Konservatiivisten arvojen ja naisvihamielisyyden yleistymisen taustalla voi olla yksinäisyyttä ja nuorten kokemaa ryhmäpainetta.
Yle Uutiset julkaisi vastikään jutun, jonka mukaan osa yläkouluikäisistä pojista kannattaa konservatiivisen ja naisvihamielisen somevaikuttaja Andrew Taten ajatusmaailmaa. Tate on muun muassa sitä mieltä, että miehen pitää päättää asioista naisten puolesta.
Konservatiiviset ajatukset tasa-arvosta ja sukupuolten rooleista eivät suoraan tarkoita naisvihamielisyyttä. Lisäksi kasvamiseen ja nuoruuteen kuuluu myös tietoinen muiden ihmisten ärsyttäminen ja provosointi, muistuttaa Suomen Setlementtiliiton Poikien talon hanketyöntekijä Petrus Siltala.
Siltalan mukaan murrosikä ei kuitenkaan täysin selitä Taten kaltaisten hahmojen ihailua:
– Vähän huolestuneena mietin, miten paljon siinä on totuuden siementä. Miten paljon suodattamatta netistä löydetään vertaisyhteisojä, joissa kannatetaan konservatiivisia arvoja. Äkkiä se alkaa muodostua myös omaksi totuudeksi.
Tunne- ja vuorovaikutustaitoja voi opetella
Myös hämeenlinnalainen kolmen lapsen isä ja perhe-elämän somevaikuttaja Ville Viholainen on tilanteesta huolissaan.
– Taten kaltaiset hahmot tarjoavat aika yksinkertaistettuja ja usein haitallisiakin malleja miehisyydestä ja ylipäätään ihmissuhteista. Somessa voi olla vaikea hahmottaa, että se ei ole realistinen ja kunnioittava tapa suhtautua toisiin ihmisiin.
Petrus Siltala käy kouluissa vetämässä tunne- ja vuorovaikutustaitoryhmiä. Hänen mukaansa konservatiiviset ja syrjivät asenteet ovat valitettavan yleisiä.
– Usein meidät pyydetään paikalle, koska koulussa on havaittu ongelmallista käytöstä tai asenteita ja niihin halutaan puuttua, Siltala kertoi perjantaina Radio Suomen Päivän haastattelussa.
Ongelmalliset asenteet voivat koulussa kuulua loukkaavana tai alentavana puheena opettajia tai erilaisia vähemmistöryhmiä kohtaan. Pahimmillaan se näkyy myös varsinkin tyttöjen ahdisteluna.
Siltala muistuttaa, että monet nuoret ovat kuitenkin hyvin tiedostavia ja puuttuvat syrjivään puheeseen tai käytökseen.
Ryhmäpaine saa tekemään tyhmyyksiä
Taten kaltaisten somepersoonien suosiota voi selittää muun muassa yksinäisyys ja tarve kuulua johonkin ryhmään.
Myös ryhmäpaine vaikuttaa nuorten käytökseen. Petrus Siltalan mukaan koululaisten ryhmässä saattaa olla yksi tai useampi vahvempi persoona, jotka dominoivat ajatusilmapiiriä ja muut seuraavat sitä kuuluakseen ryhmään.
– Osa voi hakea yhteyttä kavereihin alentamalla muita, koska hänellä ei ehkä ole ollut turvallista ympäristöä harjoitella muunlaisia vuorovaikutustaitoja, Siltala pohtii.
Petrus Siltalan mukaan suurin vastuu naisia ja vähemmistöjä alentavan puheen vähentämisestä on miehillä. Ville Viholainen haluaa omalla esimerkillään näyttää hyvän miehen mallia:
– Minä uskon, että vahva mies osaa näyttää tunteensa ja keskustella niistä. Hän osaa olla oma itsensä ilman, että hänen tarvitsee pönkittää itseään mitenkään. Vahva mies on kunnioittava ja osaa käyttäytyä, Viholainen luettelee.
Poikia työssään kohtaava Petrus Siltala toivoo, että nuoria ja heidän ajatuksiaan kuunneltaisiin paremmin.
– Uskon, että kuulluksi tulemisella sekä empatialla ja lempeällä haastamisella saadaan muutosta aikaan enemmän, kuin että tulisi miesauktoriteetti sanomaan miten sinun kuuluisi ajatella.