Energiajuomien käyttö migreenin hoidon apuna on yleistynyt viime vuosina. Neurologin mukaan moni migreenikko hyötyy juomien käytöstä, vaikka syytä ei täysin varmasti tiedetä.
Aurallista migreeniä sairastava Evi Kähkönen kulauttaa energiajuoman särkylääkkeen tai migreenin kohtauslääkkeen kanssa aina, kun viheliäinen kipu uhkaa lamauttaa toimintakyvyn. Hänelle tölkillinen energiajuomaa on tärkeä osa migreenin kanssa pärjäämistä.
– Minulla migreenikohtaus voi pahimmillaan kestää kaksi viikkoa. Olen ajatellut, että se yksi energiajuoma on aika pieni paha siihen verrattuna, että saa sen kohtauksen pois, Kähkönen toteaa.
Kähkönen on yksi monista, jotka ovat tarttuneet varsinkin sosiaalisen median vertaistukiryhmissä viime vuosina yleistyneeseen vinkkiin, jonka mukaan energiajuomista voi olla apua migreenin hoidossa. Virallista, tutkittua tietoa aiheesta on vielä vaikea löytää.
Terveystalon neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta kertoo, että kohtaa työssään jatkuvasti migreenistä kärsiviä potilaita, jotka kertovat hyötyvänsä energiajuomista osana kivun hoitoa. Juoma voi parantaa ja nopeuttaa särky- tai kohtauslääkkeen tehoa ja voi joskus jopa estää alkavan kohtauksen.
Erikoista tosin on se, ettei kukaan ole tieteellisesti selvittänyt miksi ne auttavat. Satoja migreenipotilaita vuosikymmenten ajan hoitanut Ilmavirta seuraa aktiivisesti migreenihoitojen kehitystä sekä alan tutkimusta ja julkaisuja.
Energiajuomista keskustellaan usein myös somen migreeniryhmissä.
Käytän energiajuomia säännöllisesti ennen urheilusuoritusta, sillä se on ainoa keino, jolla saan estettyä migreenin, joka laukeaa sykettä nostavasta urheilusta. Käytän myös tauriinia jauheena, mutta se ei ole yhtä tehokas, kuin energiajuoma. Energiajuomiin olen vain huomannut liittyvän riippuvuutta, unettomuutta ja huonontuneen suunterveyden, joten toivoisin löytäväni jonkun muun keinon.
Ilona Lahti
Joka tapauksessa olennaisessa osassa ovat todennäköisesti energiajuomien piristävät aineet kofeiini ja tauriini.
– Kofeiinista tiedetään, että se saattaa joillakin lievittää migreenikohtausta. Oletuksena on, että teho perustuu mahdollisesti kofeiinin ja tauriinin yhteisvaikutuksiin niillä, joilla energiajuoma vaikuttaa, Ilmavirta toteaa.
Tauriini on aminohappo, joka on mukana monissa aineenvaihdunnan prosesseissa ja myös hermoston toiminnan säätelyssä, mikä saattaa vaikuttaa joidenkin migreeniin. Kofeiinin vaikutusmekanismiksi on arvioitu esimerkiksi sen verisuonia supistavaa vaikutusta.
Energiajuoma ei auta kaikkia
Ilmavirran mukaan myös sokerin vaikutusta on pohdittu, mutta toisaalta monet kertovat saavansa apua myös keinotekoisesti makeutetuista energiajuomista. Somen migreeniryhmissä jotkut taas kertovat makeutusaineiden laukaisevan migreenikohtauksen ja vannovat siksi vain sokeroitujen energiajuomien nimeen.
Joka tapauksessa vaikutus on hyvin yksilöllinen eivätkä kaikki saa apua kofeiini- ja tauriinipitoisista juomista. Ilmavirta tähdentää myös, ettei energiajuomien tule olla migreenin ainoa hoito.
– Korostan, että se on muun lääkityksen tukena eli sillä ei voi korvata ainakaan hankalamman migreenin kohtaushoitoa, Ilmavirta sanoo.
Minua energiajuoma tai kahvi eivät auttaneet. Coca cola puolestaan auttaa – cola ja kohtauslääke.
Heli Rahkonen
Ilmavirran mukaan migreenipotilailla on muitakin lääkkeettömiä keinoja hallita alkavia kohtauksia kuin kofeiini ja tauriini. Joillekin esimerkiksi pelkkä runsas veden juominen voi auttaa.
Migreenin hoidon ja tunnistamisen puolestapuhujana tunnettu Ilmavirta näkee työssään paljon niin sanottuja migreenin raskassarjalaisia.
– Heillä on sen tyyppisiä migreenejä, että ne ovat hyvinkin lamauttavia, työkyvyn vieviä tai kroonistuneita migreenimuotoja, jotka ovat pitkäaikaisesti työkykyä heikentäviä.
Turvallisen käytön raja on yksilöllinen
Energiajuomien epäterveellisyys on nostettu usein esiin myös julkisuudessa ja muun muassa monissa kaupoissa on niiden myyntiä koskevia ikärajoituksia.
Ilmavirta ei osaa suoraan sanoa missä menee turvallisen energiajuomien käytön raja silloin, kun niitä käytetään estämään alkava migreenikohtaus tai nopeuttamaan lääkkeiden tehoa.
Suurissa määrissä kofeiini itsessään voi pahentaa migreeniä. Vaarana on Ilmavirran mukaan niin sanottu rebound-efekti; kun kofeiinia on veressä paljon ja pitoisuus laskee, tuleekin päänsärkyä, joka voi laukaista migreenin.
– Turvallisen käytön raja on hyvin yksilöllinen. Siinä missä yksi saa voimakkaat keholliset oireet nauttiessaan yhden kahvikupillisen, alkaa vapista ja sydän tykyttää, joku toinen kestää kannullisen kofeiinia päivässä, Ilmavirta muistuttaa.
Lisäksi energiajuomat voivat joillekin myös aiheuttaa migreenin.
– Jotkut ihmiset saattavat pahentaa esimerkiksi päänsärkyä siksi, että käyttävät energiajuomia muista syistä, Ilmavirta muistuttaa.