torstai, 28 marraskuun

Epävarmuus työpaikkakunnasta ja työtehtävien muutoksista huolestuttavat monia. Muutos tapahtuu jo pian, vain reilun kuukauden kuluttua.

Vuoden vaihteessa TE-toimistot lakkautetaan ja Suomessa aloittaa 45 kuntien muodostamaa työllisyysaluetta. TE-palvelut siirtyvät siis kokonaan valtiolta kunnille 1.1.2025.

Muutoksen myötä koko maassa 4 400 työntekijää siirtyy eri työnantajalle.

TE-toimistojen, ely-keskusten ja Keha-keskuksen työntekijöille tämä voi tarkoittaa työpaikkojen siirtymistä paikkakunnalta toiselle.

Suurin osa henkilöstöstä työskentelee pääluottamusmies Kari Reposen mukaan nyt TE-toimistojen keskuspaikkakunnilla. Uudessa mallissa työllisyyspalveluista luvataan tehdä yhdenvertaiset kaikille ja lähipalvelua lisätään.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi nyt Oulussa asuvalle työpaikan siirtymistä Raaheen, tamperelaiselle kulkemista Sastamalaan tai jyväskyläläiselle Jämsään.

– Ensisijaisen toiveen mukainen siirtosuunta toteutuu valtakunnallisesti reilulla 80 prosentilla henkilöstöstämme.

Vuosi alkaa yt-neuvotteluilla

Vuoden alussa kaikilla uusilla työllisyysalueilla alkaa yt-neuvottelut, kertoo Reponen.

Neuvottelut pitää käydä uuden organisaation rakentamiseksi ja tulevien työtehtävien määrittelemiseksi. Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella uusille työllisyysalueille.

– Irtisanomisista ei neuvotella. Sellaista ei voi kuvitellakaan tässä työllisyystilanteessa, Reponen sanoo.

Paljon epävarmuutta on kuitenkin ilmassa. Huolta on paitsi siitä, missä työtä jatkossa tehdään myös siitä, mikä on palkka ja millaiset ovat työajat.

Esimerkiksi Pirkanmaalla noin 30 työntekijän toimipiste muuttuu heti vuoden alusta, kertoo Pirkanmaan TE-toimiston vt. johtaja Airi Mast.

– He ovat saaneet perehdytystä ja osallistuneet valmisteluun ja muutosvalmennuksiin. Henkilöstömme on myös työnsä puolesta muutoksen ammattilaisia, lisää Mast.

Uudistus tulee hankalimpaan aikaan

Muutoksen ajoitus on hankala, sillä työttömyys kasvaa, Pirkanmaalla vielä nopeammin kuin missään muussa maakunnassa.

– Se tarkoittaa, että yksittäisten virkailijoiden asiakasmäärät ja työmäärä kasvavat, sanoo Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja Regina Saari.

Työntekijöiden tiedontarve on suuri. Muutoksista voidaan kuitenkin päättää vasta sitten, kun uudet työllisyysalueet ovat jo aloittaneet.

– Ensimmäisen vuoden talousarvio voi muuttua vielä monella tavalla, Saari sanoo.

Työllisyysalueiden välillä on eroja

Pirkanmaalla muutos ei ole yhtä suuri kuin monella muulla alueella, sillä alueella on ollut käynnissä työllisyyden kuntakokeilu vuodesta 2021 lähtien.

Jo tällä hetkellä moni Pirkanmaan TE-alueen työntekijä on töissä kunnissa. Kuntakokeilussa myös osa TE-toimiston työnhakija-asiakkaista on siirtynyt jo aiemmin kotikuntansa asiakkaaksi.

Monilla työllisyysalueilla muutos on Pirkanmaata suurempi, ja Reposen mukaan työntekijöillä on hyvin vaihtelevasti tietoa tulevasta.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa työntekijöillä on paljon vähemmän tietoa tulevasta sijoittumisestaan kuin vaikkapa Pirkanmaalla.

Nykyisille asiakkaille muutoksen on tarkoitus näkyä mahdollisimman vähän, kertoo videolla työllisyysjohtaja Regina Saari.

Jaa.
Exit mobile version