perjantai, 25 lokakuun

Yrityksen mukaan kerrostalossa ei harjoiteta lyhytaikaista majoitustoimintaa, vaan toiminta vastaa tavallisen vuokratalon elämää. Silti talossa ei ole kirjoilla yhtään asukasta.

Tampereen naapurikunta Pirkkala yrittää lopettaa luvattomaksi katsomansa majoitusliiketoiminnan asuinkerrostalossa.

Uudehkoa kerrostaloa Pirkkalan Soljassa on kunnan mukaan käytetty lyhytaikaiseen vuokraukseen, mikä on voimassa olevan asemakaavan ja myönnetyn rakennusluvan vastaista.

Tarkastusinsinööri Jorma Immonen Pirkkalan kunnasta kertoo, että alkusysäyksenä selvityksille oli kuntalaispalaute. Kuntalaisten mukaan toiminta rakennuksessa on häirinnyt ympäröivää asutusta.

Mahdollinen piilohotelli pistetään kuriin uhkasakolla.

Pirkkalan kunnan yhdyskuntalautakunta on määrännyt toimintaa pyörittävälle yritykselle 50 000 euron sakon, jos lyhytvuokraus talossa ei pääty viimeistään tämän vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen juoksee 10 000 euron kuukausisakko.

Yrittäjä kiistää luvanvastaisen toiminnan

Talon asunnot on vuokrattu Global Mobility -yritykselle, joka vuokraa asuntoja edelleen.

Yrityksen toimitusjohtaja on tamperelainen hotelliyrittäjä Micke Kontinen – entinen urheilijalupaus, joka sijoittui aikanaan tenniksen maailmanlistalle.

Kaupparekisteritietojen mukaan Kontinen pyörittää yhdessä yhtiön hallituksen puheenjohtajan Noora Aartion kanssa useita hotelleja ympäri Suomea – muun muassa Raisiossa, Kangasalla ja Järvenpäässä.

Global Mobilityn kunnalle antaman selvityksen mukaan pirkkalalaiskiinteistössä ei harjoiteta sellaista majoitustoimintaa, joka olennaisesti poikkeaisi nykyisestä asemakaavasta tai rakennusluvasta, vaan se vastaa tavallisen vuokrauskäytössä olevan talon elämää.

Myöskään häiriöitä taloyhtiöstä ei ole tullut yrityksen tietoon.

Vuonna 2023 valmistuneessa kerrostalossa on 35 pienehköä asuntoa. Väestörekisteritietojen mukaan yhdessäkään ei ole tällä hetkellä kirjoilla asukkaita.

Global Mobility kertoo selvityksessään, että kaikki asunnot on vuokrattu yrityksille työntekijöiden kakkosasunnoiksi.

Yrityksen mukaan useimmissa talon asunnoissa asutaan vähintään kaksi kuukautta ja keskimäärin asunnoissa viivytään yli puoli vuotta, joten asumista ei voi pitää lyhytaikaisena oleskeluna.

Yrityksen mielestä kunta ei voi määrätä uhkasakkoa tai käyttää muitakaan pakkokeinoja pelkästään kuntalaispalautteen perusteella. Yritys ei myöskään pysty vaikuttamaan siihen, kirjautuvatko majoittujat kyseisen talon asukkaiksi.

Yle tavoitti Kontisen sähköpostilla. Hän totesi, että yhtiö on antanut kunnalle vastineen ja katsoo, että toiminta ei ole sääntöjen vastaista.

Moni asia viittaa lyhytvuokraukseen

Huoneistoja voi vuokrata haluamalleen ajalle tällä hetkellä Kontisen toisen yrityksen, Uhandan, markkinointisivuston kautta. Vuokrailmoitus on nähtävissä myös ainakin Oikotiellä. Asuntoja on markkinoitu aiemmin myös Booking.comissa.

– Tilanne elää koko ajan. On vaikea päästä selville, minkä laajuista toiminta oikeasti on, kertoo tarkastusinsinööri Jorma Immonen.

Majoitusta myyviltä sivustoilta selviää, että ainakin osa huoneistoista on kalustettuja ja hyvin varusteltuja.

– Useissa asunnoissa on kodinkoneet ja pienlaitteet, jotka eivät yleensä kuulu taloyhtiön tarjoamaan perusvarustukseen. Myös wc-paperit ja liinavaatteet ovat valmiina, Immonen kuvaa.

Takana jo yksi kehotus

Pirkkalan kunnan rakennusvalvonta on jo lähes vuosi sitten lähettänyt kiinteistön omistajalle kehotuksen lopettaa majoitusliiketoiminta. Kehotusta ei kuitenkaan ole noudatettu.

Asiassa on pyydetty sen jälkeen selvityksiä neljältä osapuolelta, jotka ovat kiinteistön ja rakennuksen omistava As Oy Soljan Veturi, osakkeiden omistaja Toivo Kodit sekä vuokraukseen keskittyneet Global Mobility ja Uhanda.

Kaikki osapuolet ovat kiistäneet luvanvastaisen majoitusliiketoiminnan, eivätkä ne näe perusteita uhkasakolle.

Yhdyskuntalautakunnan määräämistä pakkokeinoista voi vielä valittaa.

Uutista muokattu 24.10. kello 8.12: Uutiseen lisätty tieto, että Yle sai Kontisen kiinni sähköpostilla.

Jaa.
Exit mobile version