikaa ovat kesäkuukaudet. Mikäli tarhalle taas asennettaisiin portti, siihen tulisi kysyä Museoviraston kantaa.

– Ehkä pitää vain kärsiä ja korjata tappiot. Tai sitten keksiä sellaisia lajeja, jotka eivät kiinnosta ihmisiä.

Jaa.
Exit mobile version