sunnuntai, 27 lokakuun

Puolueaktivit ovat kyllästyneet ajelemaan ympäri maakuntia keräämässä paperisia lomakkeita.

Ei ole enää tätä päivää, että vaaliehdokkaaksi pitää ilmoittautua paperisella, käsin täytettävällä lomakkeella. Tätä mieltä on Kaakkois-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtaja Pia Rantanen.

– Viimeisinä päivinä ennen ehdokasasettelun loppua ajelemme ympäri maakuntaa keräten lappuja, hän kertoo.

Rantanen tahtoisi asian hoituvan sähköisesti.

Viime vuonna Rantanen teki asiasta kannanoton, jonka allekirjoittivat myös alueen muista puolueista sosiaalidemokraatit, keskusta, vihreät ja perussuomalaiset.

Vaatimuksena oli, että aluevaaleissa ja kuntavaaleissa ehdokasasettelu tapahtuisi jo vuonna 2025 sähköisesti. Näyttää siltä, että tämä ei toteudu.

Katso videolta, mistä asiassa on kyse.

Rahoitus ongelmana

Sähköiseen ehdokasasetteluun pyrkiminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan. Sen mukaan sähköinen ehdokasasettelu tulisi ottaa käyttöön jo ensi vuonna.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan se ei valitettavasti tule toteutumaan näin nopealla aikataululla. Hänen mukaansa syy ovat kustannukset.

– Tekniset suunnitelmat ovat jo pitkällä, mutta tässä valtion kireässä taloustilanteessa toteutukseen ei näyttäisi olevan rahoitusta, hän sanoo.

Jääskeläinen näkee, että järjestelmä voisi olla käytössä aikaisintaan vuoden 2027 eduskuntavaaleissa. Kyseessä on hänen mukaansa noin puolen miljoonan euron investointi.

– En sano, että nykyinen paperijärjestelmä olisi mitenkään kätevä, mutta toisaalta sillähän tässä on pärjätty vuosikymmenet, sanoo Jääskeläinen.

Vanhanaikainen tapa

Pia Rantasen mielestä nykyisessä järjestelmässä on useita ongelmia. Ihmisten käsialasta on vaikea saada selvää ja jäljennys neljälle paperille käy edelleen kalkkeeripaperilla.

Välillä henkilön itselleen kirjaama asema ja ammatti eivät vastaa virallista nimikettä. Lisäksi Rantasen mukaan vaalityössä tulee turhia ajettuja kilometrejä.

Ongelmatilanteita on myös tapahtunut. Ehdokasasettelun viime hetkinä puolueen auto esimerkiksi jäi onnettomuudesta johtuvaan liikenneruuhkaan ja ehdokaspaperit saapuivat perille viime hetkellä.

Vaihtoehto on olemassa

Vaihtoehto tilanteeseen on jo nyt silti olemassa. Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan lomakkeen voi allekirjoittaa sähköisellä allekirjoituksella jos omistaa sähköisen henkilökortin.

– Tämä ei tosin ole kovin yleinen tunnistamistapa, koska kortti ei ole Suomessa laajalti käytössä. Kortilla tehty allekirjoitus on kuitenkin yhtä pätevä kuin perinteinen käsin tehty, sanoo Jääskeläinen.

Jaa.
Exit mobile version