perjantai, 5 heinäkuun

Jos lomakohteessa riehuu maastopalo, on ensiarvoisen tärkeää pitää puhelin päällä, sanovat matkanjärjestäjät. Paloalueen lähelle ei pidä mennä.

Ilmastonmuutos kuumentaa Välimeren aluetta muuta Eurooppaa nopeammin, ja maastopalot ovat riivanneet lomakohteita, esimerkiksi Kreikassa.

Myös matkailijoiden evakuointeja on jouduttu tekemään. Tuorein tapaus on Kreikan Kosin saarelta, jossa useat matkatoimistot ovat evakuoineet matkustajia hotelleista maastopalojen takia maanantai-illan ja -yön aikana. Heidän joukossaan on ainakin yli 70 suomalaista. Kaksi heistä tavoitettiin vasta tiistaina iltapäivällä.

Matkanjärjestäjät neuvovat, miten maastopalon riehuessa on syytä toimia.

1. Pidä puhelin mukana ja ladattuna

Paikalliset viranomaiset lähettävät usein ajankohtaista tietoa tekstiviesteillä. Pakettimatkalla oleva matkailija saa myös matkanjärjestäjältä tietoa puhelimeensa ja poikkeustilanteissa matkustajia pyritään tavoittamaan. Siksi on erityisen tärkeää pitää oma puhelin mukana joka tilanteessa ja huolehtia siitä, että akku on ladattu.

2. Seuraa paikallisia nettisivuja

Poikkeusoloissa tilanteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Ajantasaisin ja oikein tietoa löytyy lomakohteen virallisilta verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta.

3. Käy hotellin vastaanotossa

Hyvä tiedonlähde poikkeustilanteissa on myös hotellin vastaanotto. Siellä henkilökunta on yleensä tietoinen tilanteesta. Usein myös viranomaiset ovat suoraan yhteydessä paloalueen lähellä oleviin hotelleihin.

Hotellin henkilökunta pystyy myös seuraamaan paikallisella kielellä kirjoittavaa mediaa.

4. Pidä tärkeät tavarat lähellä

Puhelimen ja laturin lisäksi myös passi, rahat ja päivittäiset lääkkeet on tärkeä pitää mukana. Evakuoinnin sattuessa matkalaukkuja ei välttämättä voi ottaa mukaan, ja silloin ne jäävät hotelliin.

5. Evakuointitilanteessa ota vesipullo mukaan

Helteisen ilmaston vuoksi vettä on tärkeää juoda säännöllisesti. Siksi vesipullo on varsinkin evakuointitilanteessa tärkeää ottaa mukaan. Mahdollisuuksien mukaan myös pientä välipalaa kannattaa ottaa hotellihuoneesta mukaan.

Usein evakuointipisteissä on tarjolla vettä ja ruokaa.

6. Älä lähde kuvaamaan paloalueelle

Maastopaloa voi kuvata hotellin parvekkeelta, mutta paloalueelle ei ole missään tapauksessa lupaa lähteä kuvaamaan.

Viranomaiset tiedottavat alueista, joissa on liikkumiskielto, tai jos matkailijoiden on syytä pysyä hotellilla. Viranomaisten ohjeita on aina noudatettava.

Matkanjärjestäjät muistuttavat, että jo ennen matkaa on tärkeää tehdä ulkoministeriön suosittelema matkustusilmoitus, oli kyse sitten omatoimi- tai pakettimatkasta. Silloin saa myös Suomen ulkoministeriön tiedotteita, jos kohteessa tapahtuu jotain poikkeavaa.

Juttua varten on haastateltu asiantuntijoita Tjäreborgilta, Aurinkomatkoilta ja TUI:lta.

Juttua muokattu 2.7. kello 13.52: Päivitetty tieto siitä, että tavoittamatta jääneet kaksi matkailijaa tavoitettiin tiistaina iltapäivällä.

Jaa.
Exit mobile version